Tiktok er under granskning for å ha brutt EUs datalov etter at ekstreme slanketips har florert på appen. Snart vil tilsvarende lov gjelde i norsk rett, ifølge digitaliseringsminister Karianne Tung.

Den siste tiden har over en halv million innlegg vært knyttet til emneknaggen #skinnytok, hvor det deles inspirasjon og tips til hvordan man kan gå ned i vekt.
Videoene er hovedsakelig av og for jenter og unge kvinner.
«Du er ikke sulten, du kjeder deg bare» og «slutt å belønne deg selv med mat, du er ikke en hund», er blant oppfordringene som er spredt til brukere over hele verden.
Risikerer bøter
I forrige uke ble det kjent at EU skal undersøke om Tiktok gjør nok for å stanse spredningen av skadelig innhold.
Blant flere EU-politikere som har slått alarm, er danske Christel Schaldemose. Hun mener at Tiktok bryter loven ved at farlige slanketips, ved hjelp av algoritmer, blir spredt målrettet mot unge kvinner.
– Hvis de ikke justerer algoritmene og beskytter barn og unge bedre, risikerer de å få noen ganske alvorlige bøter, sier Schaldemose til Danmarks Radio.
Tiktok mener på sin side at de har strenge regler for innhold kroppsskam og farlig slankeatferd. Les hele svaret nederst i saken.
Ny lov til Norge
– Jeg mener denne trenden er svært uheldig, sier digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) til TV 2.

EU-granskningen kommer som følge av en ny lov fra 2024. Den pålegger selskapene å innføre tiltak som hindrer at skadelig innhold spres.
Nå jobber norske myndigheter med å få denne loven, kalt Digital Services Act (DSA), inn i norsk rett. Et lovutkast skal ifølge regjeringen sendes på høring før sommeren.
– Jeg mener tek-gigantene må ta større ansvar for barns trygghet på nett, sier digitaliseringsministeren.

DSA inneholder blant annet et forbud mot atferdsbasert markedsføring mot mindreårige.
– Med DSA skal de store sosiale medieplattformene ansvarliggjøres, og plattformselskapene får et større ansvar for å forhindre spredning av falske nyheter, skadelig innhold, hatprat osv. Derfor er gjennomføringen av DSA i norsk rett et viktig tiltak for å ansvarliggjøre sosiale medieplattformene og beskytte barn og unge på nett, sier Tung.
I denne saken er EUs største utfordring å bevise at innholdet bryter med regelverket, samt at det er rettet mot barn, sier en talsperson for den franske organisasjonen Point de Contact til Politico.
I tillegg til et nytt regelverk, jobber regjeringen med å utrede hvordan en absolutt aldersgrense på 15 år eventuelt kan gjennomføres i Norge.
– Det er viktig å finne en god balanse som sikrer barns digitale deltakelse, og samtidig beskytter dem mot de negative konsekvensene som følger med, sier Tung.
– Mektige mekanismer
Så mange som én av tre norske jenter har et problematisk forhold til mat, kropp og spising.

– Vi ser at bruk av sosiale medier henger sammen med både kroppsmisnøye og symptomer på spiseforstyrrelser, sier Line Wisting.
Hun er seniorforsker ved Regional seksjon for spiseforstyrrelser (Rasp) ved Oslo universitetssykehus, og blant forskerne bak en studie fra 2024 om denne sammenhengen.
Men det er ikke nødvendigvis bare sosiale medier i seg selv som er problemet, ifølge Wisting.
– Det spiller en rolle hva du ser på, hvilke plattformer du bruker, hva slags profiler du bruker tid på og hvor mye tid som blir brukt, sier hun, og utdyper:
– Bildebaserte plattformer som Instagram eller Tiktok, samt profiler med mye fokus på utseende og kropp, kan i stor grad bidra til kroppsmisnøye og risiko for spiseforstyrrelser.
På et individuelt nivå kan kunnskap om hvordan sosiale medier og algoritmer fungerer, og bevisstgjøring rundt hvilke sosiale medier man bruker og hvordan dette får en til å føle, ha en positiv effekt, ifølge forskeren.
Samtidig er hun for strengere reguleringer og å legge mer ansvar på de store selskapene.
– Det er mektige mekanismer som ligger i disse algoritmene, som rett og slett kan være avhengighetsskapende for de som er sårbare. Det er vanskelig for en enkelt ung person å stå opp mot disse markedskreftene alene.
Tiktok: – Har strenge regler
Dersom man søker på skinnytok i Tiktok-appen i dag, får man opp et banner med teksten: «Vekten din definerer deg ikke», med en lenke til en ressursside.
– Vi vil at alle skal føle seg trygge på å uttrykke seg på Tiktok akkurat som de er, skriver kommunikasjonssjef i Tiktok, Lukasz Lindell, i en epost til TV 2.
– Vi tilbyr en rekke ressurser og måter å få kontakt med eksperter på rett i appen vår, og har strenge regler mot kroppsskam og farlig slankeatferd. For å beskytte tenåringer, aldersbegrenser vi innhold med skadelige kroppsidealer.