Ny barnehagelov

1 month ago 11



Bemanningsnormen har stått uendret siden 70-tallet, mener de ansatte. Samtidig har antall barn bare økt.

 TV 2
GÅTT UT PÅ DATO: Barnehageansatte og foreldre ønsker økt bemanning. Foto: TV 2

Publisert 05.09.2024 15:47

72 barn i Hosle barnehage skal snart ha sin første spisepause. Det er, som vanlig, travelt i bærumsbarnehagen. 

De 16 ansatte jobber på spreng når TV 2 tar kontakt. 

– Vi burde vært 50 prosent flere ansatte, mener bestyrer Mette Vigsnæs. 

Slik bestyreren ser det, er lav bemanning den aller største utfordringen i barnehagesektoren: 

– Med flere ansatte kunne vi gitt barna et godt tilbud, samtidig som at vi ikke slet ut de som jobber her. Nå fører lav bemanning til økt slitasje, som igjen går på bekostning av våre pedagogiske mål.

 Foto
BEMANNING: Barnehagebestyrer Mette Vigsnæs trenger flere ansatte. Foto: Foto

Dagens bemanningsnorm tilsier at det skal være minst én ansatt per tre barn når barna er under tre år. For barn over tre år, skal det være minst én ansatt per seks barn. 

– Denne normen har vært førende siden slutten av 70-tallet. Men feltet har endret seg. Før var barnehage et tilbud for de få, nå er det et tilbud for alle. I dag er det langt flere småbarn enn tidligere, samtidig som at vi opererer med lengre åpningstider.

– Vi er lynforbannet 

Denne sommeren har barnehageforeldre samlet seg i en aksjonsgruppe som har sett seg lei av bemanningssituasjonen i barnehagene. Aksjonen toppet seg da gruppen troppet opp på Stortinget og leverte åtte krav til politikerne. 

Initiativtager Helene Straith beskriver en situasjon der man har glemt de aller viktigste, nemlig barna selv;

– Vi er lynforbannet fordi barna våre ikke er trygge. De er utrygge, rett og slett fordi det ikke er nok ansatte. Nå skal det lages en ny barnehagelov for første gang på 20 år. Jeg håper at de hører på de over 20.000 foreldrene på Facebook som har samlet seg til et opprop på vegne av barna sine.

 Stein Akre / TV 2
KRAV: Foreldreopprøret overleverte åtte krav til Stortinget Foto: Stein Akre / TV 2

Demonstrasjon foran Stortinget

Foreldreopprøret har økende støtte, og førstkommende søndag varsler de  en storstilt markering på Eidsvollsplass. Med seg som arrangør har de Barnehageopprøret, Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo og Utdanningsforbundet Oslo. 

Håpet er å påvirke Stortinget, som forhandler om innholdet i ny barnehagelov. Den skal erstatte dagens ordning som ble innført under barnehageforliket i 2003.

Hege Bae Nyholt fra partiet Rødt sier de støtter foreldreopprøret.

– Nå har vi et foreldreopprør, og vi har et barnehageopprør. Det er veldig viktig at vi tar dem på alvor, sier hun til TV 2.

Nyholt er selv barnehagelærer, men har permisjon fra jobben for å sitte som stortingsrepresentant. Hun er sentral i de pågående forhandlingene. 

 Martin Leigland TV 2
STØTTER: Hege Bae Nyholt (R) støtter søndagens demo. Foto: Martin Leigland TV 2

– For oss er de to viktigste sakene bemanning og finansiering. Her har vi lite å fire på, sier Nyholt.

Fremtidens barnehage

Håpet er å få til et bredt forlik på Stortinget i løpet av våren 2025. Tilbake i Holse barnehage har bestyrer Mette Vigsnæs noen tanker om fremtidens barnehage.

– Man blir ikke rik av å jobbe i barnehage. Men å være faglig sterk i jobben med barna våre er meningsfylt. Det har vi lyst til bare bemanningen tillater det.

 TV 2
RAMMEVILKÅR: Barnehageansatte krever økt bemanning og økt pedagogtetthet. Foto: TV 2

Hun håper politikerne tar innover seg endringene i samfunnet og spør seg selv hva de ønsker. Grunnlaget for at barna skal bli trygge som store skjer i veldig tidlig alder. Men det krever en innsats.

– Sårbarhet som liten gir sårbare store dersom ikke rammevilkårene er til stede i barndommen. Det er vår jobb. Men det krever en god barnehagelov og en god plattform. Hvis ikke ender barnehagene våre opp med å bli en oppbevaringsplass.

Read Entire Article