Ødegaard-tallene skaper problemer: – Veldig kritisk

1 month ago 15



Kaptein Martin Ødegaards skade gir dårlig nytt for Arsenal, som står overfor syv kamper de neste tre ukene.

 Martin Ødegaard får hjelp til å forlate banen etter ankelovertråkket mot Østerrike på Ullevaal stadion mandag, etter én time spilt. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
  • Synne Sofie Christiansen, VG

    Synne Sofie Christiansen, VG

Publisert: 13.09.2024 11:14

– Det er et stort problem, uansett om Arsenal selvsagt vil bagatellisere det, slår Viaplay-ekspert Lars Tjærnås fast.

Nordmannen har vært svært innflytelsesrik på det engelske laget.

I tillegg til å være kaptein, er han spilleren som har vunnet flest baller på siste tredjedel (44) og levert flest nøyaktige gjennomspill (23) i Premier League siden starten av forrige sesong.

Når det gjelder nøkkelpasninger, har han slått 107 av dem, nest flest av samtlige Premier League-spillere siden starten av forrige sesong.

– Han er enormt viktig, både fordi han setter opp andre i fordelaktige posisjoner. Særlig Saka, som han har en ekstremt god link med. Dessuten er han kanskje den viktigste spilleren Arsenal har i presset sitt defensivt, samt er lederen og kapteinen, sier Tjærnås.

Lars Tjærnås

Viaplays fotballekspert og fotballkommentator i Aftenposten.

Se Ødegaards tall sammenlignet med resten av Arsenal-troppen under. PS! Tall fra alle turneringer siden starten av 2023/24:

Norges landslagslege Ola Sand opplyste til VG torsdag at kapteinen trolig er ute i minst tre uker etter ankelskaden mot Østerrike mandag.

Det vil si at han potensielt kan gå glipp av syv kamper.

– Det er veldig kritisk. Det er han som setter standarden og han som styrer når Arsenal presser, og når Arsenal skal gå høyt og aggressivt. Det vil få stor påvirkning på Arsenal, helt klart, sier ekspert Pål-André Helland til VG.

Pål André Helland

Viaplays fotballekspert og toppspillerutvikler for Ranheim. Tidligere fotballspiller for blant annet Rosenborg og Lillestrøm.

Allerede søndag venter et London-derby mot Tottenham, før Erling Braut Haaland og hans City står for dyst helgen etter. Begge på bortebane.

– Det er ekstra tunge kamper å miste ham i, mot Tottenham og Manchester City, fortsetter Tjærnås.

To Champions League-kamper – mot Atalanta førstkommende tirsdag, før PSG er klare 1. oktober, er også kamper som Ødegaard kan gå glipp av.

– Men i stedet for å svartmale det, så er det mulig å berge. City var uten De Bruyne i fjor. Det er jo en riktig parallell å dra til Ødegaards betydning til Arsenal. Det er tross alt verdensklassespillere og et av verdens beste fotballag, sier Helland.

Han ser for seg at Arteta må løse oppgjørene på en litt annen måte enn før.

– De får aldri erstattet kvaliteten til Ødegaard direkte, og må nok gjøre noen tilpasninger. For eksempel kan de få litt mer duellstyrke inn på midtbanen når Ødegaard mangler, og heller vinkle det til noe som gagner laget, sier han.

Likevel:

– Aller helst vil de ha Ødegaard på banen, for det vil påvirke dem, sier han.

Se Arsenals tall med og uten Ødegaard på banen:

Tirsdag skal Ødegaard ha gjennomført en MR-undersøkelse. Det er ventet at svarene på den vil komme fredag, på pressekonferanse med hovedtrener Arteta før søndagens oppgjør mot Tottenham.

Landslagslege Sand sa torsdag at det ikke var mistanke om brudd. Likevel må Ødegaard etter alle solemerker belage seg på en rehabiliteringsfase på tre uker minimum.

Nå forklarer Mette Andersen hvordan et skadeforløp ved ankelskade vanligvis fungerer.

– Ved ankelovertråkk skades vanligvis leddbånd på utsiden av ankelen. Er overtråkket kraftig nok, kan brudd forekomme, sier Andersen til VG.

Mette Andersen

Idrettslege godkjent av Norsk forening for idrettsmedisin og fysisk aktivitet, og spesialist i ortopedisk kirurgi ved Aleris.

De fleste utøvere som får en leddbåndsskade i ankelen vil kunne returnere til idretten på samme nivå som før skaden uten behov for kirurgi.

– Gjennomsnittlig tid før tilbake i idrett etter et overtråkk med isolert leddbåndsskade på utsiden av ankelen er én til tre uker, men vil være lengre dersom kombinerte skader forekommer, sier hun.

Dersom man har en historie med tidligere overtråkk i samme ankel, kan det også ha negativ innvirkning på rehabiliteringstiden, påpeker hun.

– I sjeldne tilfeller er kirurgiske tiltak nødvendig og rehabiliteringstiden er da omkring tre til fire måneder, sier hun.

En bruddskade gror normalt i løpet av fire til seks uker, og en utøver vil være tilbake etter fire til seks måneder. Dette skal det derimot ikke være mistanke om at har skjedd.

Read Entire Article