Opplysninger til VG: Enighet om ny IA-avtale

3 hours ago 4



De har kranglet så heftig at de i flere måneder ikke har ville møtes. I dag ble de enige.

 Heiko Junge / NTBBrenna har ledet forhandlingene. Bildet er fra et møte om IA-avtalen før jul, før forhandlingene brøt sammen. Foto: Heiko Junge / NTB
Onsdag 12. februar kl. 16:30

Kortversjonen

  • LO og NHO har etter flere måneders konflikt endelig blitt enige om en ny IA-avtale.
  • Målet med avtalen er å redusere sykefravær og øke sysselsetting.
  • Tonje Brenna, arbeids- og inkluderingsminister, ledet dagens avgjørende forhandlinger.

Forhandlingene om avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen, er i boks. Det skriver NHO i en pressemelding.

– Nå kan vi fortsette å utvikle alle de gode sykefraværstiltakene vi er enige om, for å redusere et for høyt sykefravær, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid i meldingen.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna hadde innkalt partene, anført av Næringslivets Hovedorganisasjon og LO, til nye forhandlinger om avtalen i ettermiddag.

Nå har arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) og partene i arbeidslivet kalt inn til pressemøte 16.30 – følg pressekonferansen her:

- Det er svært positivt at vi nå får på plass en IA-avtale med vern av sykelønnsordningen. Dette har Unio vært en pådriver for fra dag én i forhandlingene. Derfor har vi også lagt press regjeringen for å finne løsninger, sier Unio-leder Steffen Handal i en pressemelding.

Ville ikke verne sykelønnsordningen

Målet med avtalen er å få ned sykefraværet og få opp andelen som er i jobb.

Avtalen ble innført tilbake i 2001 og er jevnlig blitt reforhandlet og videreført.

Men i høst smalt det, da NHO og LO barket sammen.

NHO mente at sykefraværet har økt så mye at de ikke ville være med på at sykelønnsordningen skal vernes fra diskusjonen om hva som må til for å snu den negative utviklingen i sykefraværet.

LO på sin side vil frede sykelønnsordningen fra den debatten i de neste fire årene, slik den har vært vernet i reforhandlingene hittil.

Høyre overrasket

Da forhandlingene brøt sammen før jul, valgte LO å bryte alt samarbeid med NHO og de andre arbeidsgiverorganisasjonene.

Høyre-leder Erna Solberg overrasket mange nyttårsaften ved å love at Høyre ikke vil svekke sykelønnsordningen de neste fire årene.

LO takket for det og en uke inn i det nye året forsøkte LO-leder Peggy Hessen Følsvik å strekke ut en hånd for å få forhandlingene i gang igjen.

 Paul S. Amundsen / NTBLO-leder Peggy Hessen Følsvik og leder i LOs største forbund i privat sektor, Jørn Eggum i Fellesforbundet, har forsøkt å finne en løsning for å komme ut av isfronten med NHO. Foto: Paul S. Amundsen / NTB

NHO-sjef Ole Erik Almlid sa ja takk, men det viste seg at det ikke var mulig for dem å forenes.

VG vet at det har vært hemmelige underhånden-kontakt mellom LO og NHO i februar, som opptakt til dagens møte, som altså endte med forlik mellom arbeidstakerorganisasjonene LO, UNIO, Akademikerne og YS og arbeidsgiverorganisasjonene NHO, Virke, KS og Spekter, hvor arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna representerer Staten i dette trepartssamarbeidet.

VG kommer tilbake med mer.

Read Entire Article