Norge stenger representasjonskontor i Palestina

1 month ago 23



Se også siste nytt om: Krigen i Ukraina og Krisen i Midtøsten.

  • Norge stenger representasjonskontor i Palestina

    Ifølge UD vil Norges støtte til det palestinske folket videreføres med full styrke.

    Ifølge UD vil Norges støtte til det palestinske folket videreføres med full styrke. Foto: Siri Øverland Eriksen / Aftenposten

    Forrige uke trakk Israel tilbake den diplomatiske statusen til norske representanter i palestinske områder.

    På grunn av Netanyahu-regjeringens beslutning om å trekke diplomatstatusen til de ansatte ved representasjonskontor i Al Ram i Palestina, må kontoret holdes stengt fra og med i dag. Det skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

    – Vi anser Netanyahu-regjeringens beslutning som ekstrem og urimelig. Denne beslutningen søker å ramme palestinerne og den palestinske selvstyremyndigheten og alle som forsvarer folkeretten, tostatsløsningen og palestinernes legitime rett til selvbestemmelse, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

    Ifølge UD vil Norges støtte til den palestinske myndigheten, og det palestinske folket videreføres med full styrke.

    – Vi skal gjøre vårt ytterste for at dette ikke går utover vårt arbeid for Palestina og for en palestinsk stat. Vårt engasjement skal videreføres med full styrke, sier Eide.

  • Paetongtarn Shinawatra blir Thailands nye statsminister

    Paetongtarn Shinawatra, datteren til eksstatsminister Thaksin Shinawatra, har sikret seg stemmene som skal til for å bli Thailands neste statsminister, melder Reuters og AFP.

  • Støre om kongefamilien: – Helt klare utfordringer

    Statsminister Jonas Gahr Støre og Kong Harald under cupfinalen i fotball for menn 2023 mellom Bodø/Glimt og Molde på Ullevaal stadion i Oslo.

    Statsminister Jonas Gahr Støre og Kong Harald under cupfinalen i fotball for menn 2023 mellom Bodø/Glimt og Molde på Ullevaal stadion i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

    Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og de andre partilederne slår ring om Kongehuset. De mener at monarkiet står støtt selv om det har stormet i det siste.

    – Jeg skal ikke kommentere detaljene i det vi nå har fulgt med på de siste dagene, men det er en familie med noen helt klare utfordringer, noe som også gjelder en god del andre familier i Norge. Denne familien må i motsetning til dem tåle fullt flomlys på det. Det kan jeg forestille meg er en stor belastning, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

    De siste dagene har det stormet rundt kongehuset, etter at Marius Borg Høiby ble siktet for vold mot en kvinne. Også tidligere i sommer har prinsesse Märtha Louises rolle og hennes bryllups-gin skapt debatt.

    Støre mener at oppslutningen rundt kongefamilien og monarkiet står støtt i Norge. Og han roser jobben de gjør.

  • Oljesøl over flere kilometer på E134 i Asker

    En mobilkran har fått stans på E134 ved Spikkestad i Asker på grunn av en oljelekkasje. Sølet fra lekkasjen strekker seg over flere kilometer.

    Politiet meldte om den lekke kranen ved 5-tiden natt til fredag.

    – Den sperrer kjørefeltet i retning Oslofjordtunnelen. Det jobbes med å rekvirere stor nok berger, og det må påregnes noe kø inn mot morgenrushet, skrev operasjonsleder Kristian Wergeland Digranes i Oslo politidistrikt.

    Politiet anmodet bilister om å være varsomme da det kan skape glatt og sleip veibane.

    Oljesølet strekker seg over flere kilometer, helt fra området Linneslia langs Røykenveien og til Spikkestad.

    Politiet og Statens vegvesen opplyser på morgenen at E134 mellom Gullaug og Spikkestad er stengt i retning mot Røyken. En tungbilberger hadde da startet arbeidet med å få fjernet mobilkranen.

  • Nord-Koreas Kim gjentok ønsket om tettere bånd med Russland

    På Nord-Koreas frigjøringsdag gjentok leder Kim Jong-un at han vil knyte tettere bånd med Russland. Bildet av en smilende og vinkende Kim er tatt da han torsdag hilste på fordrevne flomofre som kom til hovedstaden Pyongyang.

