Lokal trusselvurdering i Vest:
Ny rapport offentliggjort mandag.
Det siste året har politiet sett en økning i kriminalitet i Vestland, kommer det fram i en fersk rapport mandag.
For første gang har politidistriktet utarbeidet en offentlig versjon av lokal trusselvurdering (LTV).
Den beskriver de mest alvorlige kriminalitetstruslene i politidistriktet, med eksempler og råd til innbyggerne.
– Mye av kriminaliteten foregår i det skjulte, og innen flere av de alvorligste kriminalitetstruslene er det store mørketall, skriver politimester Kaare Songstad i sitt forord.
Skal forebygge
– Hensikten er å sette andre i stand til å ta gode valg, redusere kriminalitet og bidra til økt trygghet i befolkningen, sier politimesteren i en pressemelding.
Dette skal igjen danne grunnlaget for at kommuner og andre offentlige aktører, næringsliv, frivillige og innbyggere kan samhandle bedre for å forebygge kriminalitet.
– Politiet kan ikke forebygge kriminalitet alene. Vi tror at deling vil bidra til ei felles situasjonsforståelse lokalt i distriktet, sier Songstad.
Rekrutterer unge
Politimesteren er spesielt bekymret for én ting: Kombinasjonen av økt ungdomskriminalitet med økt aktivitet hos kriminelle nettverk i Norge og på Vestlandet.
– Vi har eksempel på at ungdom i vårt politidistrikt blir brukt aktivt i alvorlig, organisert kriminalitet, fortsetter Songstad.
Det er flere nettverk med tilknytning til utlandet som bedriver kriminalitet i Vestland, slår politiet fast. Særlig har kriminelle med bakgrunn fra Sverige flyttet til Vestlandet og fått påvirkning på narkotikamarkedet her.
Enkelte har koblinger til kjente nettverk i Sverige.
Personer i disse nettverkene har ranet og utøvd grov fold og trusler i forbindelse med innkreving av penger. I noen tilfeller er det brukt skytevåpen.
Ungdom blir rekruttert til disse nettverkene og blir brukt til å ta seg av transport, oppbevaring og salg av narkotika.
Politiet er også kjent med at ungdommen igjen rekrutterer andre unge.
Politimesteren understreker at politidistriktet er trygt for de aller fleste.
– Samtidig må vi ikke være naive. Vi vet at kriminaliteten kan ha store konsekvenser for de som blir rammet.
Kraftig økning
Det er også andre ting som trekkes fram i rapporten.
Den sikkerhetspolitiske situasjonen aktualiserer truslene fremmede stater utgjør, skriver politiet.
Samtidig har profittmotivert kriminalitet som kan knyttes til organiserte nettverk økt. I kjølvannet av dette skjer ofte alvorlig voldskriminalitet. Noen av disse nettverkene har sterke internasjonale koblinger.
Digitaliseringa av samfunnet har også gjort nye former for kriminalitet mulig. Politiet har observert en kraftig økning av økonomisk bedrageri og utpressing over digitale plattformer.
På Vestlandet er økonomisk kriminalitet innenfor de svært lønnsomme fiskeri- og havbruksnæringen særlig aktuell.
Hevet nasjonalt trusselnivå
I oktober hevet PST det nasjonale trusselnivået fra moderat til høyt. Bakgrunnen er at trusselen mot jødiske og israelske mål i Norge er ytterligere skjerpet.
PST har sett en økning i angrep mot israelske og jødiske mål etter 7. oktober i fjor.
Dette er de ulike trusselnivåene
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer nå at terrortrusselen i Norge er høy. Det er det nest høyeste trusselnivået.
Dette betyr de ulike trusselnivåene:
5. Kritisk terrortrussel
PST vurderer at et terrorangrep er nært forestående, eller at et terrorangrep har blitt gjennomført og flere angrep kan inn treffe.
4. Høy terrortrussel
PST vurderer at en eller flere personer har konkrete og realistiske planer, og tar konkrete skritt, for å gjennomføre terrorangrep og/ eller at flere forhold forsterker terrortrusselen.
3. Moderat terrortrussel
PST vurderer at én eller flere personer har en intensjon om å gjennomføre terrorangrep, men uten å ha tatt konkrete skritt eller har realistiske planer og/ eller at noen forhold forsterker terrortrusselen.
2. Lav terrortrussel
PST vurderer at det er få personer som har et ønske om å gjennomføre terrorangrep og/ eller at få forhold forsterker terrortrusselen.
1. I ngen terrortrussel
PST vurderer at ingen personer har et ønske om å gjennomføre terrorangrep og det er ingen forhold som bidrar til en terrortrussel.
KIlde: PST
De mener Hamas' terrorangrep mot Israel, og den påfølgende krigen i Gaza, har et «stort radikaliseringspotensial innen ekstrem islamismen», og at dette er med på å forklare hvorfor det har vært flere angrep i Europa det siste året.