På selveste nyttårsaften skjedde noe helt vanlig ved oljeplattformen Njord A i Norskehavet:
375 badekar med produsert vann ble sluppet ut i havet.
Hos Equinor var det ingen grunn til bekymring.
Før det seks uker senere plutselig ble oppdaget oljeklumper langs Trøndelagskysten.
Da ble det avdekket at utslippet inneholdt for mye olje.
Miljødirektoratet ser alvorlig på det som har skjedd, og utelukker ikke at det ulovlige utslippet kan få etterspill.
Utslippet fra Njord A-plattformen i Norskehavet 31. desember i fjor er anslått til 150 kubikkmeter. Av dette var 75 kubikkmeter råolje og resten vann.
Foto: Marius André Jenssen Stenberg– Det er faktisk første gang at et utslipp av råolje fra oljeproduksjon har nådd land. Det er veldig spesielt, fordi det ikke er flytende olje, men oljeklumper som ender opp i fjæra. Det var en utilsiktet hendelse, men dette hadde de ikke lov til, sier avdelingsdirektør Ivar Myklebust i Miljødirektoratet.
Ingen har oversikt
To uker senere er det fortsatt ingen som har oversikt, og nå er det gjort mange nye observasjoner av oljeklumper – også i Nordland.
– Det gjøres nå en kartlegging der målet er å skaffe en fullstendig oversikt over hvor klumpene er og rydde opp, sa Ola Morten Aanestad i Equinor til NRK.
Sprer seg nordover
Etter de første observasjonene av oljeklumper har det vært gjort en stor jobb med kartlegging, særlig av sårbare områder.
Fortsatt er det kaldt i havet, noe som gjør at oljeklumpene er relativt faste. Med våren i anmarsj betyr det at oljesølet snart vil bli løsere.
Områdene som nå står i fare for å bli forurenset er viktige områder for sjøfugl. Hekketida er straks i gang og store mengder sjøfugl overvintrer i områda. Her fra Vega.
Foto: Helge LyngmoeDa er det dårlig nytt at området hvor oljen blir funnet blir større og større.
– IUA for Sør-Helgeland har gjort noen funn på Helgeland, sier Gisle Ledel Johannessen, pressetalsperson i Equinor til NRK.
Det første funnet ble gjort på Frøya. Nå har det spredt seg langs kysten nordover.
Flere kommuner har mandag gått ut med informasjon til sine innbyggere om at de nå må være obs på eventuell oljesøl, deriblant Brønnøy og Sømna.
De skriver følgende:
– Dersom du finner eller ser oljeklumper bør du ikke håndtere disse selv. Oljeklumpene bør rapporteres til Norsk Oljevernforening for Operatørselskap (NOFO) gjennom deres observasjonsportal. Rapporter funnstedet, og inkluder gjerne bilder som dokumenterer både selve funnet og området rundt.
Miljødirektoratet: – Må fjernes
Så langt er bare en veldig liten andel oljesølet tatt opp. Miljødirektoratet er bekymret for miljøkonsekvensene, og er klar på at oljen må fjernes.
– Vi er særlig bekymret for at sjøfugl og oter kan bli skadet av olje, sier avdelingsdirektør Ivar Myklebust i Miljødirektoratet.
Sørvestlig vindretning langs kysten av Nordland og Trøndelag er ikke gunstig, ifølge Myklebust.
– Det kommer stadig mer fugler tilbake til kysten. Vi frykter er at økende temperaturer utover våren vil føre til at oljeklumpene kunne løse seg opp, sier Ivar Myklebust.
Foto: Knut Opheim– Vi er bekymret for at oljen beveger seg nordover. Vi er spesielt bekymret for verdensarvområdet i Vega. men også lenger nord på Helgelandskysten finnes det verdifull natur med sjøfuglkolonier.
Avdelingsdirektør Ivar Myklebust i Miljødirektoratet
– Foreløpig er vi heldigvis forskånet fra meldinger om skada fugl eller oter, sier avdelingsdirektør Ivar Myklebust i Miljødirektoratet.
Mange jobber med å rydde
Johannessen i Equinor sier til NRK at de fortsatt jobber med kartlegging av området som er utsatt for oljesøl.
– Vi har iverksatt og leder en oljevernaksjon for å rydde opp, sier han på spørsmål om hva de gjør for å rydde opp.
Han legger til:
– Vi samarbeider tett med NOFO om kartlegging og oppryddingsarbeidet, i samarbeid med interkommunale utvalg mot akutt beredskap (IUA) i berørte områder.
Gisle Ledel Johannessen
Gisle Ledel Johannessen i Equinor forteller at mange ressurser er satt til å rydde opp.
Og nå jobber ikke rent få med å få bukt på oljesølet.
– Rundt 180 personer, fem fartøy og 20 droner er mobilisert, forteller Johannesen.
– Spesialkompetanse fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Akvaplan-niva gir miljøfaglig støtte i arbeidet.
Han understreker at Equinor tar denne hendelsen på største alvor, og sier de jobber systematisk for å rydde opp og minimere miljøpåvirkningen.
– Hva bør folk gjøre om de finner slike oljeklumper i fjæra?
– Dersom du finner eller ser oljeklumper, bør du ikke håndtere dem selv. Oljeklumpene bør rapporteres til NOFO gjennom deres observasjonsportal. Rapporter funnstedet, og inkluder gjerne bilder som dokumenterer både selve funnet og området rundt.
Miljøverndirektoratet er glad for at Equinor er på ballen.
– Vi kan ikke se bort fra at dette blir en langvarig naturhendelse, avslutter han.
Publisert 03.03.2025, kl. 20.44