-
Gir 25 millioner til ny håndballhall i Bodø
Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge bidrar med 25 millioner kroner til «En hall som gjør byen hel».
Det melder Bodø håndballklubb i en pressemelding.
Den nye håndballhallen til Bodø Håndballklubb er nå sikret fullfinansiering, med gavetildelingen, som skal være den største av Sparebankstiftelsen noensinne.
Støtten gjør at prosjektet tar et betydelig steg nærmere realiseringen av en hall som skal være langt mer enn et idrettsanlegg – en inkluderende møteplass for hele byen.
Prosjektet er anslått å koste 230 millioner kroner. 150 millioner av de kronene kommer fra en hemmelig giver, noe som NRK har omtalt tidligere
– Sammen har vi diskutert hvordan Sparebankstiftelsen kunne bidra til å realisere løftet om en hall som dekker mer enn idrettens behov, sier styreleder i Bodø Håndballklubb og i BHK Idrettshall AS, Barbro Stavang Erdahl.
Nå gjenstår å få reguleringsplanen vedtatt i bystyret før spaden kan gå i jorden.
– Vi er i innspurten av forprosjektet vårt. Går alt etter planen er vi i gang med byggingen i løpet av sommeren og anlegget kan stå ferdig i slutten av 2026, sier Thomas A. Hansen, daglig leder i BHK Idrettshall AS.
Byggestart er ventet å skje helt i starten av 2025.
Foto: Nordic Office of Architecture» -
Flere unge slutter i politiet
I løpet av de tre siste årene har 251 politifolk under 35 år sluttet i politiet, melder Politiforum.
13 av disse jobbet i Nordland politidistrikt. Det er langt flere enn året før da kun sju sluttet. I 2022 var det bare tre politifolk som sluttet i jobben i Nordland.
-
Tror det kan bli fulle tribuner mot Olympiakos
Det er allerede solgt 6400 billetter til Europa League-kampen mot Olympiakos på Aspmyra neste torsdag, opplyser Glimt til NRK.
Det er like mange som var til stede mot Twente, og NRK omtalte da flere som kritiserte Glimt-fansen for manglende oppmøte.
Kapasiteten på Aspmyra er 8200.
Glimt tror derimot kan bli helt utsolgt til 1/8-dels finalen mot det greske storlaget.
– Interessen for salget har vært veldig høy, og det er merkbart at salget har fått fart de siste dagene. Med tanke på hvor mange billetter som er igjen regner vi med det blir tett opp mot utsolgt, hvis ikke utsolgt, sier informasjonsansvarlig Simen Pedersen til NRK.
Bodø/Glimt har aldri før spilt kamper i Europa på høyere sportslig nivå.
– Vi håper på stinn brakke på Aspmyra i det som blir en av klubbens største og viktigste kamper noensinne, sier informasjonsansvarlig Simen Pedersen til NRK.
Foto: Lars-Bjørn Martinsen -
Ingvild Kjerkol fikk ikke medhold
Tidligere helseminister Ingvild Kjerkol vant ikke fram med sin klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU) i forbindelse med dekningen av masteroppgaven til Kjerkol og en medstudent.
PFU mener TV 2 ikke har brutt god presseskikk.
Det er to artikler som er klaget inn. Artiklene omhandler Kjerkols masteroppgave fra 2021, der det ble oppdaget tekstlikhet med flere andre akademiske tekster.
TV 2 skrev blant annet at Nemnda for studentsaker ved Nord universitet fant 43 prosent tekstlikhet i Kjerkol-oppgaven, men dette inkluderte også alt som var skrevet i mediene. Kjerkol mener at TV-kanalen ikke hadde dekning for sin tittel.
TV 2 avviste brudd på god presseskikk og viser til at de har sitert direkte fra vedtaket – og at rapporten ikke inneholdt informasjon om medieomtale.
TV 2 endret deler av de to artiklene, men Kjerkol var ikke fornøyd med tiden det tok. I klagen pekes det også på at TV 2 har brukt begrepet «plagiat», som klager mener ikke er det samme som «tekstlikhet».
