Nei, Bernander, det stemmer ikke

1 month ago 18



Ordfører Bernanders leserinnlegg om at Kristiansand og Agder ikke blir prioritert av dagens regjering kan ikke stå uimotsagt:

Høyre og Bernander har til det kjedsommelige prøvd å lage en historie om hvor lite Agder og Kristiansand får med Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering, og det stemmer ikke, skriver stortngsrepresentant Gro-Anita Mykjåland. Foto: JARLE R. MARTINSEN

* Kompetansesenter for havvind etablert i Kristiansand.

* Kristiansand har fått bedret kommuneøkonomien

* Forsvarets befalsskole legges til Kjevik.

* HV-07 gjenopprettes i Agder.

* Veibyggingen fortsetter i Agder.

Når det kommer til havvindsatsingen i Agder og det arbeidet som nå pågår rundt første utbygging av Sørlige Nordsjø II, så er ordføreren i Agders største by mest oppgitt over et naturlig navnebytte i Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet som er plassert i Stavanger.

Kompetansesenter for havvind er etablert i vår landsdel og første kontrakt på utbygging av Sørlige Nordsjø II er inngått. En utbygging som kan gi strøm inn til Agder som tilsvarer strømforbruket til 400.000 husstander.

Og hva gjorde Bernanders eget parti da Stortinget behandlet denne første utbyggingen? Høyre sa nei til å bygge ut Sørlige Nordsjø II fordi de ville ha eksportkabler til Europa for å redusere støttebehovet for utbyggingen.

Jeg håper ordføreren løfter blikket betydelig utover det omtalte navnebyttet. For det trenger landsdelen dersom vi skal vinne fram i konkurransen som næringslivet nå står i.

Nasjonal transportplan innfridde for Agder, selv om ordføreren prøver å fortelle noe annet i sitt leserinnlegg. Nye Veier fortsetter utbyggingen av E39 og E18. Vi skal ferdigstille Rv9 med gul midtstripe til Hovden. Ordføreren i Kristiansand skriver at Rv 41 er tatt ut av planen. Det stemmer ikke. Vi viderefører utbedring av Rv 41 Kviteseid/Kristiansand. Denne er i porteføljen over mindre investeringer som finansieres over en sekkepost hos Statens vegvesen (SVV), som ikke trenger vedtak i Stortinget og som prioriteres av SVV.

Så en liten realitetsorientering til Høyres ordfører i Kristiansand.

Opposisjonen med Høyre i spissen fikk flertall på Stortinget da Nasjonal transportplan ble behandlet før sommeren. Om prioriteringene er dårlige, må ordføreren ta det opp med eget parti.

For Agders del er det beklagelig at det atter en gang ikke er et flertall bak nasjonal transportplan som evner å prioritere. Dette gjør at ordførerens eget parti er de som skaper tvil om våre veiprosjekter.

Hvordan?

Fordi Høyre foreslår kutt på 5 mrd. kroner til mindre investeringer, sekkeposten hos SVV, noe som skaper tvil om realiseringen av mindre prosjekter og utbedringsstrekninger som Rv 9 og Rv 41.

Nær alle kommunene på Agder, også Kristiansand, fikk bedret sin økonomi når vi endret inntektssystemet til kommunene i vår. Vi øker inntektene, og vi sørger for en bedre og mer rettferdig omfordeling av inntektene mellom kommunene som gjorde at Kristiansand kommune fikk økte inntekter. Det er trygghet og fellesskap i praksis.

Bernander bommer når han enda en gang skyter på dagens regjering. For hva gjorde Høyre på Stortinget da saken om kommuneøkonomi ble vedtatt i vår? Svaret er at Høyre ikke gjorde noen verdens ting. Høyre fremmet ikke et eneste konkret forslag i kommuneproposisjonen. De ba kun om nye utredninger og utsettelser av endringene.

Bernander hopper elegant bukk over at vår landsdel nå får ny aktivitet og betydelig økt militær tilstedeværelse på Agder når Forsvarets befalsskole flyttes til Kjevik og HV-07 gjenopprettes som eget distrikt. Skolen består av 40 årsverk der over 300 elever årlig får sin utdanning i forsvaret. Gjenopprettelsen av HV-07 vil tilføre landsdelen ca 30 stillinger og en betydelig styrking av totalforsvaret av Agder.

Og hva fikk vi av Høyre da de satt i regjering? Nedleggelse av skolesenteret på Kjevik og forslag om en nær halvering av antall heimevernssoldater i det som da var vårt heimevernsdistrikt HV-08.

Høyre og Bernander har til det kjedsommelige prøvd å lage en historie om hvor lite Agder og Kristiansand får med Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering, og det stemmer ikke.

Regjeringen prioriterer ned Kristiansand

Arbeiderpartiet leverer der Høyre svikter

Ordførerens kamp for Kristiansand

Hva har ordføreren imot Nord-Norge?

Hva har ordføreren imot Nord-Norge?

Til vår ordfører

Read Entire Article