Norge strammer inn for ukrainske flyktninger

3 hours ago 3



– Innvandringen til Norge må være kontrollert, sier Emilie Enger Mehl (Sp).

fredag 27. september kl. 12:29

Fredag formiddag møtte justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) pressen.

Der forteller de at færre ukrainere vil få kollektiv beskyttelse i Norge.

– Innvandringen til Norge må være kontrollert og bærekraftig og ikke uforholdsmessig større enn i land det er naturlig at vi sammenligner oss med, som de nordiske landene. Regjeringen gjør derfor nye innstramninger, sier Emilie Enger Mehl.

Strammer inn

Fra og med i dag vil personer som kommer til Norge fra områder i Ukraina som UDI vurderer er trygge, bli behandlet etter det ordinære regelverket for asyl. Per i dag er dette seks områder.

– UDI vurderer flere steder i Ukraina som trygge.  Kollektiv beskyttelse vil ikke gjelde for de områdene som regnes som trygge. Med denne endringen er innvandrere fra Ukraina mer likestilt med de som kommer fra andre land, sier Mehl videre.

 Ole Berg-Rusten / NTBFoto: Ole Berg-Rusten / NTB

Snart fullt

Hun forteller at en betydelig økning av ukrainske flyktninger vil være vanskeligere å håndtere enn det har vært til nå. Antall ukrainere som kommer til Norge har begynt å stige, etter en nedgang i vinter.

De siste 2.5 årene har Norge tatt i mot 85.000 ukrainere.

– Ukrainere som får beskyttelse i Norge, skal bli tatt godt imot. Samtidig begynner det å bli fullt i norske kommuner. Det er mangel på boliger og press i velferdstjenestene. Innstrammingen vil ikke gjelde de som allerede har kollektiv beskytelse i Norge, sier Brenna.

Hun sier at Norge må skille mellom de som har et reelt behov for beskyttelse og de som ikke har.

Fakta om forskriftsendringene

Utlendingsforskriften § 7-5 a endres slik at ordningen med kollektiv beskyttelse ikke lenger gjelder for søkere som har hatt fast bosted i et område av Ukraina som utlendingsmyndighetene legger til grunn at er trygt.

Sikkerhetsvurderinger er en ordinær og lovfestet del av asylretten, og sikkerhetsvurderingen for Ukraina gjøres på samme måte og etter samme standard som sikkerhetsvurderinger for andre land.

Hvilke områder utlendingsmyndighetene anser som tilstrekkelig trygge for personer å returnere til, vurderes løpende, og bildet kan endre seg raskt. Nå har UDI definert seks fylker i Ukraina som trygge for retur: Lviv, Volyn, Zakarpattija, Ivano Frankivsk, Ternopil og Rivne.

Innstrammingen omfatter ikke personer som allerede har fått midlertidig kollektiv beskyttelse i Norge eller nye søkere som er nære familiemedlemmer til personer som har fått kollektiv beskyttelse. Endringen gjelder heller ikke for personer som tilbys medisinsk evakuering til Norge (Medevac-pasienter) og eventuelle medfølgende pårørende.

Reagerer

MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson reagerer sterkt på innstrammningene.

– Folk blir fortsatt drept av russiske raketter i hele Ukraina. Det er ingen steder der som er trygge. Norge må imot ukrainere fortsatt, fordi hele landet deres er i krig, sier han i en pressemeding.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article