Navngir siktet etter knivangrepet i Southport: Dette vet vi om 17-åringen

1 month ago 18



17 år gamle Axel Muganwa Rudakubana er siktet for å ha drept tre små jenter og forsøkt å drepe ytterligere ti personer på et dansekurs.

17-åringen skjulte ansiktet sitt i genseren da han møtte i retten torsdag. Foto: Elizabeth Cook / AP / NTB

Publisert: 30.07.2024 09:31 | Oppdatert: 01.08.2024 15:29

Kortversjonen

Tre jenter på seks, syv og ni år ble drept i angrepet. Ytterligere ti personer ble skadet, flere av dem kritisk, etter at de ble angrepet med kniv under et Taylor Swift-arrangement i Southport mandag.

En 17 år gammel gutt ble raskt pågrepet og er nå siktet for tre drap og ti drapsforsøk. Han sitter nå i varetekt i et ungdomsfengsel.

Politiet ventet lenge med å gå ut med navn på gutten fordi han er mindreårig.

Men under et rettsmøte torsdag valgte dommeren tillate at navnet offentliggjøres, for å hindre rykter og spekulasjon.

– Å hindre full rapportering på dette stadiet har den ulempen at det tillater andre med dårlige hensikter å fortsette å spre feilinformasjon i et vakuum, sa dommeren.

Rudakubana ble kjørt til rettslokalet under streng bevoktning. Under rettsmøtet skjulte han ansiktet sitt i genseren.

Kommentarfelt og sosiale medier har flommet over av rykter og feilinformasjon etter angrepet, og har bidratt til å piske opp stemningen etter angrepet. I dagene etter har det vært opptøyer i gatene både i Southpool og utenfor statsministerboligen i London.

Her er det vi vet om den siktede 17-åringen så langt:

Foto: Belinda Jiao / Reuters / NTB

Holdt seg for seg selv

Rudakubana er født i Cardiff, hovedstaden i Wales, ifølge politiet. Han fyller 18 år neste uke.

Han flyttet med familien til Banks da han var seks år gammel, ifølge The Telegraph. Banks ligger en 15 minutters kjøretur fra Southport.

Ifølge flere britiske medier er foreldrene fra Rwanda. Ifølge BBC har han også en eldre bror som er født i Cardiff.

Politiet sperret av gaten rundt familiens hus i Banks kort tid etter angrepet. Huset beskrives av The Guardian som «moderne og ryddig».

Ifølge flere av naboene Aftenposten har snakket med, har familien holdt seg mye for seg selv. Banks er en by med rundt 4000 innbyggere. Men flere jevnaldrende Aftenposten møtte, sier de aldri har sett 17-åringen.

- Alle kjenner alle her, men ingen kjente ham, sier Stephanie (16).

Betalte ikke for taxi

17-åringen skal ha ankommet åstedet med taxi. The Guardian har snakket Colin Parry, eieren av et bilverksted i nærheten, som sier han hadde en kort samtale med den antatte gjerningsmannen minutter før angrepet startet:

– Han kom ned oppkjørselen i en taxi og betalte ikke for taxituren, så jeg konfronterte ham. Han var ganske aggressiv og sa «Hva skal du gjøre med det?».

– Kunden jeg hjalp på dette tidspunktet, konfronterte ham også, og han sa det samme til ham. Deretter snudde han og gikk ut av oppkjørselen.

The Guardian: Undersøker mistenktes psykiske helse

17-åringen skal ha vært maskert med munnbind og hadde på seg en grønn hettegenser, ifølge flere vitner britiske aviser har snakket med.

TV-kanalen ITV har publisert en video som kan vise gjerningsmannen før hendelsen. Videoen viser en person ikledd grønn hettegenser som går frem og tilbake utenfor et hus.

Politiet har opplyst at de ikke etterforsker saken som et terrrorangrep, og at de ikke etterlyser andre gjerningsmenn.

Ifølge The Guardians kilder fokuserer politiet på 17-åringens psykiske helse de siste årene.

Read Entire Article