Høsten 2024 var nødnumrene nede en rekke ganger. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) slakter Telenor.
– Etter vår vurdering har Telenor gjort flere feil, som kunne vært unngått, sier sikkerhetssjef i Nkom Svein Sundfør Scheie under en pressekonferanse torsdag.
Både i august, september oktober og november 2024 var det problemer med å komme gjennom på minst ett av nødnumrene; 110, 112 og 113. Det er Telenor som leverer tjenestenen til nødnumrene i Norge.
Sundfør Scheie sier det er alvorlig når man ikke kommer i kontakt med nødetatene.
– Manglende risikovurdering gjør at det er risiko for at man overser sårbarheter og underliggende feil, slik vi har sett i forbindelse med disse hendelsene.
Scheie sier de har vurdert at Telenor har hatt 22 overtredelser av lov og forskrift.
– Lovbruddene vi her mener å ha avdekket i tilsynet, er etter vår vurdering omfattende og alvorlige, sier direktør John-Eivind Velure under pressekonferansen.
Han har tidligere kalt problemene «helt uakseptabelt».
På bakgrunn av lovovertredekselen, var Nkom et begyr på 50 millioner kroner til Telenor.
– Det er første gang Nkom varsler et så høyt overtredelsesgebyr, men vi som myndighet har store forventninger til Telenor som en profesjonell aktør med et viktig samfunnsoppdrag.
Telenor har en frist til 17. mars med å komme med tilbakemeldinger før et endelig vedtak fattes.
Torsdag 29. august, mandag 16. september, natt til 18 oktober og onsdag 13 november, var det problemer med å nå minst ett av nødnumrene.
– Største alvor
– Vi tar hendelsene i fjor på største alvor og beklager på det sterkeste at folk ikke kom frem til nødnumrene. Vi har alltid drevet tjenesten med svært høy oppetid, og har satt alle krefter inn for å sikre at lignende hendelser ikke igjen skal kunne skje. Nødnumrene i Norge skal virke, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Birgitte Engebretsen i en pressemelding.
Telenor skriver i pressemeldingen at de skal gå grundig gjennom Nkom sin foreløpige rapport.
– Vi opplever en god dialog med nødetatene, men vi etterlyser fra Nkom og øvrige myndigheter bedre samsvar mellom deres forventninger til sikkerhet og robusthet på den ene siden, og hva de bestiller og er villige til å betale for på den andre siden, sier Engebretsen.
Hun mener at Nkoms lovtolkning, størrelsen på boten og konsekvensene av pålagte tiltak risikerer å gjøre det umulig for mobilselskap å drive nødmeldingstjenesten fremover.