Nei, det er ikke «vanvittig» å vrake Holmenkollen som nasjonalanlegg

1 month ago 15



Femmila i Kollen i år. Den vil bestå også i fremtiden. Foto: Terje Pedersen / NTB

Holmenkollen er flott og viktig. Det betyr ikke at ordningen med nasjonalanlegg skal være som i dag.

Publisert: 12.09.2024 16:11

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Regjeringen vil vrake Holmenkollen som nasjonalanlegg for nordiske grener.

Slik lød nyheten i forrige uke. Den var av typen som umiddelbart virker egnet til å sette kaffen i halsen. Selveste Holmenkollen! Er ingenting hellig lenger?

Oslos byråd gjorde sitt beste for å bidra til undergangsstemningen.

– Jeg er sjokkert over regjeringens undervurdering av Holmenkollens betydning og status for hele det norske folk, sa kulturbyråd Anita Leirvik North (H) til NRK.

– Det er vanvittig at regjeringen ønsker å frata Holmenkollen posisjonen som nasjonalanlegg for langrenn, hopp og kombinert, sa byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) til VG.

Adjektivene til tross: Holmenkollen kommer til å overleve.

Kollenfemmila og hopprennet blir ikke truet av endringer i tilskuddsordningen for nasjonalanlegg. For det er jo penger det hele handler om. Med status som nasjonalanlegg gir staten store tilskudd til oppgraderinger og investeringer. Pengene kommer fra spillemidlene til Norsk Tipping, som også finansierer breddeidrett, kultur og andre samfunnsnyttige mål.

Oslo kommune må altså ta mer av regningen selv med regjeringens forslag. Det forklarer kanskje også de voldsomme reaksjonene fra byrådet.

Selvsagt vil Holmenkollen fortsette å være av nasjonal betydning. Både som idrettsarena, turistmagnet og symbol på vinteridrett. Holmenkollen skal dessuten beholdes som nasjonalanlegg for skiskyting.

Men det er gode grunner for å rydde opp i ordningen.

Meningen var at nasjonalanleggene skulle brukes til å arrangere internasjonale mesterskap. Det skjer bare i begrenset grad. Ordningen ser i stedet ut til å føre til at toppidretten får i pose og sekk. Granåsen i Trondheim er innvilget 180 millioner kroner fra spillemidlene i forbindelse med Ski-VM i 2025. Det kommer på toppen av tilskuddene til Holmenkollen. For alpint får Hafjell og Kvitfjell penger som nasjonalanlegg. Der har det ikke vært mesterskap siden OL i 1994. Samtidig har Narvik fått tilsagn om over 300 millioner kroner for å arrangere alpin-VM i 2029.

Skiidretten forsyner seg mer av spillemidlene enn ønskelig. Regjeringen foreslår at nasjonalanleggsordningen erstattes med tilskudd til anlegget som skal arrangere VM. Det er fornuftig.

Og har svært lite å gjøre med «Holmenkollens betydning og status for hele det norske folk» å gjøre.

Read Entire Article