«Nesten like gøy som originalen»

4 hours ago 3



Teater Innlandet har gjort flere smarte trekk i «Arve Leksnes»:

Tatt en kjent og kjær figur (Marve Fleksnes) og laget en karakter som ligner, latt en kjent norsk forfatter og satiriker skrive stykket (Knut Nærum) og plassert det hele lokalt, altså i Innlandet. Den lokale tilknytningen er ofte suksess­oppskriften for et region­teater.

Men her spørs det om ikke tanken på salige Marve er det aller største trekk­plasteret. I alle fall var teater­salen stapp­full i Hamar kultur­hus et par dager etter ur­premieren.

Og det er blitt en artig forestilling. Men den har potensial til å være artigere.

En mann sitter og spiser potetgull.

OPPSAGT FRA JOBBEN, FLYTTA HJEM TIL MOR: Er det rart Arve trøster seg med potetgull og sjimpanseprogram på tv? Tom Styve i rollen som Arve Leksnes.

Foto: Lars Opstad / Kladd.no

Data­senter? Nei!

Arve Leksnes, en ugift førti­åring fra Innlandet, mister jobben og flytter hjem til mor. Der må han få orden på livet sitt, og det er han ikke så god på.

Men så får han en idé, et slags kall: Han skal starte en folke­aksjon mot det planlagte data­senteret som skal bygges.

Uten særlig gode argumenter klarer han å stable en bevegelse på beina. Han vokser, han får likes, han får (kanskje) dame.

Det blir mer enn han klarer å håndtere, og han tabber seg ut så det synger samtidig som han bretter ut den ene fordommen etter den andre.

To mennesker klemmer hverandre mens en annen sitter og ser misfornøyd ut.

APER PÅ TV: Arve får ikke helt med seg mors romanse med flyttehjelperen. Det er så mye annet å se på. Fra venstre: Marit Synnøve Berg, Cato Skimten Storengen, Tom Styve.

Foto: Kladd.no

Kultur­skatt

Komi­serien om Marve Fleksnes, «Fleksnes fataliteter», gikk sin seiers­gang på NRK mellom 1972 og 1988. Rolv Wesenlund spilte Fleksnes, og serien gjorde stor suksess i Norden.

Marve Fleksnes er en god miks av selvopptatt og stakkarslig, han er blottet for empati og fikser ikke det sosiale spillet så godt.

Marve Fleksnes (Rolv Wesenlund).

ORIGINALEN: Rolv Wesenlund som Marve Fleksnes.

Foto: NRK

Han tramper hardest når han er på tynnest is og bedriver en slags kompenseringspsykologi som gjør ham til en latterlig figur.

Men så er det noe ved ham, noe som i årevis har rørt langt inni sjela til norske tv-tittere. Rolv Wesenlunds Marve Fleksnes kan regnes som en kultur­skatt.

På Teater Innlandet er det skuespiller Tom Styve som tar opp arven etter Wesenlund. Det er nok et smart trekk av Teater Innlandet.

En mann tar en selfie.

DAME PÅ GANG: Ikke akkurat likandes, men blid på selfies. Her har han nemlig fått ei dame på kroken. Bak: Marit Synnøve Berg. Foran: Tom Styve

Foto: Lars Opstad

Nærum + Styve = gøy

Når Arve Leksnes blir varm i trøya, blir stykket også morsomt. Tom Styve spiller seg inn i rollen, gradvis ligner han mer og mer på Marve.

Det er i de små detaljene spillet er aller finest: I måten han lager trut­munn på, i mimikken, i blikkene, i den plutselige tausheten og, selvsagt, i de lange tiradene.

Samt i den totale mangelen på sosiale antenner.

Styve har den samme insisterende innbitt­heten som Wesenlund hadde. I møte med Knut Nærums tekst forløser Styve replikkene på et vis som i de beste partiene virkelig får det til å svinge.

Derfor er det skuffende når forestillingen ikke virker ellevill nok, ikke drar komikken og det absurde langt nok. For her er store muligheter til å la Leksnes få utfolde seg enda mer.

To menn danser, svært beruset.

NEI TIL DATASENTER: Arve har en drøm (riktignok en dagdrøm) som mor dessverre vekker ham fra. Men det er starten på folkeaksjonen mot dataanlegget, som vil gi Arve Leksnes litt tid i rampelyset. Marit Synnøve Berg spiller moren, Tom Styve Arve Leksnes.

Foto: Lars Opstad

Grå brems

Noe av grunnen til at potensialet ikke helt forløses, tror jeg handler om den episodiske strukturen.

Det er mange skift mellom steder, og over­gangene er ikke alltid så smidige. Regien gjør bruk av noen blackouts, og det er med på å dele stykket opp. Det episodiske oppleves som en humor­brems.

I tillegg setter Leksnes seg foran tv-en flere ganger og ser et program om aper, et grep som over­forklarer Leksnes’ situasjon.

Humoren ligger mest av alt i spillet og i samspillet, ikke minst mellom Cato Skimten Storengen i diverse roller (aller mest fornøyelig i rollen som en coach som blir fullstendig overkjørt av Leksnes).

Scenografien gir dessverre heller ikke ved dørene. Den er grå og monumental – og suger til seg humoristisk overskudd.

To menn sitter ved et bord og snakker.

VRIEN PASIENT: Det er hardt å være coach når du blir fullstendig overkjørt av den du skal veilede. Her: Tom Styve og Cato Skimten Storengen.

Foto: Kladd.no

Smart komedie

Arve Leksnes er en alt annet enn likandes kar som vi likevel blir glad i fordi han speiler våre såre, ensomme sider.

Samtidig har stykket noen alvorlige undertoner.

På sitt mørkeste minner Leksnes om barnslige, selv­opptatte verdens­ledere som sentrerer alt rundt seg selv – og samtidig om den uforutsigbare einstøingen du er redd hva kan finne på. Derfor er det ikke bare gøy, «Arve Leksnes» kommer med en bismak.

Selv om Teater Innlandet kunne dratt humoren noen hakk lenger, latt Leksnes få spinne seg villere, så er det gøy, det de har fått til. Dette er mest av alt en smart komedie.

Noen klisjeer er ikke til å unngå (som den yoga-trenende moren Agnhild), men det får gå.

En ting er uansett sikkert: Teater Innlandet har funnet den perfekte (F)Leksnes.

Hei!

Jeg anmelder scenekunst og litteratur for NRK som frilanser. Les også anmeldelsene mine av «Den stundesløse» ved Den Nationale Scene, «Haugtussa» ved Nationaltheatret, eller «Fjerde ving» av Rebecca Yarros.

Publisert 24.02.2025, kl. 21.48

Read Entire Article