Kjerkol mener TV 2 brøt Vær Varsom-plakatens (VVP) punkt 3.2 (kildebruk og kontroll av opplysninger), 4.1 (saklighet og omtanke), 4.4 (tittel) og 4.13 (feilaktige opplysninger). (NTB)
-
Her finner du landets mest fornøyde lærerstudenter
Landets mest fornøyde lærerstudenter befinner seg ved Nord universitet, studiested Nesna, melder Khrono.
I Studiebarometeret svarer studentene på ulike spørsmål knyttet til utdanningen de går på. Skalaen går fra 1 — 5, der 1 er negativ og 5 er positiv.
Studiested Nesna tar trinn 5-10-utdanning. På en skala fra 1-5, der 5 er best, er snittskåren for denne utdanningen 4,3. Spørsmålet studentene får er: «Jeg er, alt i alt, tilfreds med studieprogrammet jeg går på».
Begge lærerutdanningene ved Nesna er samlingsbaserte. Det betyr at studentene gjennom et studieår oppholder seg seks uker fysisk i Nesna, og så har de seks uker med digital undervisning. Utover dette er det selvstudier, og dermed mange som jobber en del ved siden av.
Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK -
Meteorologen: – Nå kommer et værskifte
Nordlendinger flest har de siste dagene kunne nyte sola og gryende vårstemning. Nå settes våren på en liten pause.
– Onsdag får vi blir en værendring, sier vakthavende meteorolog Marek Ratajczak.
Fra ettermiddagen dreier vinden mot vest og kommer opp i kuling styrke.
– Med vinden kommer også skyer og regnbyger. Så slutten av dagen blir betydelig mer grå enn starten.
Lørdag blir det vind som veksler fra sør og sørvest. Da blir det perioder med liten til stiv kuling noen steder.
– Det vil det også bli kjøligere, som betyr at regnbygene kan gå over til sluddbyger. Da skal man ikke så veldig langt opp i høyden før det kommer som snø. Mest byger blir det i ytre strøk. Det betyr at i høyden og i indre strøk kan det bli litt vinter igjen, sier meteorologen.
– Skal man kjøre over noen fjelloverganger kan det være lurt å tenke på at vinteren ikke er over, legger han til.
Foto: Petter Strøm / NRK -
Person som sto fast i fjellet er henta ned
Politiet melder at en person som hadde gått seg fast i fagernesfjellet i Narvik er tatt hånd om av et redningshelikopter.
Det var personen som satt fast i fjellet som sjøl ringte politiet. Personen skal ikke være skada.
Politiet, Luftambulansen og frivillige har også vært på stedet.
-
Nordland får mest penger til å bygge ut høyhastighetsbredbånd
Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet tildeler 415 millioner kroner til fylkene til utbygging av høyhastighetsnett. Dette er 15 millioner kroner mer enn i 2024.
– Nå sørger vi for at 5000 nye adresser får tilbud om lynraskt internett. Målet er at alle skal ha tilbud om dette innen 2030. Derfor gir vi nå 415 millioner kroner i tilskudd til utbygging av bredbånd med gigabithastighet i hele landet, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.
Nordland er fylket som får den største bevilgninga, med 62,8 millioner kroner i 2025.
– Nordland er det fylket som har de største områdene som mangler høyestighetsbredbånd. Og det viser at Arbeiderpartiet både forstår hele landet og velger å satse tungt på Nordland. Så 62,8 mill. til Nordland, det er penger som monner, sier parlamentarisk leder Bjørnar Skjæran i Arbeiderpartiet.
Fylkeskommunene forvalter midlene på oppdrag fra departementet.
– Dette er jeg strålende fornøyd med, og det viser at Arbeiderpartiet forstår hele landet og satser på Nordland, sier Skjæran.
Foto: Malin Nygård Solberg / NRK -
Risikorapport for norsk fiskeoppdrett legges fram
I dag lanseres Havforskningsinstituttet årets risikorapport for norsk fiskeoppdrett. Blant temaene er både lakselus, utslipp av fremmedstoffer fra oppdrettsanleggene og dyrevelferd. Nytt i år er at det også er innhentet kunnskap om hvordan lakseoppdrett påvirker kysttorsken.
Foto: Pressebilde / Grieg Seafood -
Kulturminne på Jan Mayen står i fare for å forsvinne
Arkeologiske kulturminne på Jan Mayen står i fare for å forsvinne på grunn av kysterosjon.
