Økonomisk krise i St. Hanshaugen. Nå blir det barnehagekutt.

3 weeks ago 16



Bydel St. Hanshaugen bekrefter barnehagekutt. Det bekymrer foreldre og ansatte.

Frederikke Haller er tidligere barnehagestyrer i Hausmanns gate barnehage. Hun er dypt bekymret for pengeknipen i bydelen. Foto: Dan P. Neegaard

Publisert: 18.09.2024 20:44

Kortversjonen

– Det er jo barna det går ut over, sier Frederikke Haller.

Hun er tidligere barnehagestyrer – og nåværende foresatt til barn i – Hausmanns gate barnehage. Den ligger i bydel St. Hanshaugen.

Forrige uke kunne Aftenposten avsløre at bydel St. Hanshaugen må gjennomgå en større nedbemanning. Bydelen ligger an til å gå 66 millioner kroner i minus i 2024.

Siden da har flere bekymrede ansatte og foresatte i bydelens barnehager tatt kontakt. De er redd for at kuttene skal gå ut over barnehagene.

I helgen ble det opprettet en underskriftskampanje imot kutt i barnehagesektoren i bydelen. Til den har man i skrivende stund samlet inn nær 400 underskrifter.

Les også

Pengeknipe i bydel St. Hanshaugen: Flere ansatte blir overtallige

Bekrefter barnehagekutt

Bydelens kommunikasjonssjef, Christine Thune, bekrefter at kuttene vil berøre barnehagesektoren.

– I barnehageseksjonen består endringene i hovedsak av at dagens styreroppgaver skal fordeles på litt færre styrere, og vi lager en plan for hvordan dette kan gjøres forsvarlig og godt, sier hun.

Christine Thune

Kommunikasjonssjef, bydel St. Hanshaugen.

Altså legges det opp til at enkelte barnehagestyrere vil få ansvar for flere enn én barnehage. Nøyaktig hvordan det skal legges opp, er ikke avgjort.

– Sammen med våre ansatte skal vi finne en best mulig ny struktur for oss innenfor tilgjengelige rammer.

– Ikke bærekraftig

De siste årene har St. Hanshaugen gått gjennom en omfattende omstilling for å kutte cirka 200 millioner i utgifter.

Et av tiltakene bydelen har brukt, er ansettelsesstopp. Dette ble innført i april i år.

Haller, som altså jobbet som styrer i Hausmanns gate barnehage frem til i vår, mener at dette allerede har gått ut over barna.

– I Hausmanns gate hadde jeg en assisterende styrer. For vår del gikk dagene akkurat opp, fordi vi klarte å fordele arbeidet mellom oss to, sier hun.

Da Haller sa opp i mai i år, var det allerede innført ansettelsesstopp.

– Den assisterende styreren rykket opp, men ble ikke selv erstattet. Dermed har hun dobbelt så mye ansvar som jeg hadde.

Haller frykter lignende tilfeller i andre barnehager. Hun mener at når styrere får mer ansvar, vil personalet i barnehagen måtte brukes på nye arbeidsoppgaver. Dermed får de mindre tid til å være med barna.

– Dette går ikke. Det er ikke bærekraftig, hverken for styrerne eller barnehagen.

– Forstår bekymringene

Kommunikasjonssjef Thune i bydel St. Hanshaugen er ikke ukjent med bekymringene fra foresatte og ansatte.

– Vi forstår bekymringene ansatte, foreldre og andre kan ha for effekten av en endring. Styrerne har mandat til å jobbe videre med dette og vil komme med et forslag til mulig ny organisering. Målet er å opprettholde det samme gode tilbudet for barna og arbeidsmiljøet til de ansatte, sier hun.

Hun understreker at bydelen skal gjennomføre en risiko- og sårbarhetsanalyse av den nye ordningen.

– Om vi ikke kommer frem til en plan som er både forsvarlig og god, vil vi gjøre nødvendige justeringer.

Thune sier også at bydelen er kjent med underskriftskampanjen.

– Det er flott at foresatte er engasjert og bryr seg. Selve teksten har vi ikke kommentarer til ut over at reduksjon i barnehagenes lønnsbudsjett er 2,5 prosent, ikke 10 prosent, slik det står i underskriftskampanjen.

Read Entire Article