Norskstøttet korn fra Ukraina har ankommet Gaza

1 month ago 58



Shalfouh-bakeriet i Jabalya på Gazastripen fikk nylig levert sekker med ukrainsk hvete. Foto: World Food Programme (WFP)

Fra et krigsherjet land til et annet: Nå er den første leveransen av ukrainsk korn fremme i sultrammede Gaza.

torsdag 15. august kl. 03:23

Kortversjonen

  • Første forsendelseav ukrainsk korn har ankommet sultrammede Gaza.
  • 1000 tonn hvetemel fra Ukraina skal hjelpe Gazas familier som lider av akutt matmangel.
  • Norge støtter Verdens matvareprogram med 100 millioner kroner, der 50 millioner er øremerket Gaza.
  • «Grain from Ukraine»-initiativet er et samarbeidsprosjekt som redder liv og opprettholder ukrainsk matproduksjon.

På en støvete vei mellom sammenraste bygninger i Jabalya, nord på Gazastripen, rullet det nylig inn lastebiler med svært verdifull last.

Stablet på lasteplanet lå sekk på sekk med hvete fra Ukraina. Denne første forsendelsen til palestinske områder besto av 1000 tonn hvetemel.

4. august kunne bakeriet Shalfouh i Jabalya flyktningleir snitte opp de første 25-kilossekkene og trappe opp produksjonen av brød.

Kornet blir til livsviktig næring for Gazas mange sultne: Hele 96 prosent av befolkningen står overfor akutt matmangel, med over 2 millioner mennesker som opplever sult.

Nesten en halv million av Gazas innbyggere er under katastrofale forhold, ifølge World Food Programme.

Melsekkene er dessuten ikke «bare» nødhjelp: Når de kommer frem der de trengs, betyr det at bønder i Ukraina kan holde på levebrødet sitt og ha en inntekt i krigstid.

Bindeleddet mellom de to krigsrammede statene er Verdens matvareprogram (WFP) og deres prosjekt «Grain for Ukraine». Norge er en sentral bidragsyter.

– Dette programmet redder liv, samtidig som viktig matproduksjon opprettholdes, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

Hundrevis av 25 kilossekker med hvete fra Ukraina er stablet utenfor bakeriet i Jabala i Gaza. Foto: WFP

Det er flere skip i vente. Totalt forventer Verdens matvareprogram å levere 7000 tonn med ukrainsk hvetemel til palestinske områder.

Norge støtter det internasjonale kornprogrammet med totalt 100 millioner kroner, hvorav 50 millioner er øremerket Gaza.

– Vi er svært takknemlige for støtten fra Norge som bidrar til at vi kan fortsette å møte de økende humanitære behovene, sier direktør for Verdens matvareprograms (WFP) nordiske kontor, Andreas Hansen, til VG.

VG dekket den lenge etterlengtede avreisen av det norskstøttede skipet fra Chornomorsk sør i Ukraina i februar. Da var skipet lastet med 25 000 tonn hvete.

Leveransene fra «verdens brødkurv», Ukraina, har blitt kraftig vanskeliggjort av Russlands invasjonskrig. Russland truer de viktige kornleveransene med krigsskip og miner.

– Dette initiativet er et viktig eksempel på strategisk, multilateralt samarbeid som svar på den globale matkrisen. Kornet kommer fra bønder i Ukraina som selv er hardt rammet av krig, og brukes nå av lokale bakerier i Gaza for å brødfø mennesker på randen av hungersnød, sier Verdens matvareprograms Andreas Hansen til VG.

Sammen med ukrainske myndigheter har Verdens matvareprogram sendt over 160 000 tonn med ukrainsk mat til 12 land som opplever sult. Den norske støtten har også bidratt til leveranser av korn til Nigeria og Kenya som alle er rammet av matmangel og sult.

Ødeleggelser og sult preger livet på flukt i Gaza. Foto: HAITHAM IMAD / EPA / NTB
Read Entire Article