Norges forsvar stemples som «feige»

1 month ago 20



TV 2-ekspert Jesper Mathisen lot seg ikke imponere av Norge og stiller spørsmål ved om Ståle Solbakkens plan er god nok.

 Midtstopper Leo Skiri Østigård og de andre forsvarsspillerne pekes på som en årsak til at Norge ikke skapte nok sjanser. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Publisert: 06.09.2024 22:59 | Oppdatert: 06.09.2024 23:44

Norge har fått en dårlig start på høstens Nations League – som også er første steg på veien til VM i 2026.

Solbakkens menn klarte nemlig bare 0–0 på bortebane mot Kasakhstan, som er rangert som nummer 109 på FIFA-rankingennummer 109 på FIFA-rankingenNorge er til sammenligning nummer 50.. Førsteelleverne viste over fire milliarder i verdiforskjell i Norges favør.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen mener at Norge ikke klarte å skape nok sjanser, motstanderen tatt i betraktning.

Jesper Mathisen

TV 2s fotballekspert

Han mener at en av hovedårsakene er at forsvarsspillerne til Norge ikke klarte å sette opp de offensive medspillerne i fordelaktige situasjoner.

– Dette ble en ny skuffende landskamp for Solbakkens gutter. Det var altfor lite tempo og bevegelse. Det starter bakfra med feige forsvarere, som ikke tør å ta med seg ballen, oppsummerte Mathisen etter kampen – før han la til:

– Man sitter og lurer, har man en god nok plan, når så gode spillere ikke klarer å skape mer.

1 av 2Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Ved å ta med seg ballen fremover i banen – og tvinge motstanderen til å støte ut av posisjonene sine – kan det åpne seg rom for de offensive spillerne fremover i banen, forklarer NRK-ekspert og Viking-spiller Kristoffer Løkberg.

Han påpeker på at motstanderen hadde lite å by på offensivt og at midtstopperne gjennom hele kampen ble «lagets første angrepsspiller».

– Hvis presset ikke kommer til dem, må de selv oppsøke presset og motstanderens første forsvarslinjeførste forsvarslinjeI dette tilfellet en enslig spiss.. Altfor ofte spiller midtstopperne fra seg ballen uten at en eneste motspiller må foreta seg noe, og da skaper det veldig mye dårligere forutsetninger for de offensive spillerene i neste faste, sier Løkberg til VG.

Kristoffer Løkberg

NRK-ekspert og Viking-spiller

Norges midtbaneanker og Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg erkjenner at stoppernes rolle var en nøkkelfaktor i den norske kampplanen.

– Vi hadde stort fokus på det på forhånd. Da vi får lagoppstillingen og ser at de starter med én spiss, så er vi veldig tydelige på at da blir mye av oppspillsansvaret lagt på stopperne og at de spiller to mot én spiss – og sånn sett har veldig gode muligheter til å ta med seg ballen forbi den ene spissen, så det var noe vi snakket om på forhånd, sier Berg til VG.

– Hvordan synes du det ble løst?

Sett i ettertid så kunne vi løst det mye bedre, men det er ikke bare deres ansvar alene. Det er et kollektivt ansvar, så jeg synes ikke vi skal legge alt ansvaret på dem, sier midtbanespilleren.

Kristoffer Løkberg peker også på at Martin Ødegaard ofte måtte lavt og bredt for å involvere seg i spillet. Han mener dette skjer fordi stopperne ikke er dyktige nok med ballen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Midtstopper Andreas Hanche-Olsen stiller seg likevel noe undrende til kritikken fra Mathisen.

– Det kan han godt få mene. Vi holder nullen, så vi gjør vår hovedoppgave. Hvis man laster oss for det også, at vi ikke scorer mål, har vi selvfølgelig et ansvar i det og kan sikkert gjøre mer. Men det er nok andre steder skoen trykker i dag.

– Men ligger ikke litt av nøkkelen for å skape overtall bakfra hos dere når de ligger så lavt og dere er to stoppere mot én spiss?

Det er ikke sånn at det er én løsning på alt, og at vi da plutselig scorer fire mål. Jeg føler den blir litt for billig, svarer Hanche-Olsen.

Hva mener du?

Ja, stopperne er ikke dyktige nok med ballen.

Nei, det blir helt feil å fokusere på det.

Jeg er litt delt.

Jeg vet ingenting om fotball.

På spørsmål om det for ofte rettes kritikk mot stopperne, svarer Hanche-Olsen:

– Det er helt greit med kritikk, men vår hovedoppgave som stoppere er å ikke slippe inn mål. Og det gjør vi ikke i dag. Jeg synes at hvis det er et sted å peke fingeren i dag, så vet jeg ikke om det er det som er problemet.

Han måtte tåle en rekke spørsmål om kritikken:

Alexander Sørloth sier i sin oppsummering etter kampen at «det blir litt sirup til tider».

– Må stopperne tørre mer?

– Det er noe vi må jobbe med som sagt, men samtidig så er det ett punkt. Vi klarer til tider å skape sjanser uansett, men det er noe vi må bli bedre på ja.

– Enkelte, blant andre Jesper Mathisen, sier at det er feighet fra stopperne. Er det taktisk eller hvordan ser dere på at de ikke tar med ballen mer fremover?

– Spillere har forskjellige kvaliteter. Så er det så klart noe Hanche og Leo kan utvikle og bli bedre på. Men ja... sier Sørloth – og tenker seg litt om.

– Det er vel egentlig punktum der.

Landslagssjef Ståle Solbakken gir midtstopperne godkjent etter 0–0-kampen i Almaty.

– Jeg synes vi kom fint ut av det etter hvert. Når de tar ut Patrick og vi skal skape overtallet, så kunne vi godt ha vært litt modigere, men jeg synes vi kommer greit inn til deres felt. I hvert fall på venstresiden.

– Burde ikke stopperne dra på seg pressdra på seg pressGå nærmere motstanderne og tvinge forsvarsspillerne til å støte ut av formasjonen sin, slik at det åpner seg mer rom lenger opp i banen. og slå flere pasninger gjennom ledd? Man ser det ikke i det hele tatt?

– I noen faser så kunne vi gjort det og de kunne vært flinkere enn det. Deres spisskompetanse er jo på mange måter ikke det. Og jeg synes de løste det fornuftig, for vi mistet ingen baller og vi brukte Martin litt som å komme ned og vi brukte Patrick. De siste 20 vridde vi litt på Berge-Martin for å komme ut.

– Jeg synes den Hanche-pasningen og til Felix (Horn Myhre) i første omgang fungerte bra.

Løkberg peker på at Martin Ødegaard ofte måtte lavt og bredt for å involvere seg i spillet. Han mener dette skjer fordi stopperne ikke er dyktige nok med ballen.

Landslagskapteinen svarer «tja» da VG spør om en del av Norges problem mot lavtliggende lag ligger hos stopperne.

– Jeg føler vi gjør veldig mye riktig. Det er ikke lett å spille mot en femmer og en firer som ligger så tett og kompakt. Vi kan helt sikkert bli bedre i den fasen, men vi gjør nok til å vinne.

På mandag får Norge besøk av Østerrike på hjemmebane.

Read Entire Article