Nei, Jon-Ivar, kømarerittet mellom Asker og Oslo løser seg ikke så lett

1 month ago 18



Vi har ventet lenge nok, og frustrasjonen er høy. Vi trenger handling, skriver innleggsforfatteren. Bildet av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) er tatt i en annen anledning. Foto: Heiko Junge, NTB

Hovedproblemet er ukedagene.

Publisert: 02.09.2024 14:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det var med glede og stor iver at jeg som askerbøring med jobb på Lysaker satte meg ned i godstolen torsdag ettermiddag for å høre samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) uttale seg om køkaoset mellom Asker og Oslo.

«Endelig tar de grep, det er lys i enden av tunnelen», ropte jeg optimistisk til min bedre halvdel (som også jobber på Lysaker). Det tok ikke mange minuttene før min iver og positive entusiasme sakte, men sikkert gled over i frustrasjon og mild nedstemthet.

Vi må finne løsninger sammen, sier du, Jon-Ivar. Vi i Asker er vant til å finne løsninger sammen.

Før elbil-feltet ble stengt i mai, samkjørte naboer til jobb, vi samkjørte til barnas fritidsaktiviteter på ukedagene og til og fra cup-er i helgene – alt for å spare veinettet og sørge for en bedre flyt.

Dette fungerte. Men så stengte regjeringen kollektivfeltet for elbiler i mai, og konsekvensene vi har vært vitne til, har vært dramatiske.

Ukedagene er hovedproblemet

Nå foreslår du å åpne kollektivfeltet for elbiler i helgene og håper at dette vil lette på trykket.

Det vil gjøre fremkommeligheten inn mot Oslo lettere, og køene vil bli mindre. På lørdager og søndager.

Men uken, Jon-Ivar, består av mer enn bare helg. Før helgen kommer nemlig fem hele ukedager. Ukedager som er fylt med jobb for foreldre og fritidsaktiviteter for barna, i tillegg til andre nødvendige gjøremål.

Mindre kø i helgen er selvfølgelig positivt. Vi kan for eksempel besøke venner og familie i Oslo uten å bruke fire timer tur/retur. Men det vil ikke løse hovedproblemet, Jon- Ivar, og det er kømarerittet på ukedagene.

Totalt uforutsigbart

Det kjører 20.000 færre biler inn til Oslo pr. dag, sier du og viser til en rapport fra Statens vegvesen. Det viser at tiltaket med å stenge kollektivfeltet for elbiler har bidratt slik det var tenkt.

Du sier at vi som bor i Asker, Lier og Drammen, må ta mer kollektiv transport. Hjemme hos oss har det utviklet seg en familiespøk. Når jeg drar på jobb og sier «jeg tar tog i dag, jeg», bryter det ut unison latter i stuen!

For mannen min innebærer det at han må ta alle gjøremål og praktiske oppgaver den ettermiddagen. For barna innebærer det sene middager og mindre tid med mamma.

For meg betyr det at jeg aldri kan ha møter som starter før kl. 10 (du vet aldri når toget kommer), jeg kan aldri ha planer eller avtaler på ettermiddagen (du vet aldri når toget kommer), jeg er lovprist en totalt uforutsigbar hverdag som mildt sagt ikke fungerer optimalt.

Kom og ta del i vår hverdag

Du liker å vise til tall i rapporter. Du sier at du nå venter på rapporter fra Ruter og Statens vegvesen som indikerer hvor vellykket dette prosjektet er.

Dette vil ta tid. For lang tid. Vi har ventet lenge nok, og frustrasjonen er høy. Vi trenger handling.

Derfor inviterer jeg deg til oss, Jon-Ivar, i Asker! Kom og ta del i vår hverdag, som er representativ for tusenvis av familier. Jeg garanterer en opplevelse helt utenom det vanlige.

Du kan fritt velge hvilken som helst ukedag. Ja, nå snakker jeg om disse ukedagene igjen, Jon-Ivar, helgen kan du ha for deg selv.

Vi har gjesterom, hus med hage og nytraktet kaffe. Velkommen skal du være!

Read Entire Article