Nye kostråd etter 12 år: Dette er rådene for hva vi bør spise og drikke

1 month ago 28



Hvor mye kjøtt bør du spise? Hva med frukt og grønt? Eller melk og meieriprodukter? Dette er rådene.

For første gang på 12 år er de norske kostrådene blitt oppdatert. Foto: Jan T. Espedal

Publisert: 15.08.2024 12:39 | Oppdatert: 15.08.2024 12:59

(ARENDAL): Hva bør man egentlig spise og drikke for å sikre en god helse?

I dag kom Helsedirektoratet med sin konklusjon, da de la frem kostrådene under Arendalsuka.

Det er 12 år siden disse rådene ble oppdatert sist (se fakta).

–  Ved å spise variert og få i seg matvarer som frukt og grønnsaker, grove kornprodukter, meieriprodukter og fisk til hverdags, er mye gjort. Da er det også plass til noen utskeielser innimellom, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Linda Granlund, i en pressemelding.

De norske rådene baseres seg på de nye nordiske ernæringsanbefalingene (NNR), som ble presentert i juni i fjor.

Men mens NNR inkluderte både bærekraft og helse, tar de norske rådene bare utgangspunkt i maten og drikkens effekt på helsen vår. Det var det som lå i mandatet deres fra regjeringen.

Dette er de nye kostrådene:

  1. Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.
  2. Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider. Tidligere anbefaling for frukt, grønnsaker og bær var 500 gram pr. dag. Nå økes dette til 500–800 gram pr. dag.
  3.  La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag. Rådet er å innta minst 90 gram fullkorn daglig.
  4. Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt, inntil 350 gram ukentlig. Velg gjerne hvitt kjøtt fremfor rødt kjøtt. Fisk: 300–450 gram ukentlig. Egg kan inngå i et sunt og variert kosthold.
  5. Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett. Det er anbefalt å drikke eller spise tre porsjoner hver dag. To av porsjonene bør være melk, syrnet melk eller yoghurt.
  6. Godteri, snacks og søte bakervarer bør begrenses. I et variert og sunt kosthold er det rom for disse matvarene av og til og i små mengder.
  7. Drikk vann. Drikke med sukker, som brus, energidrikk, saft og iste, bør begrenses. Inntaket av alkohol bør være så lavt som mulig ut fra et helseperspektiv.

Alkohol og ultraprosessert mat

Det er blitt knyttet stor spenning til om ultraprosessert matultraprosessert matUltraprosessert mat lages ved å sette sammen matstoffer, for det meste råvareingredienser og "kosmetiske" tilsetningsstoffer (særlig smak, farge, og emulgatorer), gjennom en rekke industrielle prosesser. Kilde: NiH skulle bli nevnt i kostrådene som ble presentert torsdag, slik mange har tatt til orde for. Det er de ikke.

Det er derimot alkohol, som ikke var nevnt da forslagene til nye norske kostråd kom på høring i vår. For helsen sin del anbefales vi altså ikke å drikke alkohol.

I tillegg anbefales vi å spise mindre rødt kjøtt enn det vi ble anbefalt da rådene kom for 12 år siden, fra 500 gram i uken til 350 gram.

Read Entire Article