Ny bok avslører hemmelige meldinger fra landslagskaoset

6 days ago 13



I en ny bok beskrives det hvordan det norske landslaget var svært nær å trosse helsemyndighetenes anbefalinger under Covid-pandemien.

 Sander Berge, Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland under en landslagssamling høsten 2020. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
  • Steffen Stenersen, VG

    Steffen Stenersen, VG

Publisert: 01.10.2024 07:43 | Oppdatert: 01.10.2024 07:58

Fra et internt møte med spillere, ledere og NFF-topper beskrives det følgende gloser fra flere møtedeltagere:

«Drit i myndighetene! Vi reiser!» «De faens myndighetene skjønner ikke en dritt!»

Det kommer frem i boken «Slaget om landslaget», skrevet av journalistene Arilas Berg Ould-SaadaArilas Berg Ould-SaadaTidligere sportsjournalist i VG og TV 2. Nylig meldt overgang til fotballagentbransjen. og Magnus BraatenMagnus BraatenKrimjournalist i TV 2. .

Det hele skjedde under de høsten 2020. Covid hadde igjen blomstret opp i Norge. Omar Elabdellaoui hadde testet positivt, noe som gjorde at hele landslaget i utgangspunktet var i karantene.

Spørsmålet var om Norge kunne reise til Romania, noe reglene i utgangspunktet sa at de ikke kunne.

I boken kommer det frem at de norske landslagsspillerne får klar beskjed om å sette seg i bussen, da forbundet skal ha fått nyss i at det kunne komme nye formaninger fra myndighetene etter at forbundet skal ha oppfattet at de kunne reise.

Ekspertene lot seg imponere av nødlandslaget den gangen:

Forfatterne beskriver landslagsspillernes gruppechat på følgende måte:

«Martin Ødegaard sender et klipp av The Office-karakteren Dwight Schrute som hopper og slår hull i luften av begeistring. Erling Braut Haaland sender et klipp av actionfilmkarakteren Kabir som gjør seg klar til å gå til krig i filmen «War».»

««Damn it feels good to be a gangster», lyder teksten på filmklippet sendt fra Sander Berge.»

Samtidig med dette pågår et drama mellom myndigheter og fotballtopper. Boken beskriver hvordan Helsedirektoratet fraråder landslaget på det sterkeste å reise.

«Hva har dere egentlig tenkt å gjøre med det?» skal daværende generalsekretær Pål Bjerketvedt i NFF ha sagt.

Landslaget som endte opp med å spille kampen mot Østerrike hadde svært lite erfaring som landslagsspillere. Bakre rekke fra venstre Mats Møller Dæhli, Per Kristian Bråtveit, Andreas Hanche-Olsen, Julian Ryerson, Jørgen Strand Larsen og Ruben Gabrielsen. Forreste rekke fra venstre Sondre Tronstad, Ghayas Zahid, Fredrik Ulvestad, Veton Berisha og Jørgen Skjelvik. Foto: ÖFB/Christopher Kelemen / NTB

Forfatterne omtaler Jakob Linhave, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, og skriver at han skal ha «opplevd fotballens ledere som arrogante».

Asle Kjellsen, landslagets lege, fikk idé om å søke hjemreise for spillerne som bor i utlandet, ifølge boken. Videre står det:

«Han trykker send, vel vitende om at det slett ikke er planen at spillerne skal reise til sine hjemsteder i Europa. Alle 19 skal sette seg på et fly til Romania for å spille Nations League-kamp søndag kveld. (...) Kjellsen er fullt klar over at han lyver i e-posten, men lander på at han mener han etisk kan stå inne for manøveren.»

Til NRK svarer Kjellsen slik om det som kommer frem:

– Framstillingen kan kanskje få det til å virke som om vi prøvde å finne en kynisk og sleip måte å komme unna et forbud på, og det kan virke som om vi bevisst prøvde å bryte lover og at jeg fremstår som en skruppelløs lege. Man må se saken i lys av tiden og situasjonen vi var i.

På Gardermoen får spillerne kontrabeskjeden: NFF-styret har slått ned på turen og våger ikke å sende landslaget til Romania. Boken forteller om et raseri blant spillerne som nå hadde gjort seg klare til kamp, og en stemning som lignet på mytteri.

««Skal vi bare gi faen og sette oss på flyet?» De er flere som tar til orde for det.» står det i boken.

Til slutt ender det med at Norge ikke sender lag til Romania og taper 0–3 på walkover.

Boken beskriver hvordan de norske spillerne er svært kritiske til myndighetenes håndtering av saken, hvor både Ødegaard og Berge skal ha delt meldinger med «nisseluer»

Norge reiste etter dette til Østerrike med et såkalt nødlandslag med spillere som ikke hadde vært i nærheten av den karantenerammede, opprinnelige troppen. Det endte 1–1 hvor Ghayas Zahid scoret Norges mål, i en kamp hvor Norge måtte vinne for å være garantert seieren i Nations League-gruppen.

Read Entire Article