Ny pengepott til utenlandske forskere i Norge – regjeringen peker på USA

5 hours ago 3



Regjeringen mener at den akademiske friheten i USA er under press. De vil bruke 100 millioner kroner på å trekke flere utenlandske forskere til Norge.

Harvard-universitetet i USA er blant institusjonene som for tiden er i klinsj med Trump-administrasjonen. – Vi kan utgjøre en forskjell for fremragende forskere og viktig kunnskap, og det ønsker vi å gjøre så raskt som mulig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap). Foto: Steven Senne / AP / NTB

Publisert: 23.04.2025 08:17

– Det er viktig for Norge å være offensive i en krevende situasjon for akademisk frihet. Vi kan utgjøre en forskjell for fremragende forskere og viktig kunnskap, og det ønsker vi å gjøre så raskt som mulig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) i en pressemelding.

Hun opplyser at regjeringen setter av 100 millioner kroner i statsbudsjettet for neste år til en pott som skal trekke internasjonale forskere til Norge.

Spesielt peker Aasland på utviklingen i USA den siste tiden.

– Den akademiske friheten er under press i USA, og det er en uforutsigbar posisjon for mange forskere i det som har vært verdens ledende kunnskapsnasjon i mange tiår, sier hun.

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Sigrun Aasland, opplyser at hun har fulgt situasjonen i USA tett den siste tiden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Klar i mai

Den nye ordningen til regjeringen skal være åpen for forskere fra hele verden, og skal ikke være begrenset til amerikanske forskere eller forskere ved amerikanske universiteter, understrekes det.

– Nå gir vi våre fremste forskningsmiljøer mulighet til å knytte til seg etablerte forskere fra utlandet, sier Aasland.

Forskningsrådet opplyser at utlysningen til støtteordningen kommer i mai.

– Den vil i første omgang være knyttet til Forskningsrådets senterordninger, blant annet for fremragende forskning og innovasjon innen klima, helse, energi og kunstig intelligens, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.

Read Entire Article