Nortura vant rettssak. Sier de ikke har flere egg å gi butikkene.

1 month ago 29



Det er tomme eller slunkne egghyller i butikker landet rundt, men Den Stolte Hane nådde ikke frem med sitt søksmål mot Nortura.

Slunkne egghyller har vært en vanlig syn i norske butikker den siste tiden. Her fra Spar Tåsen mandag denne uken. Foto: Roar Valderhaug

Publisert: 19.03.2024 14:28 | Oppdatert: 19.03.2024 15:00

Kjennelsen kom tirsdag formiddag.

Den Stolte Hane saksøkte Nortura for å ha brutt regelverket. De mener at de ikke får kjøpe nok egg av markedsregulatoren Nortura.

– Vi er tilfredse med at Oslo tingrett gir oss medhold på alle punkter, sier kommunikasjonsdirektør Kjell S. Rakkenes i Nortura.

For Coop, som kjøper egg av den Stolte Hane, kan det betyr slunkne egghyller fra påsken og gjennom helligdagene i mai og frem til 15. juni.

Det er Norura uenig i. Hvis vi unngår hamstring, vil det være nok egg til alle. Men utvalget vil variere.

Den stolte Hane, som mange kanskje kjenner som kyllingprodusent, kjøper egg fra Nortura og selger videre til Coop.

– Vi tar rettens avgjørelse til etterretning, sier kommunikasjonssjef Thea Kjendlie.

De må også betale saksomkostingene på 433.000 kroner til Nortura.

Nortura: Nok egg hvis vi unngår hamstring

I sitt søksmål la de vekt på at Nortura har prioritert leveransen til matindustrien og fabrikkene, fremfor leveranser til kunder i dagligvarebutikkene.

Nortura skriver i en pressemelding at det i utgangspunktet vil være nok egg i butikkene hvis vi unngår hamstring. Men utvalget vil variere og det vil ikke alltid være alle varianter.

– Leveransene av egg inn mot påsken i år er på nivå med i fjor, sier Rakkenes.

Kjendlie stiller spørsmål ved hele ordningen, der Nortura har 60 prosent markedsandel og samtidig er markedsregulator – det vil si de har ansvar for å regulere at det er jevn forsyning i markedet.

– Dagens «bukken og havresekken»-løsning er ikke det som gagner norske forbrukere. Det er synd når resultatet blir tomme hyller, sier Kjendlie.

Slunkne hyller siden i sommer

Siden før sommeren i fjor har vi hatt for lite egg i butikkene i Norge. Butikkhyller har stått helt eller delvis tomme flere steder.

Nortura har forsøkt å bøte på mangelen, blant annet ved å be om – og få – tollnedsettelse på importegg som supplement til de norske.

Striden dreier seg om Nortura har lov til å selge egg til sin egen eggproduksjonsfabrikk på Revetal, i stedet for å sende disse til aktører som får dem ut i butikkhyllene.

Denne fabrikken lager eggemasse til matindustrien, som igjen bruker dette i produksjon av leverpostei, majones, fiskepudding med mer.

Dommeren skriver i kjennelsen at Den Stolte Hane ikke har sannsynliggjort at Nortura ikke kan levere egg til fabrikken på Revetal.

De skriver også at Den Stolte Hane ikke har sannsynliggjort at metoden for fordeling av egg som er iverksatt fra 1. mars, er ulovlig.

Før kjennelsen ble klar uttalte senior kommunikasjonsrådgiver Matilda Aronsson i Nortura at de ikke kjenner seg igjen i at de prioriterer industriprodusentene.

– I ukene før, og i påsken i år, går all leveranse av konsumegg til dagligvare og storhusholdning.

I et brev fra Nortura til OmsetningsrådetOmsetningsrådetOmsetningsrådet er et offentlig organ med en frittstående stilling. Hovedmålsettingen til rådet er å få til effektiv regulering av markedet for ulike jordbruksprodukter til lavest mulige kostnader., som Atenposten har fått innsyn i, lister de opp en rekke tiltal for å skaffe nok egg i butikkene (se faktaboks). De skriver videre at det etter dette ikke er mer de kan gjøre.

I slutten av januar sa landbruksminister Geir Pollestad (Sp.) til Aftenposten at han ville undersøke hvordan Nortura har håndtert eggmangelen. Da sa han også at regelverket er enkelt, butikkhyllene skal fylles før industrien får kjøpe egg.

Read Entire Article