Nei, de fleste russere i Norge stemte ikke på Putin

1 month ago 32



Vladimir Putin ble erklært som vinner av valget i Russland. Her fra et arrangement i Moskva 18. mars. Foto: NTB/REUTERS

La meg forklare hvorfor Aftenpostens overskrift ikke stemmer.

Publisert: 26.03.2024 09:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Overskriften «De fleste russere i Norge stemte på Putin» i Aftenposten er misvisende.

Jeg var koordinator av valgdagsmålingen i Oslo, og jeg ble sitert i den opprinnelige artikkelen, så jeg vil forklare hvorfor.

1. Antallet velgere var ekstremt lavt

Vi må se på antallet som fikk stemt. Det var kun mulig å stemme i Oslo, Kirkenes og Barentsburg. Mange bor langt fra disse stedene og har kanskje ikke mulighet til å reise. Tidligere var det mulighet til å stemme flere steder. I år hadde man ikke ressurser til det, ifølge ambassaden. Det var en lang kø utenfor ambassaden i Oslo. En betydelig andel russere i Norge er flyktninger som ikke vil besøke ambassaden. De ville neppe ha stemt på Putin.

Dmitrii Bondarenko Griffin

Styremedlem i SmåRådina. SmåRådina er en norsk-russisk forening som arbeider for å avsløre og bekjempe Putins propaganda i Norge, de fordømmer Russlands militære angrep på Ukraina og de arbeider for et demokratisk Russland.
Griffin var koordinator av valgdagsmåling i Oslo på vegne av bevegelsen «Vote abroad».

2. Feil beregningsmetode

Putin mottok 39,86 prosent av stemmene i Oslo og 48,30 prosent i Norge. Dette er de korrekte tallene. I Oslo stemte 342 mennesker på Putin, og totalt i Norge var det 568. Stemmer på andre enn Putin utgjorde 344 i Oslo og totalt 409 i Norge. Russlands valgkomité inkluderer både gyldige og ugyldige stemmesedler i sin prosentberegning. Mange russere gjorde stemmesedlene ugyldige som en protest mot alle, for dette er den eneste etiske forsvarlige måten å stemme på. Det var 172 ugyldige stemmesedler i Oslo og 199 totalt i Norge.

3. Sammenligning med målingen

Sammen med frivillige koordinerte jeg den uavhengige målingen i Oslo. Vi spurte 93,6 prosent av dem som stemte. En tredjedel nektet å svare på våre spørsmål. Vi antar at disse stemte på Putin. Det tyder på at ambassaden i Oslo telte resultatene ganske riktig. Det er i motsetning til andre steder, spesielt i Russland, der resultatene ble manipulert.

Presidentvalget i Russland var ikke et ekte valg. Mange av oss anerkjenner ikke resultatene. Vi bør uansett være ærlige og kritiske når vi formidler informasjon. 17. mars så jeg hundrevis av russiske statsborgere i den lange køen. De kom og brukte flere timer på å stemme mot diktatoren. De møtte den ukrainske protestdemonstrasjonen ved ambassaden med applaus den dagen. Å påstå at flertallet av russere i Norge stemte på Putin, er direkte feil og fornærmende for oss som jobber hardt for å få til en positiv endring.

Aftenposten bør si unnskyld til flertallet av russere som stemte mot Putin.

Read Entire Article