Riksantikvaren har hatt eit mangeårig engasjement for kulturminna på den norske utposten Jan Mayen. Øya har blitt ei mildare og grønare øy de siste tiåra.
Kysterosjon er eit problem som vil auke etter kvart som havnivået stig og kysten blir herja av fleire kraftige stormar. Men ingen stader er kysterosjon ein større utfordring enn i Arktis. Her gjer smeltinga av isen i jorda at erosjonen går 3-4 gonger raskare enn i meir tempererte område.
Riksantikvaren ønskjer auka beredskap og gjennomføring av risiko- og sårbarheitsanalysar (ROS) for kulturminne, kulturmiljø og landskap. No er ein ny nasjonal rettleiar på feltet klar.
– Kulturminne og kulturmiljø er ikkje godt nok integrert i den nasjonale beredskapen. Det bøter vi på no, seier riksantikvar Hanna Geiran.
Ho legg til:
– Målsettinga er å minske øydelegging og å hindre tap av kulturarv ved ekstreme hendingar som naturkatastrofar eller samfunnskrisar, seier riksantikvar Hanna Geiran.
Jan Mayen administrerast av Statsforvalteren i Nordland, men reknast ikkje som ein del av Nordland fylke. Dagleg drift besørges av Forsvaret ved ein stasjonssjef som også har politimyndigheit.
-
Alstahaug vil ta imot 75 flyktninger
Alstahaug kommune vil ta imot 75 flyktninger i år, skriver Helgelands blad.
Det var et enstemmig formannskap som sa ja til å bosette 75 flyktninger, dagen etter treårsdagen for Russlands fullskala invasjon av Ukraina.
Samtidig søkes det etter ledige boliger.
I løpet av de tre årene som er gått, har kommunen bosatt 357 flyktninger, i all hovedsak fra Ukraina.
Foto: Billy Jacobsen -
Har fått viktig rolle i internasjonalt kultursamarbeid
Nordland fylkeskommune har fått en viktig rolle i det internasjonale kulturprosjektet Via Querinissima.
Det skriver Avisa Nordland.
Fylkesråd Arne Ivar Mikalsen (V) er valgt som ny visepresident i organisasjonen, som arbeider for å etablere en europeisk kultursti i Pietro Querinis fotspor.
Mikalsen er glad for å ha fått tillit i denne rollen.
– Det har aldri vært viktigere enn nå, at vi knytter oss mer sammen i Europa. Vi er nødt til å hegne om vår fortid, som Via Querinissima virkelig gjør, dermed også om vår framtid.
Foto: Susanne Forsland / Nordland fylkeskommune -
Narvik slo Vålerenga etter vinnermål i sluttsekundene
Narvik ga fra seg 3-1-ledelse i tredje periode, men Håkon Vaglen ordnet 4-3-seier over Vålerenga i eliteserien ishockey 36 sekunder før slutt.
Det gjorde han rett etter at hjemmelaget red av et undertallsspill. Han satte inn en retur etter en kontring, til glede for 738 tilskuere i nest siste hjemmekamp før klubbens første NM-sluttspill.
Wilhelm Gullhav ga Narvik ledelsen to ganger i første periode, med Tim McGauleys utligning innimellom, og Kåre Byrkjeland økte til 3-1 snaut fem minutter ut i den tredje perioden.
Magnus Brekke Henriksen reduserte og Tommi Taimi utlignet for Vålerenga, og det virket duket for VIF-seier da Linus Pettersson ble utvist 2.53 minutter før slutt, men Vålerenga greide ikke å avgjøre, og Vaglen kunne bli helt.
For Vålerenga var det første kamp etter at Fredrik Andersson mistet jobben som oslolagets trener. Han fikk beskjeden mandag med bare to kamper igjen av grunnserien. Stig «Myggen» Johansen skal ledet Vålerenga resten av sesongen.
Det var et oppgjør mellom to lag som allerede visste hvor de ender på eliteserietabellen. Vålerenga var låst til 4.-plass og Narvik til 7.-plass allerede før tirsdagens kamp.
Lørdag avsluttes grunnserien. Da spiller Narvik hjemme mot tabelljumbo Comet Halden og Vålerenga mot Lillehammer.
