Ole Gustav Gjekstad (56) lyttet bare til eget hjerte og hjerne da han raskt sa ja til håndballjentene.
Jostein Overvik, VG
Publisert: 01.10.2024 16:53
– Rådførte du deg med noen?
– Jeg kan si ja. Men jeg gjorde egentlig ikke det, ler håndballjentenes nye sjef.
Han har selvsagt snakket med sine nærmeste de siste ukene, kjæresten Katrine Høyland (44) og barna Hermann (28) og Maria (20).
– Men jeg har tatt beslutningen i eget hode. Ingen har protestert, sier han like muntert.
– De synes dette har vært moro og har ikke hatt motforestillinger. Gode støttespillere, legger han til.
Han har en håndballkyndig familie. Sønnen har kamper på ungdomslandslaget. Også datteren har spilt håndball, men har lagt opp etter en korsbåndskade og studerer nå psykologi i Bergen.
Katrine Høyland har vært målvakt på toppnivå. Nå pendler kjæresten mellom jobb i Kristiansand og samboertilværelsen med Gjekstad på Fyn i Danmark.
Fra nyttår er han landslagssjef frem til sommeren 2029. Det første halvåret delt med klubben Odense. Stemningen var høy da Gjekstad tirsdag morgen ble presentert hos Håndballforbundet på Ullevaal stadion.
- President Kåre Geir Lio sier at NHF har hatt en liste på ti ønskede trenere. Alle het Ole Gustav Gjekstad.
- Generalsekretær Erik Langerud mener at Gjekstad klikker av i alle mulige bokser som kvalifisert for jobben.
– Jeg har tidligere tenkt at jeg måtte gjøre en grundig vurdering. Men da spørsmålet kom var det ikke vanskelig. Når de ga beskjed om at de ville ha meg, så gjorde det prosessen mye enklere overfor Odense videre. Jeg har vært en veldig bra dialog med Erik (Langerud) om hva som må på plass og hvordan vi skal gjøre ting, sier Gjekstad til VG.
Han vil sette sitt eget preg, men helt klart også følge opp kvinnelandslagets tradisjoner. Den nye landslagssjefen har vunnet Champions League tre ganger med Katrine Lunde (44) i Vipers-buret.
– Tror du at du også kommer til å ha med Lunde i mesterskap?
– Ja, det tror jeg, sier Gjekstad som leder Norge for første gang i VM i slutten av 2025.
– Hvis du har lyst så er ikke alderen noe problem, sier han.
– Du har rykte for å være god med spillere som har vært med lenge?
– Du må håndtere de som har vært med på mye og har sterke meninger. Jeg vil ha spillere med litt spisse albuer. Jeg liker noen konfrontasjoner med spillere som mener noe og tør å si litt. Det driver oss videre. Det er viktig for et lag at Nora Mørk mener noe. Det samme med «typ» Katrine, med flere. Vi må ha takhøyde for at det kan utfolde seg, svarer Gjekstad og legger til at «respekt for mennesket alltid ligger i bunn».
Han har ingen planer om å bryte med Hergeirssons linje. 12 av 15 spillere i OL-troppen var mer enn 30 år.
– Jeg håper at flest mulig av dem som har passert 30 ser for seg flere år på landslag og jobber for det. Det er ekstremt viktig. Samtidig skal vi finne fremtidens landslagsspillere, sier Gjekstad.
Han trekker frem tvillingsøstrene Thale og Live Rushfeldt Deila (24) og Maja Furu Sæteren (21). Stjernen Henny Reistad (25) kjenner Gjekstad godt fra to år i Vipers. De ble avsluttet med at treneren satte opp et perfekt spill for Reistad i Champions League-finalen. Hun hamret inn 12 mål.
– Henny blir en utrolig viktig spiller. Nå går Stine (Oftedal Dahmke) ut. Hun kan også gå inn i den rollen. Det er viktig å bruke det hun kan både på og utenfor banen. Samtidig skal vi ikke forbruke henne. Henny skal ikke ta 110 satsinger i hver match, sier Gjekstad om den nye landslagskapteinen.
Kvinnelandslaget har gjennom mange år utviklet en egen kultur. Thorir Hergeirsson forplikter spillerne året rundt. Det har gitt to OL-gull, tre VM-gull og fem EM-gull siden 2009.
– Kommer du til å videreføre dette?
– Jeg kommer til å opprettholde og jobbe med de samme prosessene. Jeg både ser og hører hvor viktig dette fra både trenere og spillere. Det er viktig å holde på det som fungerer og skiller Norge fra andre landslag.
Trener Tonje Larsen (49) og målvaktsansvarlig Mats Olsson (64) fortsetter. Larsen har jobbet med den nye landslagssjefen i en årrekke i Larvik. Svenske Olsson er gammel motspiller fra Gjekstads 149 landskamper som aktiv. For noen år siden underviste han da Gjekstad tok sin master coach-grad i det europeiske håndballforbundet.
– Hva blir annerledes med deg som landslagssjef?
– Det vet jeg ikke ennå. Jeg må gjøre en grundig analyse og snakke grundig med det teamet som er med videre, svarer Gjekstad.
Han har allerede avtalt å være flue på veggen når håndballjentene spiller sine første kamper etter OL-gullet i Larvik nå i oktober.
– Jeg vi se hvordan ting gjøres og Thorir har vært åpen for det. Så får man se hvilke endringer som kommer. Jeg er foreløpig usikker på det.
Gjekstad vil ikke ha noen noen offisiell rolle når Norge spiller EM i Østerrike i november og desember. Men kommer antagelig til å være til stede i deler av mesterskapet.
Under OL i Paris var ekspertkommentator for Discovery. En rolle han har hatt i mange år. Da håndballjentene vant sitt aller første gull – i 1998 – var Gjekstad ekspert for TV 3 under EM i Nederland.
Hvis han står like lenge i trenerjobben som forgjengerne Thorir Hergeirsson og Marit Breivik – begge i 15 år – vil han være 72 år i 2039.
– Er dette din siste trenerjobb?
– Vet ikke. Jeg lurer fortsatt på hva jeg skal gjøre når jeg blir stor. Jeg føler meg arbeidsmessig veldig ung. Det er fornuftig å skrive en kontrakt på 4,5 år nå. Så får jeg vurdere. Men hvis jeg følger tidligere landslagstrenere, så havner jeg i «hornet oppe på veggenhornet oppe på veggenUttrykk brukt om situasjon der den eldste i en organisasjon eller familie prøver å påvirke med gammaldagse meninger.» i denne jobben.