Nav ansatte straffet psykolog uten autorisasjon

2 days ago 5



I 2022 ble mannen i 50-årene ansatt som nevropsykolog i Nav, uten å ha lov til å utøve yrket.

Vi forventer at arbeidsgivere kontrollerer at helsepersonell de ansetter har gyldig autorisasjon, sier direktør i Helsetilsynet, Sjur Lehmann til Nidaros og NRK.

Ifølge direktøren har ikke tilsynet tidligere opplevd at avskiltede psykologer har klart å få seg ny jobb etter å ha blitt fratatt autorisasjonen.

Direktør i Statens Helsetilsyn, Sjur Lehmann ser inn i kameraet.

Direktør Sjur Lehmann ser alvorlig på saken om psykologen.

Foto: Morten Andersen / NRK

Vi er ikke kjent med andre tilfeller som dette, sier Lehmann.

Med innsyn i sluttavtaler, tjenestebevis, ansettelsesprosess samt psykologens referanser og to politietterforskninger, kan Nidaros og NRK fortelle hvordan psykologen fikk det til.

I etterkant har Nav tatt grep for å sikre at slikt ikke kan skje igjen.

Arrestert på jobb

Psykologen ble i juni 2020 pågrepet av politiet på jobb ved St. Olavs hospital i Trondheim. Flere kolleger så mannen bli hentet av etterforskere.

At psykologer arresteres på jobb, er ikke hverdagskost ved sykehuset. Daværende administrerende direktør Grethe Aasved ble informert. Det ble også ansatte ved avdelingen.

Det var nødvendig, både av driftshensyn og at ansatte hadde observert pågripelsen, sier kommunikasjonsdirektør Marit Kvikne ved St. Olavs hospital.

St. Olavs Hospital stengte mannens tilganger og varslet Statens Helsetilsyn.

Noen timer etter pågripelsen, erkjente psykologen tre seksuelle overgrep mot hunder i politiavhør og samarbeidet med den videre politietterforskningen.

Advokat Marit Lomundal Sæther

Advokat Marit Lomundal Sæther avfotografert i forbindelse med en annen sak i midten av september.

Foto: Oliver Ivanowitz / NRK

Hans mangeårige advokat Marit Lomundal Sæther har ikke svart på Nidaros' og NRKs spørsmål om dyreovergrepene.

Ble bøtelagt og avskiltet

Mannen i 50-årene kom aldri tilbake i arbeid ved St. Olavs hospital etter pågripelsen. Saken førte til at Helsetilsynet suspenderte autorisasjonen hans. De seksuelle overgrepene mot hunder ble i desember 2020 straffet med 20.000 kroner i bot.

Helsetilsynet fulgte opp med å frata mannen autorisasjonen. Psykologen klagde på vedtaket fra mars 2021 hvor det sto:

Før Helsetilsynet hadde truffet vedtaket, hadde mannen allerede sett seg ut en ny psykologjobb i Nav i Oslo.

Fikk nytt tjenestebevis

Før politietterforskningen ble avsluttet, diskuterte psykologen og hans advokat en sluttavtale med St. Olavs hospital. Avtalen var «som alternativ til oppsigelse eller avskjed» og ble signert 3. november 2020.

Dagen etter avtalen ble underskrevet, altså 4. november, ble det laget et nytt tjenestebevis til psykologen. Der sto det ingenting om at han hadde sluttet.

Tjenestebeviset fra St. Olavs Hospital datert dagen etter psykologen skrev under fratredelsesavtale.

I dokumentet heter det at mannen i 50-årene var ansatt som i fulltidsstilling som psykologspesialist «til dags dato».

Praksis ved sykehuset i Trondheim er at tjenestebevis bestilles enten av arbeidstaker selv via leder eller HR-konsulent. Det er ikke mulig i dag å finne ut hvem som fikk det laget, opplyser kommunikasjonsdirektør Marit Kvikne.

Det loggføres ikke i personalsystemet hvem som bestiller tjenestebevis, og i denne konkrete saken er det derfor vanskelig å ettergå dette flere år i ettertid.

Marit Kvikne er kommunikasjonsdirektør ved St. Olavs Hospital.

Marit Kvikne er kommunikasjonsdirektør ved St. Olavs hospital.

