Økt bruk av forurensende tekstiler

2 weeks ago 8



– Klesindustrien vil gjerne fortsette med det de er gode på: Å selge sand i Sahara, altså selge klær til folk som har klær fra før.

Det sier Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo ved OsloMet.

En helt ny undersøkelse, gjennomført av Changing Markets Foundation, viser at flere store kleskjeder de siste årene har økt sitt forbruk av syntetiske stoff.

Dette er til tross for tydelige signal fra EU om å redusere dette.

Saken oppsummert

  • Ingun Grimstad Klepp, professor ved Sifo, kritiserer klesindustrien for grønnvasking ved å markedsføre «resirkulerbar polyester» som miljøvennlig.
  • En rapport fra Changing Markets Foundation avdekker at store kleskjeder har økt bruk av syntetiske stoffer, til tross for EUs oppfordringer om reduksjon.
  • Undersøkelsen viser at halvparten av klesmerkene som svarte har økt bruken av fossile tekstiler, mens kun tre rapporterte en reduksjon.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Oljeindustriens nye bestevenn

– Ikke bare øker tekstilbransjens bruk av syntetiske fiber. De planlegger også å fortsette med det, sier Klepp.

Forskeren forteller at årsaken er at plasttekstiler – i all hovedsak polyester – er svært billig og lett å produsere mye av.

 Jade Gao / AFP
SHEIN: Klesarbeidere i Kina på en tekstilfabrikk som leverer klær til hurtigmote-selskapet Shein, et av selskapet som øker sin bruk av syntetiske stoff. Foto: Jade Gao / AFP

– Naturfiber er derimot en begrenset ressurs, som av naturlige årsaker er vanskeligere å øke produksjonen av, sier hun.

For samtidig som verden prøver å redusere fossilt drivstoff innen transport, har oljeindustrien sett seg om etter nye markedet – som tekstilindustrien. Polyesters viktigste råstoff er nemlig råolje.

– Tekstilindustrien forsøker på sin side å fremstille dette som miljøvennlig, og grønnvasker forurensende tekstiler som «resirkulerbar polyester», sier Klepp.

– Det er selvsagt bare tull. Den eneste måten å gjøre industrien grønn på er å redusere produksjonen av syntetiske klær, og økonomiens avhengighet av dette.

Tonn på tonn fra Zara 

I undersøkelsen, som også ble gjennomført i 2022, spurte Changing Markets 50 internasjonale klesmerker

Rundt halvparten av de som svarte bekreftet at de har økt bruken av fossile tekstiler, hovedsakelig polyester.

Kun tre av selskapene rapporterte om redusert bruk, blant andre Dressmann.

Flere av selskapene ønsket ikke å svare på undersøkelsen. Mange brøt også egne løfter om reduksjon fra forrige spørreundersøkelse. 

Selskapet Inditex, som eier klesgiganten Zara, er blant selskapene som rapporterte størst volumøkning av syntetiske stoff.

Selv om selskapet har klart å redusere prosenten av syntetiske tekstiler per plagg, har det årlige volumet av syntetiske tekstiler gått opp fra 178.000 tonn til 212.886 tonn.

– Utfordrende

Inditex sier at de har forpliktet seg til å redusere bruken av syntetiske fibre, men at det foreløpig er utfordrende å fase helt ut.

– Syntetiske fibre er viktige for enkelte plaggs holdbarhet. Men for å ikke gå på akkord med miljøet ser vi etter nye innovative tekstilløsninger, skriver selskapet til TV 2.

 Fernandez Viloria / Reuters
FORSØKER: Selskapet som eier Zara skal redusere utslippene sine med over 50 prosent og kun bruke tekstilråvarer med et mindre miljøfotavtrykk - innen 2030. Foto: Fernandez Viloria / Reuters

Innen 2030 anslår de at de har klart å bytte ut 25 prosent av de syntetiske stoffene med en ny generasjon tekstil som ennå ikke eksisterer i industriell skala.

– Men av de syntetiske fibrene vi bruker i dag er 40 prosent resirkulert, det er en økning fra 1 prosent i 2019. 

– Oppkonstruert problem fra bransjen

Et av utfordringene med syntetiske tekstiler er mikroplast på avveie. Nesten alle klesgigantene svarer i undersøkelsen at de er enig i dette.

– Klesindustrien har i mange år forsøkt å legge ansvaret for mikroplast over på forbrukerne ved å oppfordre til filter i vaskemaskinen, vaske sjeldnere og på lavere temperatur. Det eneste du oppnår av det, er mindre rene klær, sier Klepp.

– Sannheten er at mikroplast fra klesvask ikke utgjør noe i det store bildet.

 Yasuyoshi Chiba / AFP
BLIR TIL BOSS: En tredjedel av alle klær som ble sendt til Kenya i 2021 ender opp på store bossfyllinger hvor det blir brent – eller bare liggende. Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP

Sifo-forskeren understreker at det vanskelig å si nøyaktig hvor mye plastforurensing som kommer fra bruk og vask av klær, men at det anslås å være mindre enn 1,5 prosent.

– Det er rett og slett et oppkonstruert problem fra bransjen selv. Det ordentlige problemet kommer fra produksjon, transport og kasting av disse syntetiske klærne, sier Klepp.

Klesindustriens virkelig store miljøproblem er tekstilavfall.

– Over 80 prosent av plastforurensingen kommer fra dårlig håndtering av tekstilavfall. Brukte klær fra hele verden sendes til mottakerland uten ordentlig avfallshåndtering. Slik spres plast og kjemikalier fra klær helt ukontrollert. 

Read Entire Article