Norsk proffsyklist med positiv dopingprøve: – Vanskelig å komme utenom dom

2 weeks ago 8



– Det viktigste for meg å få frem er at jeg ikke har gjort det, sier Knotten til TV 2.

TV 2 skriver at 25-åringen har levert en positiv dopingprøve. Det skal har skjedd etter NM i banesykling i desember 2023.

– Prøven som ble tatt i desember ga ingen utslag. Men da den senere ble testet på nytt i en tilfeldig kontroll, så var den positiv. Teorien er at jeg har fått det i meg via kosttilskudd, forteller han til TV 2.

Stoffet han testet positivt for skal ha vært Ibutamoren. Stoffet er forbudt til enhver tid, både i og utenfor konkurranse.

Ibutamoren er ifølge Verdens antidopingbyrå (WADA) et stoff som kan misbrukes for å oppnå «mindre kroppsfett, større muskelmasse, og økt styrke og stamina». Stoffet kan resultere i en straff på opp til fire år.

Sist han konkurrerte var under bane-EM for Norge i januar.

NRK har vært i kontakt med Iver Knotten. Han ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Tror på frikjennelse

Denne sesongen skulle han ha syklet for Global 6 United, men har ikke deltatt i en eneste konkurranse for sitt lag denne sesongen.

Knotten har engasjert advokat Morten Justad Johnsen for å bistå med å finne ut hva som kan ha skjedd.

Johnsen forklarer overfor TV 2 at saken er på etterforskningsstadie.

Iver Knotten og Odd Christian Eiking under Arctic Race 2023

LAGKAMERATER: Iver Knotten og Odd Christian Eiking under Arctic Race i fjor.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Knotten forteller til TV 2 at han har troen på at han blir frikjent. Videre er han opptatt av å få frem at dette er en pågående sak uten noen dom ennå.

– Det handler om å spore opp alt som jeg kan ha fått i meg, og teste og analysere innholdet i det, slik at vi kan finne ut om jeg kan ha fått i meg stoffet på den måten, sier Knotten.

Saken befinner seg nå hos Antidoping Norge, som eventuelt skal sende en begjæring om påtale til Norges idrettsforbund.

– Det må foreligge en eventuell påtalebegjæring før vi uttaler oss om saken, sier kommunikasjonsleder i Antidoping Norge Halvor Byfuglien til NRK.

– Vanskelig å komme utenom dom

Sykkelekspert i NRK, Sondre Sørtveit, forteller at han ble svært overrasket over nyheten som sprakk tirsdag kveld. Han omtaler Knotten som «en meget sterk syklist».

– Det er et veldig stort sjokk når norske utøvere avlegger positive dopingprøver. Man blir rystet. Heldigvis er det ikke så ofte at det skjer, men dagens nyhet er en liten bombe.

Tønsbergenseren representerte Norge under sykkel-VM i fjor, etter at han tok sølv i NM. Han sykler for et lag fra Luxembourg.

Portrettbilde av Sondre Sørtveit

SJOKK: NRKs sykkelekspert Sondre Sørtveit.

– Kan han måtte belage seg på en straff?

– Hvis han blir dømt, så må han i høyeste grad det. Nå gjør han alt han kan for å bevise sin uskyld, men det tror jeg er vanskelig for han. Han må finne ut av hva han spiste for mange måneder siden, for å så måtte sende inn det til analyse. Det er både tid- og kostnadskrevende.

– Men uansett hvordan det ender, er rytterne selv ansvarlige for hva de får i seg. Jeg tror det blir vanskelig å komme seg utenom en dom, sier Sørtveit.

President i Norges Cykleforbund, Heidi Stenbock-Haakestad, har ikke besvart NRKs henvendelse. Heller ikke advokat Morten Justad Johnsen, som representerer Knotten, har svart.

Publisert 24.09.2024, kl. 18.32 Oppdatert 24.09.2024, kl. 20.06

Read Entire Article