Psykologen har via advokat Marit Lomundal Sæther ikke svart på om det var han som skaffet et nytt tjenestebevis fra dagen etter at han sluttet eller hvorfor det var nødvendig.

En stilling som «traff»

«Jeg er kommet til et punkt i min karriere hvor jeg er særlig opptatt av tjenesteutvikling og arbeid på systemnivå, så denne annonsen og stillingen «traff»», skrev psykologen i jobbsøknaden til Nav.

Psykologen la ved tjenestebeviset fra 4. november 2020. I søknaden fra starten av 2021, nevner ikke psykologen at han står uten autorisasjon etter en bot for seksuelle overgrep mot hunder.

Han sendte også Nav en CV hvor det ikke var noen sluttdato for arbeidsforholdet i Trondheim. Mannen oppga at han hadde tre måneders oppsigelsestid fra jobben.

Ifølge CVen psykologen sendte NAV, jobbet han fortsatt ved St. Olavs Hospital.

«Jeg føler at stillingen som nevropsykolog ved Nav er en bra «fit» for meg i denne fasen av min karriere.», skrev psykologen i søknaden.

To intervjuer uten autorisasjon

Psykologen ble innkalt til intervju i Oslo i mars 2021. Verken her eller i et andregangsintervju sa mannen noe om at han ikke hadde autorisasjon.

Fasaden til NAV hjelpemiddelsentralen i Oslo. Utenfor er trærne grønne og et skilt vises.

Psykologen jobbet ved Navs hjelpemiddelsentral. Fungerende administrerende direktør Grethe Fleischer har ikke hatt anledning til å stille til fotografering i denne saken.

Foto: Morten Andersen / NRK

Navs interne omtale av søknaden og psykologens CV viser at etatens rekrutteringsansvarlig ikke oppfattet at det var noen problemer knyttet til psykologens egnethet.

I innstillingen til ansettelse skrev Nav:

Ifølge Grete Fleischer, som er fungerende avdelingsdirektør i Nav, så hadde også psykologen «gode referanser» fra jobben i Trondheim.

Med gode referanser

Da psykologen ble pågrepet på jobben sommeren 2020, valgte sykehuset å orientere kollegaene:

Dette var på et tidspunkt før Helsetilsynet suspenderte autorisasjonen. De ansatte ble ikke informert om årsaken til pågripelsen, sier kommunikasjonsdirektør Marit Kvikne ved St. Olavs hospital.

Ifølge søknadsprosessen hos Nav, oppga referanser å kjenne ham fra St. Olavs hospital. Begge sa til Nav at de ville ansatt ham igjen.

Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital.

Barne- og ungdomsklinikken i Trondheim hvor psykologen jobbet i flere år frem til han ble pågrepet.

Foto: Morten Andersen / NRK

Etter å først ha avslått å oppgi hvem som sto oppgitt som psykologens referanser, ga Nav ut denne informasjonen etter en klage fra Nidaros og NRK. Begge referansene er kontaktet i forbindelse med denne saken. De ønsker ikke å stille til intervju.

Ingen av dem var kjent med straffesaken mot psykologen eller at han hadde mistet autorisasjonen.

Skjerdump fra referansesjekken til psykologen.

Den ene referansen oppga til Nav at psykologen fortsatt jobbet ved St. Olavs Hospital.

Og etter to intervjurunder samt referansesjekk, ble psykologen ansatt i Nav.

Da mannen startet i stillingen i januar 2022 hadde han vært uten gyldig autorisasjon i halvannet år. På spørsmål om hvorfor ikke det ble sjekket om psykologen hadde autorisasjonen eller hvorfor det ikke ble gjort, svarer Nav:

– Vi hadde ingen grunn til å mistenke at autorisasjonen ikke var gyldig da vi ansatte ham. Vi har i ettertid skjerpet rutinene våre, sier Grethe Fleischer i Nav.

La seg flat for politiet

I mai 2022 ble psykologens klagesak på autorisasjonstapet behandlet. Klagen ble avvist og saken betegnet som alvorlig.

Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten

Statens helsepersonellnemnd i Bergen er klageorgan for psykologer.