(©NTB)
Foto: Beate Oma Dahle / NTB -
Kulturministeren åpna nytt museum i Bodø
Tirsdag åpna Nord-Norsk kunstmuseum sin nye avdeling i Bodø.
I Tromsø har man hatt et nordnorsk kunstmuseum helt siden det åpnet for publikum i 1988, men for fem år siden satte Nordland fylkeskommune i gang arbeidet med å få etablert en egen avdeling i Nordland.
Det førte med seg sterke protester i debattsidene i Tromsø-avisene der man fryktet det ville gå ut over museet i Tromsø.
Men i dag var det altså offisiell åpning. De gamle lokalene til Sparebanken i sentrum av Bodø er pusset opp. Det var kulturminister Lubna Jaffery (Ap) som i ettermiddag stod for den offisielle åpninga.
– Jeg syns det er fantastisk. Og dette er jo et utrolig flott lokale, som kommer til å være et flott sted der man kan ha gode rammevilkår for å vise fram den viktige kunsten som Nordnorsk kunstmuseum har, sier Jaffery.
Nå er jo Nordnorsk kunstmuseum delt i to. Enkelte mente at det var bedre å ha bare ett hus, nemlig i Tromsø. Hva tenker du om det i dag?
– Jeg tror det er klokt at man har flere visningsarenaer. At man har ett sted i Bodø og ett sted i Tromsø. For det handler om at hele Nord -Norges befolkning skal få tilgang til nettopp den kulturarven som ligger i Nordnorsk kunstmuseum. Så kan ikke vi ha museer overalt, men nå er det viktig at også Bodø har fått sitt eget kunstmuseum.
-
Vil gjøre midlertidig samarbeid varig
Tjeldsund og Evenes kommunes midlertidige samarbeid om overordnet ledelse av brannvesenet kan bli varig.
I sin innstilling til politiker, anbefaler kommunedirektør i Tjeldsund kommune, Bjørn Tore Sørensen, at kommunen går over til en varig avtale om samarbeid når den nåværende avtalen, som utløper 31. mars, går ut.
Evenes kommune er vertskommune for samarbeidet, og avtalen koster Tjeldsund kommune 360.000 kroner i året.
Foto: Mathis Eira / NRK -
Skjalg Fjellheim vender tilbake til Helse Nord
Tidligere statssekretær i Finansdepartementet, Skjalg Fjellheim, vil til uken være tilbake på jobb i Helse Nord RHF, hvor han i en tid fremover skal arbeide som spesialrådgiver i RHF-ledelsen.
Det opplyser administrerende direktør i det regionale helseforetaket, Marit Lind, til NRK.
Den mangeårige journalisten og avisredaktøren ble i august i fjor utnevnt til statssekretær.
Senterpartiet valgte i januar å forlate regjeringen etter uenighet om energipolitikk.
– Hvis han hadde blitt ilagt karantene ville han lønnsmessig blitt kompensert fra regjeringsapparatet, etter reglene for avgåtte statssekretærer. Når karantene ikke var aktuelt i hans tilfelle, er vi glade for at han er tilbake så han kan hjelpe oss med oppgaver vi ellers måtte ha funnet en annen løsning på. sier Marit Lind.
Fjellheim beholder samme lønn som før han gikk ut i permisjon, opplyser helseforetaket.
Fjellheim fikk en lønn på 1,62 millioner kroner da han ble ansatt i Helse Nord i 2023, skriver Nordlys.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB -
Trafikkulykke på E6 sør for Trofors
Politiet har fått melding om en trafikkulykke på E6 like sør for Trofors i Grane.
– To kjøretøy med fører i hver bil er involvert. Det er ikke meldt om personskader. Begge er ute av bilene, opplyser operasjonsleder Ina Kristin Trofors i Nordland politidistrikt.
-
Nasjonalbiblioteket med to nye bygg i Mo i Rana
No står to nye bygg klare til å styrke Nasjonalbiblioteket sitt arbeid med digitalisering av kulturarven i Mo i Rana.
Det skriv Nasjonalbiblioteket i ei pressemelding.
I dag blei det nye lydlaboratoriet og automatlageret deira opna av kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.
