NASA: Ekstrem issmelting på Svalbard

1 month ago 16



I tillegg forsvinner «is-lokket» rundt øygruppen. – En ond sirkel, sier ekspert.

 NASA/Landsat 8NORDAUSTLANDET: Fargevirvlene i havet skyldes trolig løse masser som har blitt skylt ut. Smeltet snø er trolig årsaken til de lyseblå områdene. Foto: NASA/Landsat 8
torsdag 5. september kl. 01:58

Det har vært en unormal varm sommer på og rundt Svalbard i Arktis.

Som følge av dette har øygruppens iskapper opplevd ekstrem smelting, skriver NASA.

– Dette er en kjempebekymring, sier Jørgen Berge ved UiT til VG og fortsetter:

– Vi er de første menneskene som noensinne vil kunne observere et isfritt polhav. Det er en enorm forandring.

Iskappene på Svalbard fikk spesielt gjennomgå den 23. juli. Da ble det satt daglig smelterekord, ifølge en professor i klimatologi ved universitetet i Liège.

Bilde av Jørgen BergeJørgen Berge

Dekan ved fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi hos UiT

Så varmt var det på Svalbard i sommer

Klimaforsker Ketil Isaksen forteller til Svalbardposten at det i 2024 ble satt ny sommerrekord for lufttemperatur ved målestasjonen på Svalbard lufthavn.

I juli og starten av august var det rundt fire grader varmere i Svalbard-området enn normalen, ifølge NASA.

Ifølge meteorologen Daan van den Broek ble det den 11. august målt 20,3 grader i Longyearbyen – det høyeste som er målt her i august.

– Denne sommeren er langt utenfor variasjonene siden 1991, sier professor Thomas Vikhamar Schuler ved UiO til Aftenposten.

Berge forklarer at det alltid vil være kaldt i arktisk om vinteren, men at man mener at polhavet vil bli isfritt om sommeren i løpet av 20 til 30 år.

Han forklarer at isutbredelsen er på sitt minste i midten av september, før den når sitt maksimum i midten av mars. Imidlertid blir forskjellen mellom månedene større og større.

Satellittbilde av Nordaustlandet på Svalbard den niende august. Foto: NASA/Landsat 8

I tillegg skriver Svalbardposten at det i august var rekordlite sjøis rundt øygruppen.

Ifølge Bjerkenessenteret for klimaforskning har den gjennomsnittlige tykkelsen på sjøisen i Arktis gått fra rundt tre meter i 1980 til under to meter i dag.

– Maksimal isutbredelse har ikke endret seg så mye, men tykkelsen på isen har redusert dramatisk på grunn av at det smelter så mye om sommeren, sier Berge.

Det er mange grunner til at isen smelter, og noen av dem er også selvforsterkende:

  • Endringer i miljøet med økt smelting fører til at smeltingen går raskere, forteller Berge og sier: – Økt avrenning av ferskvann kan fremskynde smeltingen om sommeren.
  • Bjerkenessenteret skriver at sjøis reflekterer omkring 75 prosent av all solstråling, mens havet bare reflekterer rundt 15. Sjøisen fungerer som et lokk mellom et forholdsvis varmt hav og en kald atmosfære – ergo gir mindre is mer varme til polarluften.

– Dette er en ond sirkel, slår Berge fast.

 Håkon Mosvold Larsen / NTBSPITSBERGEN: Isbjørn på farta på Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Og hva med isbjørnene?

– Isbjørnen går en dyster fremtid i møte, men de er bare toppen av en næringskjede. Det er alt det grunnleggende i økosystemet som vi skal bekymre oss for, svarer Berg.

Han forklarer også at temperaturøkningen går flere ganger raskere i Arktis enn snittet for resten av verden.

Ifølge Aftenposten har temperaturen på Svalbard steget fem til syv ganger mer enn det globale snittet de siste 30 årene.

Read Entire Article