    På Nord-Koreas frigjøringsdag gjentok leder Kim Jong-un at han vil knyte tettere bånd med Russland. Bildet av en smilende og vinkende Kim er tatt da han torsdag hilste på fordrevne flomofre som kom til hovedstaden Pyongyang. Foto: KCNA / AP / NTB

    På Nord-Koreas frigjøringsdag gjentok leder Kim Jong-un løftet til Russlands president Vladimir Putin om å knytte tettere bånd mellom de to landene.

    Kims budskap kom i en hilsen til Putin i forbindelse med at Nord-Korea feirer at det er 79 år siden Koreahalvøya ble frigjort fra det japanske koloniveldet som varte fra 1910 til 1945, melder det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA fredag.

    Hilsenen var et svar på Putins gratulasjon med frigjøringen dagen før, der han viste til båndet som ble skapt da sovjetiske soldater kjempet mot Japan. Sovjetunionen erklærte krig mot Japan helt på tampen av andre verdenskrig og startet offensiver i blant annet Mandsjuria og Nord-Korea.

  • Tokyo stålsetter seg for tyfonen Ampil

    Fly og høyhastighetstog er innstilt og 10.000 husstander er bedt om å evakuere som en del av at den japanske hovedstaden forbereder seg på tyfonen Ampil.

    Tyfonen har allerede forårsaket flere strømbrudd i det som er en travel sommerferieuke i Japan. Landets meteorologibyrå JMA kategoriserer Ampil som «svært kraftig». Det er den tredje øverste kategorien etter «veldig kraftig» og «voldsom».

    Fredag morgen lå stormen utenfor kysten av hovedøya Honshu og er ventet å nå regionen Kanto, som inkluderer Tokyo, fredag ettermiddag.

    – Regionen er ventet å bli utsatt for kraftige vinder som kan velte lastebiler i fart og som kan føre til skader fra gjenstander som tas av vinden, advarer JMA.

    De opplyser at vindhastigheten i tyfonen ligger på 45 meter pr. sekund, med kastevinder på opptil 60 meter pr. sekund.

  • Trump får grønt lys for utendørsmøter

    Sikkerhetstjenesten Secret Service har sagt ja til en ny plan for valgmøter utendørs for Donald Trump, en måned etter attentatet mot ham i Pennsylvania.

    Sikkerhetstjenesten Secret Service har sagt ja til en ny plan for valgmøter utendørs for Donald Trump, en måned etter attentatet mot ham i Pennsylvania. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

    Den amerikanske sikkerhetstjenesten Secret Service har godkjent en plan for flere valgmøter utendørs for Donald Trump, skriver Washington Post.

    Godkjenningen kommer etter attentatet mot den republikanske presidentkandidaten på et utendørsmøte i juli.

    En ikke navngitt kilde i Secret Service sier til Washington Post at sikkerhetstjenesten vil bruke skuddsikkert glass til å beskytte Trump, i tillegg til andre tekniske sikringstiltak som ikke er vanlig å bruke på oppdrag for presidentkandidater.

    Secret Service er en føderal politienhet som har ansvaret for sikkerheten til amerikanske presidenter – både tidligere og nåværende – og andre fremtredende personer, som utenlandske diplomater og amerikanske ambassader i andre land.

  • Tenåringer terrorsiktet i London

    To personer i slutten av tenårene er pågrepet og siktet for høyreekstrem terroraktivitet i London, opplyser politiet i den britiske hovedstaden.

    En 19 år gamle kvinne og en 18 år gammel mann ble pågrepet av antiterrorpoliti i forstaden Cheshunt, rundt to mil nord for London sentrum. 18-åringen er siktet for forberedelse av terrorhandlinger, mens 19-åringen er siktet for tilsvarende forberedelser og for å ha innhentet informasjon som kan være til nytte ved terrorplanlegging.

    – Dette er ekstremt alvorlige siktelser, men jeg ber publikum avstå fra nærmere spekulasjoner rundt saken og la den rettslige prosessen gå sin gang uhindret, sier Dominic Murphy som leder antiterrorgruppen i London-politiet.

    Selv om han ikke vil gi noen detaljer om saken, sier han at det for øyeblikket ikke er grunn til tro at det foreligger en større trussel.

Publisert: 19.11.2020 15:20 | Oppdatert: 24.07.2024 12:36

Read Entire Article