-
Narvik Hockey klar for revansje mot Frisk Asker uten utestengt spiller
Narvik Hockey møter Frisk Asker på bortebane lørdag kveld etter forrige helgs 2–11 tap.
Avisa Fremover skriver at Arctic Eagles må klare seg uten Håkon Vaglen, som er utestengt i fire kamper etter en albuetakling mot hodet til Lunde Hermansen, noe Norges Ishockeyforbund vurderte som farlig og unødvendig.
Vaglen sier til Fremover at situasjonen ble misforstått.
– Vi vrir oss motsatt veg av hverandre. Da jeg er på veg ut av situasjonen er hodet hans på veg ned. Så det ser ut som jeg treffer han med albuen fra den ene siden.
Vaglen opplever ikke at albuen treffer motspilleren.
– Men fra den andre vinkelen finnes det ingen bilder, det er bare veldig uheldig.
Likevel har klubben har valgt å akseptere straffen.
– Vi tar straffen, helt enkelt. Har ikke så mye kommentar utenom det, sier sportssjef Martin Persson til avisa.
Han sier videre at laget er motivert og klare for å vise seg fra en bedre side etter flere tap. Narvik har hatt flere møter og håper på en sterk prestasjon mot Frisk Asker.
– Jeg håper og tror at vi er veldig revansjelystne, for vi er bedre enn det. Vi kommer til å gjøre en god prestasjon i dag, sier Persson til Fremover.
-
Kommunedirektør i Vågan: – Det har vært jobbet ganske intenst
På mandag legger kommunedirektør Tommy Steinsvik fram sitt budsjettforslag for Vågan kommune for 2025.
Han sier til Lofotposten at arbeidet med budsjettet har vært ganske intenst.
– Det har vært jobbet ganske intenst i hele år. Vi har visst om situasjonen en god stund. Vi har jobbet med det, og kommet fram til ulike tiltak som forhåpentligvis kan balansere budsjettet, sier han til avisa.
I fjor gikk Vågan kommune med 71 millioner kroner i underskudd. I år styrer de mot nye 40 millioner kroner i minus. I tillegg er de inne på den såkalte Robek-lista.
Tidligere kuttforslag har møtt stor motstand fra innbyggerne, spesielt vedtaket om skolenedleggelser, som ble godkjent med knapp margin.
Fra mandag av har politikerne en uke på seg til å vurdere forslaget før vedtak skal fattes i formannskapsmøtet 18. november. Endelig budsjettvedtak gjøres i kommunestyret 9. desember, etter høring.
-
Industrivekst i nord: – Svenskene ligger godt foran oss i skiløypa
En forskningsrapport laget av i KPB (Kunnskapsparken Bodø AS) for de seks største kommunene i Norge-Norge, har sammenlignet distriktspolitikken i Norge og i Sverige.
I rapporten kommer det frem at svenske satsinger bidratt til befolkningsvekst og nye bedriftsetableringer i nabolandet.
Erlend Bulvåg, administrerende direktør i KPB, mener svenskene har fått til noe Norge ikke enda har klart.
– Denne gangen må vi nok se at svenske ligger godt foran oss i skiløypa, sier Bulsvåg.
Han tror dette skyldes at man i Sverige har klart å samarbeide tett på et statlig og regionalt nivå, og sammen med bedriftene.
– Den største forskjellen er at de har en statlig koordinator og regionale metoder for å få dette til å fungere, slik at hver enkelt bedrift får hjelp som de ellers ikke ville fått i Norge, sier den administrerende direktøren.
Sverige har i lang tid vært en industrinasjon med produksjon av både jordbruk, gruvedrift og utstyrsproduksjon. De siste årene har også landet jobbet med å kutte karbonutslippene i flere av industriproduksjonenene, mot et langsiktig grønt skifte.
Bulsvåg mener Nord-Norge bør lære av svenskene:
– Det er få landsdeler som matcher Nord-Norge sitt potensial til gjøre det samme som i Sverige, men problemet er at det ikke blir prioritert.
I den svenske kommunen Skellefteå, var det en utflyttingskrise på midten av 2000-tallet.
Ifølge Statistiska centralbyrån har kommunen på ett tiår, omtrent doblet innbyggertallet til rundt 75.000 innbyggere i dag.
Løsningen for å sikre befolkningsvekst, og spesielt for å få de unge til å bli i den den nordsvenske byen, ble satsing på storindustri.
– Vi har en kommune som har involvert næringslivet og lyttet til befolkningens behov i samfunnet. Det har vært veldig viktig, sier, Helena Renström, prosjektleder i Expo 2026 i Skellefteå.
Ordfører i Alta, Monica Nielsen (Ap), mener også Norge bør ta lærdom av svenskene, og tror suksessen skylder to faktorer:
– Det er to ting som utmerker seg særlig; de har hatt virkemidler som er målrettet og de har en koordinerendes funksjon som klarer å snakke sammen, sier Nielsen.
