Norge og det europeiske fellesskapet

1 week ago 15



I hele etterkrigstiden har USA vært en garantist for den frie og demokratiske verden. Nå har vi bak oss ett valg i USA og vi får en president som er langt mer uforutsigbar. Vi må ta inn over oss at det er ikke garantert at USA vil komme oss til unnsetning i all framtid, og selv om vi er medlem av NATO så representerer tross alt USA hovedtyngden av organisasjonens militære slagkraft. Verden er i endring, vi ser ett Kina som tar mål av seg til å bli verdens ledende makt både militært og økonomisk, og ett aggressivt Russland. Vi ser en framvekst av autoritære regimer og demokratiet får stadig mer usikre kår og vi ser ett stadig tettere samkvem mellom autoritære stater. Ett ferskt eksempel er Nordkoreanske soldater som kjemper for Russland i Europa.

I EU har Europaparlamentets og Europakommisjonen tatt initiativ for å etablere en europeisk forsvarsunion (European Defence Union). En forsvarsunion som i utgangspunktet ikke er tenkt å erstatte NATO, men å fungere som en supplerende sikkerhetsforsikring. Her er ikke Norge med, for vi har valgt å stå utenfor det Europeiske fellesskapet.

Fordi verden er i endring bør vi igjen stille oss spørsmål hvorfor vi skal stå utenfor EU. Norge er en del av EU-samarbeidet gjennom EØS-avtalen. Vi er avhengig av vårt omfattende samkvem med EU-landene gjennom handel. Vi skal huske at vi ikke er selvforsynt med mat her på berget. Vi har i dag har en selvforsyningsgrad som er mindre enn 50 prosent, er vi helt avhengige av å importere mat. Det gjør oss sårbare i situasjoner som påvirker den globale flyten av matvarer. Krig, pandemier, klimaendringer og miljøkatastrofer er eksempler på slike situasjoner. (Selvforsyningsgraden angir hvor stor andel av forbruket av matvarer som kommer fra norsk produksjon).

Vi er prisgitt å ha like spilleregler som EU-landene. Fordi Norge ikke er medlem i EU, deltar vi ikke det politiske arbeidet med å foreslå og vedta EUs politikk og lover. Dermed må vi forholde oss til de løsningene EU beslutter. Medlemskap i EU gir land mulighet til å bidra til best mulig løsninger for seg selv og for fellesskapet.

Vi kan ikke stå alene verken med tanke på sikkerhet, handel og tilgang på det som er nødvendig. Og skal vi stå sammen med noen så bør det være vårt naturlige valg å se mot Europa. Fordi Norge er i Europa og vi er europeere. EU-felleskapet forvalter og fremmer europeisk kultur gjennom utveksling, språkmangfold og støtteordninger. Verdier som demokrati, ytringsfrihet, likebehandling og bærekraftig utvikling er grunnleggende for EU-samarbeidet. Som medlem av EU vil Norge kunne ta en aktiv del i et politisk og verdimessig felleskap og bidra til å styrke og fremme europeiske verdier. Over 450 millioner mennesker i 27 land står sammen om utviklingen av et felles demokratisk prosjekt. Mitt standpunkt er ja til EU for et demokratisk Norge. Ett samlet Europa er ett sterkt Europa og en betydelig global aktør både militært og økonomisk. Dermed også en betydelig garantist for våre vestlige verdier.

Vi kan ikke stå alene verken med tanke på sikkerhet, handel og tilgang på det som er nødvendig.

Sett i lys av dagens verdensbilde så er det mer aktuelt nå en noen gang å vende blikket mot Europa.

Gunnar Johan Lundal

Read Entire Article