Nora Mørk om semi-marerittet: – Ikke hyggelige minner

1 month ago 35



Nora Mørk (33) har vært toppscorer i to OL på rad. Men det har stoppet i semifinalen.

 Drømmen om OL-gull har stoppet i semifinalen i to OL på rad for Nora Mørk. Her mot Russland i 2021. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Jostein Overvik, VG

    Jostein Overvik, VG

Publisert: 08.08.2024 11:19

Norge tapte med ett mål etter ekstraomganger mot Russland i Brasil 2016. Også i Tokyo-OL 2021 slo ROC (som russerne da ble omtalt som) Norge med ett mål.

– Fremstår de to tapte semifinalene som mareritt?

– Når man tenker tilbake på karrieren, fremstår de ikke som hyggelige minner. Det er jo ikke de man liker å huske. Men de huskes. Sånn er det å være håndballspiller. Man møter på nedturer og utfordringer. Det kan skje igjen, sier Nora Mørk i et intervju gjort med VG før OL-åpningen i Frankrike.

Torsdag gjør hun et tredje forsøk på å nå den forjettede OL-finalen. Danmark er motstander i Lille (kl. 21.30).

For tre år siden var hun rasende på franske dommere etter semifinaletapet. Thorir Hergeirsson kalte etterpå Mørks uttalelser «ikke innafor».

– Da var jeg forbannet og skuffet. Lei meg ble jeg først og etterpå. Men sånn ble det når jeg ble spurt rett etter kampen, sier Mørk.

– Angrer det du sa?

– Nei.

– Er du glad for at russerne ikke er med nå?

– Det har jeg egentlig ingen formening om. Men jeg kan ikke si at jeg er glad for det. Jeg tenker på mitt lag.

Nora Mørk er tydelig på at OL-gull er det aller største for en håndballspiller.

Da Norge sist vant gråt hun nyoperert foran TV-skjermen. I 2013 kom hun tilbake på banen etter de første av sine 10 kneoperasjoner. Da beskrev hun lysten på OL-gull slik til VG:

– Jeg tar gjerne to år på banen og ett år i rullestol.

Et drøyt 10-år etterpå sier hun:

– Jeg tenker at jeg er takknemlig for at jeg er med i mitt tredje OL. Det har ikke vært helt gitt at jeg skulle klare det. Jeg skal gjøre alt jeg kan for at vi skal få noe mer enn bronse.

– Kan man bli for tent og for giret på å vinne gull?

– Ja, det kan alle. Vi blir hele tiden minnet på det som mangler, men jeg tror det blir viktig for oss å ha fokus på de tingene vi kan gjøre noe med. Det er å forberede seg godt, vinne kamper, spise, sove, drikke, beskriver hun.

– Det handler om å ikke bli forknytt og overtent. Der føler jeg at jeg har en god egenskap. Jeg klarer å ha det gøy samtidig. Selv om det der og da føles som det er dette livet dreier seg om, mener Nora Mørk.

 Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal gjør et siste forsøk på å nå OL-finalen sammen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

I Frankrike-troppen har bare veteranene Katrine Lunde (44) og Camilla Herrem (37) vunnet OL-gull.

I den gylne generasjonen født 1990 og 1991 har bare Amanda Kurtovic vunnet OL.

Landslagskaptein Stine Bredal Oftedal (32) er tydelig på at veldig mange i Norges lag har samme motivasjon som Nora Mørk.

Å påstå noe annet blir helt feil.

– Det er å undervurdere hva veldig mange andre vil. Så absolutt. Mange her har ønsket å vinne OL-gull siden de var bitte små. Mange kjenner på den samme lysten, sier kapteinen. Hun avslutter karrieren i Paris-OL.

 Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal etter semifinaletapet for Russland for åtte år siden. Foto: Vidar Ruud / NTB

– Men det er ingen tvil om at også Nora vil dette. Det er en stor drøm for henne, meg og veldig mange andre, legger hun til.

Også Veronica Kristiansen (34) har tapt to semifinaler for Russland.

– Jeg tror vi er ganske avslappet nå. Selvfølgelig tar vi semifinalen på alvor. Men jeg tror ikke vi tenker så mye på de som skjedde i Tokyo og Rio. Det har kanskje med å gjøre at vår erkefiende, Russland, ikke er med her, sier hun.

I stedet blir er Danmark motstander. Håndballjentene har siden OL-gullet i London har vært i ni internasjonale finaler og vunnet seks av dem. Men OL mangler i finalerekken de siste 12 årene.

– Det blir spennende, tøft og hardt, spår Veronica Kristiansen.

Vil du lese mer om de olympiske leker? VGs magasin sommer-OL tar for seg norske høydepunkter og prestasjoner gjennom historien, og kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)

Read Entire Article