Nei, sykefraværet er ikke høyt på grunn av avtalen om et inkluderende arbeidsliv

1 month ago 56



Publisert: 21.08.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Feilslutning om sykefraværet

«Har Norge verdens høyeste sykefravær på grunn av IAIAinkluderende arbeidsliv-avtalene?» spør professor Arnstein Mykletun i en kronikk Aftenposten. Det korte svaret er «nei».

Norge har, som Mykletun påpeker, god folkehelse og et godt organisert arbeidsliv. Det i seg selv bidrar til et godt arbeidsliv og et godt arbeidsmiljø. Han har også rett i at et godt arbeidsmiljø har en verdi i seg selv. Men det blir feil når Mykletun hevder at arbeidsmiljøsatsingen ikke reduserte sykefraværet. Det var nemlig først i den siste eksisterende avtalen at dette ble løftet frem som en viktig faktor.

Partene i arbeidslivet og staten inngikk den første IA-avtalen i 2001. Avtalen har vært et viktig verktøy for arbeidet med et godt arbeidsmiljø, og frem til 2018 sørget den også for at fraværet gikk ned med ca. 13 prosent. Deler av privat sektor har overoppfylt målet. Det blir derfor feil å si at IA-samarbeidet ikke har virket.

Sverige og Danmark har lavere sykefravær, men der kan ansatte miste jobben om de er syke over lengre tid. Dette reduserer kanskje sykefraværet, men er ikke god politikk.

Så har ikke jeg noen problemer med å erkjenne at sykefraværet i Norge er høyt. LO er derfor villig til blant annet å drøfte arbeidsgiverperioden i sykelønnsordningen. Målet er å gi bedriftene et økonomisk incentiv til å få langtidssyke tilbake i arbeid. For her går statistikken feil vei.

11–12 prosent av arbeidstagerne står for 80 prosent av fraværet (2013). Sykefraværet er med andre ord konsentrert rundt relativt få arbeidstagere. Om disse ble ekskludert fra arbeidslivet ville sykefraværet være svært lavt. Denne gruppen er en del av forklaringen på at vi har en høy andel av befolkningen som er i jobb.

Prisen for et lavere sykefravær vil være at flere faller ut av arbeidslivet. Og prisen for bedre inkludering og høyere sysselsetting vil være høyere sykefravær. Vi kan ikke høste gevinsten av den ene uten å betale prisen med den andre.

Steinar Krogstad,

Nestleder, LO

Read Entire Article