Nytt vulkanutbrudd på Island – Grindavik evakueres

1 month ago 28



Det har vært et nytt vulkanutbrudd på Island – byen Grindavik evakueres igjen.

Publisert: 16.03.2024 21:39 | Oppdatert: 16.03.2024 22:27

Islands meteorologiske institutt sendte klokka 20.22 lokal tid ut et varsel om økt seismisk aktivitet mellom Hagafell og Stóra Skógfell og advarte om økt fare for vulkanutbrudd. Ett minutt senere, klokka 20.23, startet utbruddet, den islandske rikskringkasteren RUV

Det er på Reykjaneshalvøya, nær Grindavik. Der har det vært utbrudd i løpet av de siste månedene.

Dette er det fjerde utbruddet siden desember 2023.

80 jordskjelv

Jordskjelvaktiviteten startet i området rundt klokken 19.00 lørdag kveld. Totalt var det rundt 80 jordskjelv.

– Det gikk veldig fort, og utbruddet startet rundt klokken 20.20, men vi har ikke nøyaktig tidspunkt ennå, sier den islandske natureksperten Bjarki Kaldalóns Fris til RUV.

Ifølge Bjarki er det på dette tidspunktet vanskelig å anslå størrelsen på utbruddet. Forskere vil vurdere dette nærmere ved å fly helikopter over utbruddet.

Evakuerer innbyggere

Ifølge Morgunbladid er evakuering av Grindavik i gang. Innbyggere har mottatt tekstmeldinger som ber dem forlate området.

Om lag 4000 innbyggerne i Grindavik er blitt evakuert flere ganger, og i februar ble flere hus ødelagt da lavastrømmen nådde bebyggelsen.

Også turistattraksjonen Den blå lagune er blitt evakuert, men det er fortsatt noen ansatte på stedet, opplyser direktøren for det islandske forsvarsdepartementet, Víðir Reynisson til RUV.

I en pressemelding fra Den blå lagune står det « "Vi vil takke de besøkende for forståelsen, de ansatte for deres profesjonelle arbeidsmoral og for godt samarbeid. Den blå lagunes kontorer i Svartsengi er stengt."

I midten av februar besluttet myndighetene at folk kunne flytte hjem igjen, men kun på egen risiko.

Sist utbrudd var 8. februar, i samme område som lørdagens utbrudd.

I en tidlig versjon av denne saken lå det et bilde fra Islands meteorologiske institutt. Det viste seg å være fra et tidligere utbrudd.
Det ble fjernet 16. mars klokken 22.25.

Read Entire Article