Havisen i begge polarområdene nådde et nytt «all-time» minimum i februar, slår ny rapport fast.
Publisert: 06.03.2025 21:16
Kortversjonen
- Havisen i polarområdene nådde et rekordlavt nivå for februar måned, ifølge EUs Copernicus-rapport.
- Arktis havis var 8 prosent under gjennomsnittet, mens Antarktis var 26 prosent under.
- Global temperatur i februar var 0,63 grader over snittet for 1991–2020.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Februar-rapporten fra EUs klimaovervåkingstjeneste Copernicus (The Copernicus Climate Change Service) er ingen god lesning. Den stadfester det mange allerede hadde fryktet: Havisen i begge polarområdenepolarområdenePolarområdene er en fellesbetegnelse på Arktis og Antarktis. Kilde: SNL nådde et nytt «all-time» minimum tidlig i februar. Nivået holdt seg under den tidligere rekorden fra februar 2023 resten av måneden.
Og ikke nok med det. Rapporten slår også fast at Arktis’Arktis’Arktis er hav- og landområdene omkring Nordpolen. Kilde: SNL havis nådde sitt laveste månedlige nivå for februar, med 8 prosent under gjennomsnittet.
Antarktis’Antarktis’Antarktis er en verdensdel og fellesbetegnelsen på land- og havområdene omkring jordens sørpol. Kilde: SNL havis nådde sitt fjerde laveste månedlige omfang for februar, med 26 prosent under gjennomsnittet.
Slik blir Norge berørt
– Rapporten viser at isen rundt polene er på det laveste nivået som er målt siden de pålitelige målingene startet på 1970-tallet. Mindre sjøis forteller at klimaet endrer seg, sier Thomas Lavergne.
Han jobber som seniorforsker ved Meteorologisk institutt.
Lavergne legger til at Arktis er ganske nærme Norge. Endringene der påvirker Norge i stor grad allerede.
– Norge har stor aktivitet i områdene i nærheten av Arktis. Det gjelder for eksempel fiskeri. Fiskebestanden og hvor de forskjellige artene befinner seg, er avhengig av sjøisen og temperaturen i vannet, påpeker forskeren.
– Antarktis er kanskje lenger fra oss, men endringene der påvirker oss også, for eksempel gjennom havnivåstigningen. Forskning viser at når sjøisen forsvinner rundt Antarktis, treffer havbølgene med større kraft. Det kan føre til at landis smelter raskere, legger han til.
Det er viktig å merke seg at den nye lave rekorden for Arktis i februar ikke er det minste nivået gjennom alle tider. Arktisk havis nærmer seg for tiden sin årlige maksimale utstrekning, som vanligvis forekommer i mars.
Meteorologisk institutt har tidligere uttalt at når sjøisen minker drastisk, må isbjørnen bli på land mye lenger enn da sjøisen oftere lå rundt øyene.
0,63 grader varmere
I rapporten kommer det også frem at årets februar var den tredje varmeste februar globalt med en gjennomsnittlig overflatetemperatur på 13,36 grader. Det er 0,63 grader over gjennomsnittet for årene 1991–2020.
– Februar 2025 fortsetter i rekken av rekord- eller nesten rekordtemperaturer som er observert de siste to årene. En av konsekvensene av en varmere verden er smelting av havisen. Den rekordlave havisen ved begge polene har presset isdekket til et historisk lavt nivå, sier Samantha Burgess i rapporten.
Hun er visedirektør for Copernicus klimatjeneste.
Gjennomsnittstemperaturen for europeiske land i februar var 0,44 grader over gjennomsnittet for 1991–2020. Dermed var den godt utenfor de ti varmeste februar-månedene for Europa.
Utenfor Europa var det i store deler av Arktis temperaturene lå mest over gjennomsnittet. Også nord i Chile og Argentina, samt det vestlige Australia og det sørvestlige USA og Mexico, hadde temperaturer over gjennomsnittet.
Temperaturene var under gjennomsnittet i deler av USA og Canada.
– Bra at Europa står på egne bein
Lavergne mener at EUs klimatjeneste gjør en god jobb med denne kartleggingen. Meteorologisk institutt leverer faktisk sjøis dataene som EUs klimatjeneste baserer seg på i sine rapporter.
– Det er ganske bra at Europa har en klimatjeneste som kan levere slike rapporter. Man hører og ser at det er vanskeligere å drive med klimaforskning i USA nå. Da er det bra at Europa står på egne bein og kan melde om klimaendringer til resten av verden.
– Hvorfor stiger temperaturen?
– Det er menneskeskapt global oppvarming hvor forurensning med drivhusgasser sørger for at lufttemperaturen øker, slik at det blir varmere i luften og i havet.