Foto: Matilde Sunde Solsvik / NRK

Psykologens advokat Marit Lomundal Sæther har ikke svart på spørsmål om hvorfor mannen søkte jobb i Nav, men skriver i en e-post at de var uenig i nemndas avgjørelse:

Vi er enige med nemndas mindretall som kom til at forholdet ikke var alvorlig nok til å oppfylle vilkåret om atferd uforenlig med yrkesutøvelsen som psykolog. Mindretallet viste til at forholdet strafferettslig er avgjort med forelegg og rettslig sett ikke kan anses som et grovt brudd på dyrevelferdsloven, hvilket var i tråd med våre anførsler.

Psykologen fikk seg jobb ved NAVs hjelpemiddelsentral i Oslo.

Navs hjelpemiddelsentral ligger på Alnabru i Oslo.

Foto: Morten Andersen / NRK

Kort tid etter fant også Nav ut at psykologen de hadde ansatt var uten autorisasjon.

– Det ble oppdaget i forbindelse med at Nav fulgte han opp. Han hadde på det tidspunktet fremdeles prøvetid i jobben og var under opplæring, sier Grethe Fleischer, som er fungerende avdelingsdirektør i Nav.

Gikk på dagen

Da Nav konfronterte ham, fratrådte mannen stillingen på dagen. Og da Nav orienterte Helsetilsynet om at psykologen hadde lurt dem, gikk tilsynet til politianmeldelse:

Nidaros og NRK har fått innsyn i Oslopolitiets etterforskning av psykologen fra 2023. Mannen la seg flat og sa han ikke hadde noen unnskyldninger for å ha tatt NAV-jobben uten autorisasjon:

«Mistenkte var veldig nervøs og visste at det han gjorde ikke var rett.»

Han forklarte at han trodde han skulle vinne klagesaken og få igjen autorisasjonen.

«Mistenkte ble satt i et dilemma og forklarte at han valgte feil», står det i avhøret.

Mannen i 50-årene erkjente i februar 2023 straffskyld for å ha lurt Nav. Han godtok en bot på 15.000 kroner.

Endrer rutiner

Da Nidaros og NRK tok kontakt i vår, visste ikke Nav at psykologen heller ikke hadde autorisasjon da han søkte på jobben i begynnelsen av 2021.

Vi var ikke kjent med at hans autorisasjon var suspendert før han mistet den. Han la ved sin spesialistgodkjenning da han søkte jobben, sier fungerende avdelingsdirektør Grete Fleischer i Nav.

Skjermdump av spesialistgodkjenningen til psykologen.

Psykologen fikk sin spesialistgodkjenning cirka to måneder før han ble pågrepet av politiet.

Hun forteller at saken ble tema på et ledermøte i mai 2022. Der ble det vedtatt at «ved rekruttering vil det rutinemessig bli sjekket at gyldig autorisasjon foreligger». I tillegg er det innført en årlig sjekk av autorisasjon.

– I forrige uke besluttet vi å ha en årlig gjennomgang, og at rutinene skal oppdateres, sa Fleischer til Nidaros og NRK i august 2024.

St Olavs

Sykehuset St. Olavs hospital ligger i Trondheim.

Foto: Morten Andersen / NRK

St. Olavs hospital har ikke ønsket å uttale seg om psykologens nye stilling.

Daværende leder var ikke kjent med at tidligere arbeidstaker hadde søkt stilling hos Nav. St. Olav har ingen kommentarer til at vedkommende søkte, sier kommunikasjonsdirektør Marit Kvikne.

Fikk seg jobb på nytt

Lørdag 21. september avslørte Nidaros og NRK at mannen i 50-årene i 2024 har vært ansatt som barnepsykolog ved en klinikk i den amerikanske hovedstanden Washington DC.

I juni jobbet psykologen ved klinikken i Washington DC. I juli og august var han tilgjengelig for fjernkonsultasjoner mens han var i Norge.

Her er mannen i 50-årene utenfor klinikken i juni 2024.

Foto: Morten Andersen

Psykologen gikk fra stillingen umiddelbart da ledelsen ved klinikken konfronterte ham etter å ha fått spørsmål fra Nidaros og NRK.

I en uttalelse skrev klinikken at den har vært helt uvitende om de to straffesakene i Norge og at psykologen har vært uten autorisasjon her i årevis.

Publisert 04.10.2024, kl. 06.19

Read Entire Article