– I år er det 35 år sidan det dåverande Kyrkje- og kulturdepartementet kom med ideen om å bygge eit laboratorium som dette. Mykje har kome på plass sidan då, men dette løftar digitaliseringa til heilt nye høgder, seier Jaffery.
Ho meiner det er uvurderleg å sikre minnet vårt for ettertida på denne måten.
– Det som no blir digitalisert og gjort tilgjengeleg her i Mo i Rana, fortel litt av historia om kven vi er og kven vi har vore her i landet. Så dette er ein stor dag, ikkje berre for oss som lever i dag, men også for alle som kjem etter oss.
Nasjonalbiblioteket har auka bemanninga med 70 nye tilsette for å kunne digitalisere kulturarvmateriale for alle museum, bibliotek og arkiv i Noreg. Dei nye bygga skal gi plass til denne satsinga og utgjer totalt 4.500 kvadratmeter.
Assisterande nasjonalbibliotekar, Trond Myklebust, seier at anlegga gir oss moglegheit til å digitalisere kulturarvmateriale i eit heilt nytt omfang.
– Vi kan jobbe meir effektivt, med høgare kapasitet enn nokon gong før, seier han.
Til fasaden på lydlaboratoriet har kunstnaren Sverre Gullesen, fødd i Mo i Rana, utvikla eit stort og integrert verk med utgangspunkt i lyden frå dei første voksrullopptaka av folkemusikk som finst i arkivet til Nasjonalbiblioteket. Inne har han montert ein veggskulptur i betong.
Foto: Karolina Gorzelanczyk / Nasjonalbiblioteket -
Store underskudd i Meløy: – Situasjonen er meget alvorlig
Den økonomiske situasjonen til Meløy kommune er meget alvorlig, sier kommunedirektør Arne Johansen i Meløy i en pressemelding.
24. februar leverte Meløy kommune årsregnskapet for 2024 til revisjon. Årsregnskapet viser et regnskapsmessig underskudd på 31,7 millioner kroner. Meløy kommune har dermed et akkumulert underskudd på til sammen 97,4 millioner kroner som må inndekkes i årene som kommer.
– Til tross for et merforbruk i 2024, et kostbart lønnsoppgjør og generell prisvekst ser vi at omstillingen gir resultater. Samlede driftsinntektene er økt, og driftsutgifter er redusert sammenlignet med 2023. Dette er likevel ikke nok, og kommunen pådrar seg dermed ytterligere underskudd, ifølge meldingen.
– Den økonomiske situasjonen til Meløy kommune er meget alvorlig. Som meldt tidligere har vi allerede iverksatt strakstiltak. Tiltakene er primært innenfor helse og velferd der de største overskridelsene er. Men også de øvrige tjenesteområdene må nå finne og iverksette nye tiltak for å redusere driftsutgiftene inneværende år. Vi vil fremover legge fram en rekke forslag til omstillingstiltak for politisk behandling. Det vil også komme forslag som kommunestyret tidligere ikke har gitt sin tilslutning til. Dette vil bli krevende både for ansatte, politikere og innbyggere, skriver kommunedirektør Arne Johansen (bildet, her sammen med ordfører Sigurd Stormo).
Og legger til.
– Det er derfor viktig med en felles forståelse og godt samarbeid skal vi lykkes med å snu skuta, sier kommunedirektør Arne Johansen.
Regnskapet behandles i kommunestyret 15. mai
Foto: Meløy kommune -
Lekker fra taket – må bruke millioner
Hamsunsenteret i Hamarøy må oppgraderes for millioner for å sikre fortsatt drift, skriver Avisa Nordland.
Nå er det sendt en søknad til regjeringen til det som kalles «Nye Hamsunsenteret». Øsnket er 11 millioner kroner til oppgraderinger.
– Bygget har store utfordringer med lekkasjer fra tak og vegger, som påvirker byggets integritet, utstillingene, driften og de ansatte, står det i søknaden.
Hamsunsenteret åpnet for publikum i juni 2010, og eies av Nordland Fylkeskommune og driftes av Nordlandsmuseet.
Senteret er Norges nasjonale senter for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun.
Foto: Ernst Furuhatt/Nordlandsmuseet
NRK Nordland forklarer: Vet du hvordan du bruker parklysene? 01:02
Neste