Mikkelsen sitter i lobbyen på et hotell i Los Angeles og drikker kaffe. Hun forsøker å beskrive de intense timene før romskipet hun satt i tok av mot verdensrommet.
Det er bare en uke siden hun ble fisket opp av vannet utenfor Californias kyst.
Da hadde hun tilbrakt tre og en halv dag i vektløs tilstand 450 kilometer over jordens overflate.
Hver dag så hun 16 soloppganger og 16 solnedganger. Hun suste i bane fra pol til pol i rundt 28.000 kilometer i timen.
Dette var hennes største drøm, og når hun møter VG er det første gang hun snakker om det.
– Da jeg våknet opp på dagen vi skulle reise, hadde jeg sovet utrolig godt. Det var nesten så jeg forsov meg! Man skulle kanskje tro at nervene ville vært i helspenn, men sånn var det ikke. Jeg var klar, forteller hun.
Skrev testamente
Vissheten om at romferden kunne bli fatal, lurket i bakgrunnen.
Da Mikkelsen ankom Kennedy Space Center fredag 31. mars, hadde hun skrevet avskjedsbrev og testamente.
– Så klart skal ikke det verste skje, men man må være forberedt på det. Da finner man også en indre ro, forklarer hun.
Oppskytningen ble en kamp for å ikke svime av.
– Jeg fokuserte mest på å holde meg ved bevissthet, siden jeg var fartøysjef og hadde ansvaret for kommunikasjonen, forteller hun.
– Men jeg skal love deg at du kjenner det når raketten tar av. Du blir slengt tilbake i setet, og G-kreftene
gjør at det føles som om noen sitter på brystkassen din. Det er ikke vondt, men ubehagelig, sier hun.Slet med å gå
Men om oppskytningen var tøff, var returen verre. Mikkelsen beskriver en nervepirrende reise tilbake mot jorden.
Etter romskipet entrer atmosfæren, faller det nesten 200 kilometer rett ned. Fartøyet har ikke vinger, så på dette tidspunktet kan det heller sammenlignes med en aerodynamisk
bowlingkule som styrter mot jorden.– Alt man kan gjøre er å håpe at man har spent seg fast riktig, og at fallskjermene fungerer. Det var en enorm lettelse da jeg skjønte at det hadde gått bra, men å komme hjem var helt jævlig, sier hun.
Kroppen hennes streiket fullstendig etterpå. 38-åringen slet med å gå, og var i skikkelig dårlig form i flere dager.
– Det virket som om hjernen hadde slettet all kunnskap om hvordan det var å være på jorden. Armer og ben hadde tydeligvis også glemt konseptet tyngdekraft
. Det var både helt sprøtt og skikkelig sjokkerende hvor mye jeg slet med det motoriske i etterkant. Men det går bra nå altså, sier hun.Mikkelsen ble rekruttert til den private SpaceX
-romferden i kraft av å være filmfotograf som er vant til å arbeide under ekstreme forhold. Hennes jobb var i hovedsak å filme polene samt nord og sørlyset både i forskningsøyemed og med tanke på en senere dokumentar.En video fra den historiske ferden viser Jannicke og kollegene i vektløs tilstand:
Fra den gjennomsiktige kuppelen i taket av romfergen, fanget hun timevis med helt unike opptak. Å se hele jordkloden fra et slags ekstremt fugleperspektiv, gjorde inntrykk.
Vil ha flere nordmenn opp
– Ikke le av meg nå, men vi skal ha flere nordmenn ut i verdensrommet, og det har jeg snakket masse med SpaceX om. Norge burde ha som målsetting å være et foregangsland når det gjelder romfart. Vi har både økonomi, geografi og et politisk system som legger til rette for det, slår hun fast.
Vil du reise til verdensrommet hvis du kunne? aJa, så klart!bNei, er du gal?!cHm, si det. Kanskje.Enn så lenge er det NASA
og private selskaper som SpaceX som leder an. Elon Musk eier som kjent sistnevnte.I forberedelsene til turen har hun hatt flere møter og telefonsamtaler med SpaceX-sjefen, men Mikkelsen understreker at hun ikke kjenner Musk personlig.
BEVISET: Jannicke Mikkelsen med astronautvingen som kun gis til romfarere. Foto: Privat
Når VG spør om hvordan det føles å være med i et prosjekt som er knyttet til en såpass kontroversiell mann, trekker hun litt på det.
– Det er et vanskelig spørsmål å svare på, fordi inntil nylig har ikke romfart vært særlig politisk. I stedet har det vært et prosjekt til nytte for hele menneskeheten, sier hun.
– Nå er dette i endring, og jeg kan ikke stå inne for det jeg leser om Elon Musk i media. Det er likevel viktig å få frem at SpaceX ikke er én mann. Selskapet består av 13.000 ansatte, inkludert mange av verdens skarpeste hjerner, som har endret hva vi mennesker kan oppnå. Det har jeg respekt for.
For ordens skyld: Romferden var finansiert av kryptomilliardær Chun Wang, som også var en av Mikkelsens med-astronauter. Han betalte SpaceX en ukjent sum for brukt av deres romskip.