«Norsk» minister i omstridt regjering

1 week ago 7



Astrid Panosyan-Bouvet (53) har et hjerte som banker for Norge. Med norsk mor har den franske politikeren fått språket inn med morsmelken. 

Mandag overtok hun nøklene til et av de viktigste departementene i Frankrike. Hun er blitt arbeidsminister i den nye regjeringen

53-åringen skal hamle opp med streikende franskmenn og hissige fagforeninger, blant annet.  

I et land som er kjent for mange demonstrasjoner. Ofte ender de i opptøyer. 

Da hun tok over statsrådskontoret pekte hun på den norske bakgrunnen sin.  Hun strakk hånden ut til aller partene i arbeidslivet og ba om samarbeid. 

 Santiago Vergara/TV 2
DEMO-LAND: Franskmenn elsker å demonstrere. Den nye arbeidsministeren kan kjapt få noen demonstrasjoner mot seg, når hun skal reformere arbeidsledighets-trygden. Foto: Santiago Vergara/TV 2

– Som en god skandinav, jeg har røtter der, så er jeg overbevist om at kompromiss ikke betyr at du må forsake noe, sa den nye statsråden da hun tiltrådte. 

En av de mest betente sakene hun har på bordet er innstramminger i arbeidsledighetstrygden. Også den vedtatte pensjonsreformen, med en pensjonsalder på 64 år, er fortsatt en het potet. 

Arbeidsministeren er svært opptatt av å bevare sin norske bakgrunn. Som barn tilbrakte hun alle sommerferiene i hjemlandet til moren. 

– Hun virker på ingen måte selvopptatt og høy på seg selv, men ydmyk og hardtarbeidende. Hun setter samfunnets interesser foran sine egne, sier Ida Storsve, rektor ved den norske skolen utenfor Paris. 

 Santiago Vergara/TV 2
SKOLEVENN: Rektor Ida Storsve ved den norske skolen utenfor Paris forteller at Astrid Panosyan-Bouvet har et stort hjerte for elevene og skolen. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Storsve mener det må være den beste egenskapen å ta med seg inn i den nye regjeringen. 

Mindretallsregjeringen lever farlig, og kommer til å slite med å få flertall for sine forslag. 

Panosyan-Bouvet har hatt flere toppjobber i fransk næringsliv. I 2014 ble hun rådgiver for Emmanuel Macron, som da var økonomiminister. 

Hun gikk fra Sosialistpartiet til Macrons bevegelse En Marche, som etter hvert er blitt til partiet Renaissance. 

Foreldrene fra hvert sitt land, møttes i Paris. Faren var ingeniør med armensk bakgrunn fra Istanbul, mens moren var sekretær fra Norge.

Datteren Astrid var flink på skolen og gikk på prestisjeuniversitetet Sciences Po. Senere fikk hun stipend til å gå på Harvard i USA. 

Hjalp norske elever

Hun har en del av æren for at det fortsatt er et norsk skoletilbud i Paris-området.

I 2022 stod den norske seksjonen ved Lycée International i fare for å bli nedlagt. Det var samme år som Panosyan-Bouvet ble valgt inn i det franske parlamentet. 

Skolen ble offer for kutt i det norske statsbudsjettet. Astrid Panosyan-Bouvet var en av de første politikerne, som kjempet for skolen. 

– Vi opplevde at hun med en gang forsto viktigheten av å engasjere seg i vår sak. Hun så sitt politiske handlingsrom. Hun er helt klart en veldig profesjonell politiker, som kan det politiske håndverket. Samtidig virker hun løsningsorientert. En som søker kompromiss med sine samarbeidspartnere og politiske motstandere, sier Storsve. 

 Santiago Vergara/TV 2
HJALP TIL: Det norske skoletilbudet stod i fare for å bli nedlagt. Da trådte den nye arbeidsministeren i Frankrike til og presset på for norske bevilgninger. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Skolen er stolt av å kalle henne en venn. Sammen med sin norske mor og sine to døtre er hun invitert til å feire skolens 40-årsjubileum i november.  SV sørget for at skolen kom inn på budsjettet igjen. 

– En av grunnene til Astrids engasjement for oss, vil jeg tro, er fordi hun har to språk og to kulturer, om ikke flere. På samme måte som alle elevene våre. Hun vet viktigheten av å være et flerkulturelt og flerspråklig menneske, sier rektoren. 

Før statsministeren har holdt innsettelses-talen neste uke, kan ikke statsråden stille til intervju, opplyser en av hennes nære medarbeidere til TV 2. 

Omstridt regjering 

Statsminister Michel Barnier har utnevnt en regjering som ligger langt til høyre. Til tross for at det var venstre-alliansen, som til slutt vant nyvalget i juli. Venstre-partiene har sagt at de vil fremme mistillitsforslag mot regjeringen. 

 Thomas SAMSON / AFP/NTB
MØTER: Arbeidsminister Astrid Panosyan-Bouvet på vei inn til et møte med statsminister Michel Barnier, fagforeninger og arbeidsgiverorganisasjonen. Utfordringene står i kø for den nye ministeren og regjeringen. Foto: Thomas SAMSON / AFP/NTB

Regjeringens skjebne ligger i hendene til ytre høyre-partiet, Nasjonal Samling og Marine Le Pen, som leder partiet  i Nasjonalforsamlingen. 

Partiet har representanter nok til å felle regjeringen, sammen med venstre-siden. 

Statsminister Barnier har allerede vært nødt til å ringe Le Pen og be om unnskyldning, fordi økonomiministeren hans utelukket å snakke med hennes parti. 

Det snakkes allerede om at det går mot enda et nyvalg i Frankrike. Første mulighet er til sommeren neste år, ett år etter årets overraskende nyvalg. 

Read Entire Article