Nicholas (18) fikk pusteproblemer av bollebit – etterlyser bedre merking

1 month ago 15



Kortversjonen

  • Nicholas Brambani (18) fikk en allergisk reaksjon etter å ha forsynt seg av det han trodde var en grov bolle med rosiner på en konferanse.
  • Bollen viste seg å inneholde nøtter, men dette var ikke merket.
  • Brambani fikk etterhvert pusteproblemer og måtte ringe 113, før han ble innlagt på grunn av den allergiske reaksjonen.
  • Konferansen beklager den manglende merkingen og gjør flere grep for å sørge for merking og for å forhindre at det skjer igjen.

Tirsdag skulle Nicholas Særsten Brambani (18) på energikonferansen ONS Young i Stavanger. Der sto det bakervarer elevene kunne forsyne seg av før de skulle inn i foredragene.

– Det var hveteboller, kanelsnurrer – ja, helt vanlige ting man kunne ta. Jeg tok med det jeg syntes så ut som en grov bolle med rosiner inn i rommet der det skulle være foredrag, forklarer 18-åringen.

 Privat / PrivatINNEHOLDER NØTTER: Brambani trodde dette var en grov bolle med rosiner. Foto: Privat / Privat

Brambani har vært allergisk mot nøtter hele livet, og har reagert flere ganger. Han holder seg derfor unna det han vet inneholder nøtter, forklarer han.

– Problemet nå, var at det ikke sto noe merking der, så jeg tenkte ikke noe mer over det siden merking er et krav. Er jeg på sushirestaurant med kjæresten står det i menyen, eller det er lapper med allergener ved buffeten, sier allergikeren.

Disse matvarene må merkes

Det er 14 ulike allergener, altså matvarer som kan fremkalle allergisk reaksjon, som skal merkes:

  • Kornslag som inneholder gluten
  • Skalldyr
  • Egg
  • Fisk
  • Peanøtter
  • Soya
  • Melk
  • Nøtter
  • Selleri
  • Sennep
  • Sesamfrø
  • Svoveldioksid og sulfitter
  • Lupin
  • Bløtdyr

Merking av allergener skal være tydelig, og gjelder både for mat som er innpakket og mat som ikke er ferdigpakket, men serveres fra et utsalg, for eksempel.

Kilde: Mattilsynet.

Måtte ringe 113

Inne på konferanserommet, tok Brambani en bit av bollen han hadde tatt med seg.

– Etter 10 sekunder kjente jeg at det begynte å klø i munnen og at jeg hovnet opp i halsen. Foredraget hadde begynt, så jeg måtte komme meg ut av rommet, sier han.

På utsiden fikk han tak i allergimedisin, men heller ikke det hjalp. Brambani satte seg på bussen hjemover, men kjente brått at det ble verre:

– Jeg måtte hoppe av etter ett stopp, fordi jeg ble så dårlig at jeg måtte kaste opp. Jeg fikk hosteanfall og fikk ikke puste, og så ringte jeg 113. Jeg slet med å formulere meg, men fikk sagt hvor jeg var og hva som skjedde, forklarer han.

Ambulansen var raskt på plass. Først etter å ha fått adrenalin der, merket han bedring.

Han var ikke i tvil om hvorfor han ble dårlig etter bollebiten.

– Jeg hadde fattet hva det var, men jeg har aldri reagert så kraftig før. Jeg var ekstremt stresset siden jeg ikke fikk puste skikkelig, sier han.

Skrevet ut av sykehus

Etter ett døgn på sykehus, ble Brambani skrevet ut onsdag formiddag. Han har vært allergisk hele livet, og har nå også fått skrevet ut epipen.

– Hvorfor har du ikke hatt epipen før?

– Jeg har alltid holdt meg unna nøtter fordi jeg vet jeg blir dårlig. Jeg har hatt noen få uhell, men aldri reagert så sterkt som nå. Her må det ha vært en nøtt jeg aldri har fått i meg før, eller så har allergien blitt verre.

– Kan være dødelig

Spesialinspektør Marit Skrudland fra Mattilsynets seksjon for mat og fisk i avdeling Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord skriver i en e-post til VG at de som tilbyr mat, enten den koster penger eller er gratis, har ansvar for at merking av allergener er riktig og etter reglene.

Regelverket er fra 2014.

Årsaken er nettopp at det kan medføre risiko for en allergiker om maten ikke er merket eller merkingen er mangelfull, forklarer hun.

– Regelen er at for matvarer som omsettes ikke-ferdigpakket over disk, i kantiner, under arrangementer osv. skal kunden få informasjonen skriftlig uten å måtte spørre betjeningen. Informasjon om innhold av allergener kan gis i menyer, på skilt, på tavler, på skjerm og lignende. Det viktige er at informasjonen gis skriftlig og er lett tilgjengelig for kundene, uten at de skal måtte be om den, skriver Skrudland.

Merking av allergener er blant tingene Mattilsynet ser etter når de fører tilsyn.

– I hvilken grad opplever dere at regelverket følges opp?

– Det er vårt inntrykk at de fleste er kjent med dette, og i hovedsak har systemer og rutiner for å informere om innhold av ett eller flere allergener.

Brambani mener jevnt over at merking av allergener fungerer bra der han ferdes. Men han tenker på hvor alvorlig det kan bli hvis noen forsyner seg uten å vite hva de får i seg.

– Det er viktig å merke allergener. Selv om jeg hadde en ganske alvorlig reaksjon, så finnes det folk som kan reagere verre. Det kan være dødelig, sier han.

Hva tenker du?Blir allergener godt nok merket?aJa.bNei, det mangler ofte.cLegger ikke merke til det.

Arrangøren beklager

Kommunikasjonsdirektør Inger Johanne Stenberg i ONS forteller at det kun var i dette akutelle området på messen hvor bakst har blitt servert på denne måten.

– Det er bare å beklage at müslisconsene og bollene ikke hadde merking. Vi har snakket med vår underleverandør som har sendt mer informasjon som vi skal dele og legge ved der vi har servering, skriver hun i en e-post til VG.

– Vi håper det går bra med vedkommende som fikk den allergiske reaksjonen, og vi skal følge opp underleverandører og samarbeidspartnere for å forhindre at det skjer igjen, skriver Stenberg videre.

Read Entire Article