KYIV: – Vi må sikre at samfunnet holdes i gang. Onsdag morgen kom nok en norsk topp-delegasjon til Kyiv.
Publisert: 26.03.2025 07:20
Hva kommer ut av milliardene Norge gir Ukraina i støtte? Hvordan kan Norge hjelpe Ukraina mest mulig effektivt? Og hva skal skje med 90.000 ukrainere i Norge hvis det blir fred?
Dette er noen av spørsmålene utenriksminister Espen Barth Eide og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna håper å få svar på da de kom til Kyiv grytidlig onsdag morgen. Hensikten med besøket er å vise norsk støtte til Ukraina. Dette er Brennas første reise til Ukraina siden den russiske invasjonen for over tre år siden.
– Norge er med Ukraina hele veien til seier, skrev de to statsrådene i en felles pressemelding da de ankom byen.
Barth Eide og Brenna skal møte representanter for den ukrainske regjeringen, samt sivile og internasjonale organisasjoner.
– Må sikre at samfunnet holdes i gang
Sist utenriksminister Espen Barth Eide besøkte Ukraina i november, hadde Støre-regjeringen bevilget 15 milliarder kroner til Ukraina-støtte i 2025. Det første til knallhard kritikk både internt i Norge og fra utlandet. I mars økte Norge, etter et bredt forlik på Stortinget, økt støtten til 85 milliarder kroner.
Det gjør Norge til en av de store bidragsyterne til Ukraina mål i kroner, rett etter Canada og Danmark. På den andre siden kommer også Norge lenger ned på listen til tyske Kiel-instituttet når vi sammenligner støtten med størrelsen på nasjonalproduktet.
– I møte med ukrainske myndigheter kan vi love langsiktighet i den norske innsatsen, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna. Hun mener det blir lagt merke til av ukrainerne.
– Akkurat nå handler mye om kampene på slagmarken. Men vi må samtidig sikre at samfunnet holdes i gang. At folk har strøm, en jobb å gå til, et statsapparat som fungerer og et levende sivilsamfunn, er også en del av motstandskampen, sier Brenna.
Snakker om fred, men angriper hver dag
Besøket skjer samtidig som USA har samtaler om våpenhvile med Ukraina og Russland. Mens Donald Trump og Putin roser hverandre og snakker om fred, angriper Russland fortsatt Ukraina for fullt hver eneste dag.
– Ballen ligger fremdeles hos Russland, slik den har gjort siden dag én, for å avslutte denne krigen, sier Eide. Han advarer mot at forhandlingene skjer slik at Putin får diktere premissene for en fred.
– Ukraina må komme ut av denne krigen som et fritt, selvstendig land som evner å ta beslutninger om egen fremtid, sier Eide.
Hva skal skje med ukrainerne i Norge?
92.000 ukrainere har kommet til Norge pr. januar 2025, ifølge UDI. Strømmen av ukrainerne har gått ned etter at regjeringen strammet inn reglene for kollektiv beskyttelse.
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier besøket er viktig for å forstå «hvordan vi skal sikre at de som etter hvert ønsker å returnere, kan gjøre det på en best mulig måte».
– Skal vi lykkes med integreringen, må vi også vite hva de kommer fra. Dessuten skal vi sikre at de som en gang ønsker å reise tilbake, kommer til et fortsatt velfungerende velferdssamfunn, sier Brenna.
I Ukraina er det akutt mangel på arbeidskraft og soldater til hæren.
– Det gjør derfor enormt inntrykk å komme hit igjen, og igjen oppleve hvordan det ukrainske folk fortsetter å kjempe dag etter dag, sier Barth Eide i en pressemelding.
– Nettopp derfor er det så viktig å komme hit, og takke dem for den kampen de tar for oss alle. Norge og Europa har ikke tenkt å vende dem ryggen, heller tvert imot. Vi skal stå med ukrainerne til freden kommer, og til landet igjen er bygget opp, sier Eide.