Overgrepssaken vokser: Fotballstjernen gjemte seg for Al-Fayed bak buffetbord på Harrods

3 hours ago 2



Eks-fotballstjerne Ronnie Gibbons sier Mohammed Al-Fayed tok henne på brystene og forsøkte å kysse henne. Samtidig langer hun ut mot sin norske eks-trener.

Ronnie Gibbons (nummer tre fra venstre) kommer med anklager mot tidligere klubbeier, nå avdøde Mohammed Al-Fayed. Her fra da de vant cupfinalen i England i 2002. Foto: Tony Marshall / Pa Photos

Publisert: 19.10.2024 14:35

Kortversjonen

Kvinners vitnesbyrd om seksuell trakassering og overgrep fra den avdøde forretningsmannen Mohammed Al-Fayed fortsetter å ryste Storbritannia.

Al-Fayed døde i fjor og var mest kjent som eier av det eksklusive varemagasinet Harrods.

De første fem anklagene om voldtekt kom i en BBC-dokumentar i september. Politiet i London har senere mottatt minst 40 nye anklager mot Al-Fayed.

Harrods har tidligere i en uttalelse beklaget overfor de fem kvinnene.

Nå tar også en kjent, tidligere fotballprofil, bladet fra munnen. Samtidig uttrykker hun sin klare misnøye over uttalelser fra sin tidligere trener fra Norge.

Klådd på i varehuset

I et stort intervju med sportsmagasinet The Athletic, som er eid av The New York Times, beskriver Ronnie Gibbons i detalj hvordan Al-Fayed skal ha kommet med ulike seksuelle tilnærmelser mot henne da hun var 20 år. Hun var kaptein og ansikt utad for Fulham – verdens første kvinnelige, profesjonelle fotballag. Al-Fayed var klubbeier i 15 år.

– Jeg ville bare løpe vekk, sier Gibbons om to episoder der hun følte seg fanget på Al-Fayeds kontor på Harrods i London.

– Han dro meg inntil seg og forsøkte å kysse meg på munnen. Jeg vred hodet vekk slik at han bare kunne kysse meg på kinnet. Så sinnssykt ukomfortabelt, sier hun om den første hendelsen fra år 2000.

Hun forteller at han ga hennne en konvolutt med flere hundre pund i kontanter som hun skal ha gitt til moren sin da hun kom hjem. Hun skal også ha fortalt noe av det som skjedde til lagkameratene sine.

Al-Fayed døde i fjor, og Aftenposten kan derfor ikke gjengi hans versjon av saken. Også før hans død ble det rettet lignende anklager mot ham fra andre kvinner. Da nektet han for alt.

Senere samme år skal Al-Fayed igjen ha bedt Gibbons komme til Harrods.

– Denne gangen antastet han meg, sier Gibbons i intervjuet.

Hun beskriver hvordan Al-Fayed beveget hånden sin fra ansiktet hennes, over brystet og videre nedover mot hoften.

Fulham oppnådde stor suksess i starten, og klubbeier Al-Fayed var synlig på matten. Her avbildet med norsk Marianne Pettersen, som i en periode var proff i klubben. Foto: Nina Eirin Rangøy

Gjemte seg bak buffeten

Etter disse to møtene på Al-Fayeds kontor skal hun ha gjort alt hun kunne for å unngå ham i klubbsammenhenger. Hun passet alltid på å ha flere rundt seg.

Under en fest på Harrods skal Gibbons blant annet ha gjemt seg bak en matbuffet i håp om ikke å bli oppdaget av den mer enn 50 år eldre milliardæren, som var i samme rom.

Gibbons var på dette tidspunktet høyprofilert i mediene. Britiske medier kalte henne «kvinnefotballens David Beckham».

– Jeg hadde blondt hår. Jeg var slank. Alle visste at Fayed likte blonde kvinner og jenter, sier Gibbons, som legger til at hun har slitt med skyld- og skamfølelse i mange år.

Hun forteller at hun ikke sto opp for seg selv den gangen av hensyn til lagkameratene og klubben. Som kaptein følte hun på et stort ansvar for lagets fremtid.

– Forhåpentlig vil jeg ved å fortelle min historie omsider bli helet og kvitte meg med skammen, flauheten og smerten jeg har kjent på i alle disse årene, sier hun til The Atlethic.

Langer ut

Samtidig langer hun ut mot sin hovedtrener i Fulham fra perioden 2001–03, nordmannen Gaute Haugenes.

Gibbons ble provosert av en uttalelse Haugenes ga til BBC i september. Treneren sa til kanalen at klubben aktivt «beskyttet spillerne» mot Al-Fayed. Det mener Gibbons er «tullprat».

– Han visste garantert at Fayed hadde en greie for meg.

Hun sier at nordmannens uttalelser delvis er grunnen til at hun nå står frem med sin historie. Konfrontert med dette, svarer Haugenes til The Athletic:

– Jeg ønsker å beklage overfor Ronnie hvis mine kommentarer har såret henne.

Overfor Aftenposten presiserer Gaute Haugenes at Gibbons viser til to episoder fra 2000. Han begynte som trener i 2001. Han står ved at Fulham beskyttet spillere under hans lagledelse – «så langt han vet».

– Ikke bare fra Al-Fayed, men i alle andre situasjoner. Om de var på sponsoroppdrag eller i intervjuer – de reiste aldri alene, sier Haugenes.

– Hørte du i løpet av din periode noe om de to «møtene» mellom Gibbons og Al-Fayed?

– Nei, men det var ingen hemmelighet at Al-Fayed var svak for Gibbons. Det ble til og med spøkt med blant de andre jentene. Jeg ante ingenting om de tilnærmelsene som hun nå beskriver, sier han.

Gaute Haugenes

Fulham-trener 2001–2003

«Where is Ronnie?»

– Hvordan kom «svakheten» for Gibbons til uttrykk?

– Var han til stede på treningsfeltet, kunne man se at han ga henne ekstra oppmerksomhet. Og på en fest på Harrods, gikk han rundt og spurte «Where is Ronnie, where is Ronnie?». Jeg så ikke dette selv, men er blitt det fortalt, sier Haugenes.

– I lys av dette: Hva tenker du om historien hun nå forteller?

– Det er synd, bare trist, at en fotballspiller skal oppleve denne typen uønsket oppmerksomhet.

– Hvordan vil du beskrive dine år under Al-Fayed?

– Veldig delt. Rent sportslig og opplevelsesmessig var det tre fantastiske år. Alt ble tilrettelagt. Vi hadde fantastiske treningsfasiliteter, for penger var ikke et tema. Men når det nå kommer frem hvordan Al-Fayed har opptrådt overfor kvinner, setter det ting i et annet, mer negativt perspektiv.

Read Entire Article