Også forslaget til ny abortlov rommer på skjørt vis hensynet til to liv

1 month ago 21



AFTENBLADET MENER: Også forslaget til ny abortlov rommer på skjørt vis hensynet til to liv. Vi håper den kan stå seg i tiår.

Fredag la helseminister Jan Christian Vestre (Ap) fram regjeringens forslag til ny abortlov. Foto: Thomas Fure / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

«Ingen kvinner tar lett på en abort. De fleste som jobber med denne problematikken, vet dessuten at kvinnen selv er fosterets beste advokat.» Det sier Marit Halonen Christiansen, sjefen ved kvinneklinikken på SUS, og selv fødselslege og gynekolog.

Fredag la helseminister Jan Christian Vestre (Ap) fram regjeringens forslag til en ny abortlov. Den viktigste endringen er at grensen for selvbestemmelse settes til 18 uker, mot 12 i dag, og at kvinnen sikres støtte og oppfølging av helsepersonell. 95 prosent av alle aborter blir utførte før utgangen av uke 12.

De som søker om abort mellom uke 12 og 18, har hittil måttet møte i en nemnd som skal avgjøre dette. i fjor fikk 97 prosent av dem søknaden innvilget. Overlege Tilde Broch Østborg ved SUS, som selv har sittet i en av disse nemndene, har tidligere framhevet hvor vanskelig det er å kunne være en god, faglig rådgiver for kvinnene når den det gjelder samtidig vet at de skal avgjøre framtiden for henne, fosteret og familien.

Vi har vært opptatt av den skjøre balansen mellom kvinnens rettsvern og fosterets. At noen må verne om den som ikke har noen stemme selv. Og at det, på riktig nok skeivt og haltende vis, har vært ivaretatt i den gjeldende abortloven.

Der fosteret får sterkere og sterkere rettsvern jo lenger ut i svangerskapet det er, og jo nærmere levedyktig alder det er.

Samtidig er det et dypt sår i kvinners historie at samfunnet gjennom alle tider har tatt seg rett til å bestemme over livet deres, og kroppen deres. Kvinners fruktbarhet har vært i samfunnets eie. Den har blitt brukt politisk, den har blitt brukt i krig. Det såret er dypt.

Fagfolkene som står nærmest sier at kvinnene selv er de som best taler fosterets sak. At ingen kvinner tar lett på abort. Og at nemndene står i veien for å gi kvinnene den støtten de bør og skal få i en så krevende situasjon. Uavhengig av om de bestemmer seg for å fullføre eller avbryte svangerskapet. For også retten til å fullføre et svangerskap skal ivaretas i dette.

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) understreker at tilgangen til trygg og god informasjon og veiledning skal lovfestes. Det samme skal retten til oppfølging i etterkant, og helsepersonells rett til å reservere seg mot å være med på abortinngrep.

Og det skal løftes fram at det er to liv det skal tas hensyn til. Både helseministerens framleggelse og våre egne fagfolks erfaringer gir grunn til å tro at den nye abortloven vil romme det. Samtidig som den sikrer bedre støtte og råd til kvinnene som skal ta det vanskeligste valget.

Vi håper den nye abortloven, med den skjøre balansen den skal ivareta, vil stå seg i tiår.

Publisert:

Publisert: 25. august 2024 21:00

Read Entire Article