– Jeg erfarer som ordfører at vi mange ganger står alene i situasjoner som handler om etablering og utvikling. Vi trenger en tydeligere strategi for industri- og næringspolitikk i Norge, legger hun til.
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) er enig i at Norge bør dra i samme retning som Sverige, men at det er vesentlige forskjeller mellom de to landene som spiller inn.
– Vi kan ikke bare overta Sveriges løsning, og jeg tror ikke at det å gi alt av ansvaret til de statlige myndighetene vil funke hos oss, sier Myrseth.
-
Vannstanden sank med over en meter i natt
På tettstedet Bjerkvik i Narvik kommune ble ti personer isolert fredag etter at en bro i Vassdalen måtte stenge.
Årsaken var mye vann i elva, og som igjen kan skade broen.
Lørdag morgen melder kommunen at veien er åpen for fri ferdsel igjen.
– Vannstanden sank med over en meter i løpet av natten, sier leder for veg og park Trond Solberg til NRK.
-
Vannstanden synker i demningen ved Heggmovatnet
Lørdag morgen synker vannstanden i demningen på Heggmovatnet.
I morgentimene lørdag har Bodø kommune og Salten kraftsamband (SKS) hatt beredskapsmøte om demningen på Heggmovatnet, som var svært høy fredag kveld.
– Vi ser at vannstanden er på tur ned nå og det har stabilisert seg, sier konsernsjef i SKS Liina Veerme til NRK.
Vannstanden er fortsatt høy og det frarådes å ferdes i området.
– Vi fraråder på det sterkeste å oppholde seg i området. Dette gjelder også hytteeierne, sier Veerme.
-
Folkepanel skal diskutere oljepengebruk
Et utvalg nordmenn skal diskutere hvordan Norge skal bruke oljeformuen i årene framover. 66 tilfeldig utpekte nordmenn får plass i panelet. Det skriver Klassekampen.
Neste uke vil rundt 40.000 tilfeldig utvalgte nordmenn få en SMS med tilbud om å delta i panelet. Av de som melder interesse, vil 66 personer få plass. Disse personene skal jobbe med å utforme konkrete anbefalinger for hvordan Norge skal bruke oljeformuen framover, skriver Klassekampen.
Et av målene med panelet er at flere mennesker i samfunnet skal føle seg hørt, og at demokratiet skal utvides til dem som er for unge til å stemme i valg.
Medlemmene i panelet skal få hjelp av et samfunnsråd, en ekspertgruppe og et fagråd. Panelet skal jobbe gjennom første halvdel av 2025 og levere anbefalingene i april.
-
Mikkelsen ekskludert fra NSR
Torsdag holdt Norske Samers Riksforbund (NSR) et ekstraordinært møte, etter at det denne uken ble kjent at den tidligere sametingspolitikeren og sametingsråden Mikkel Eskil Mikkelsen er varetektsfengslet og siktet for besittelse av overgrepsmateriale mot barn.
I vedtaket kommer det frem at NSRs landsstyre, på bakgrunn av informasjonen om saken og hans egen erkjennelse av straffskyld, velger å ekskludere Mikkelsen som medlem med umiddelbar virkning.
Det betyr at han er ekskludert fra partiet han har representert på Sametinget siden 2017.
I vedtaket skriver blant annet landsstyret:
«Dette er en meget alvorlig straffesak. På bakgrunn av sakens alvorlige karakter og det at han erkjenner straffskyld for besittelse av overgrepsmateriale, vurderer NSRs landsstyre dette som klare brudd på NSRs retningslinjer for håndtering av seksuelle krenkelser og overgrep og et klart brudd på vår tillit til han».
Beatrice Iren Fløystad, leder i NSR, vil ikke kommentere saken utover den som kommer frem i vedtaket men understreker alvorlighetsgraden i denne situasjonen.
– Vi måtte sette et punktum da dette var helt uakseptabelt for oss i NSR, sier Fløystad til NRK.
– Kan Mikkelsen noen gang vende tilbake til sitt gamle parti?
– En ekskludering er en ekskludering, og det kan innebære at han ikke kommer tilbake til NSR noen gang, sier lederen.
Vedtaket var enstemmig vedtatt, og kan ankes til NSR sitt landsmøte som avholdes 15–17. november i Lakselv.
-
Sunnmøre-rederi skal kjøre ferge i Meløybassenget
Rederiet Sjøtind AS har vunnet anbudet om å drive fergetransport i Meløybassenget, opplyser Nordland fylkeskommune til NRK.
Det nye anbudet dreier seg om fergedrift for Sund – Horsdal-Sørarnøy og Ørnes-Vassdalsvik-Meløysund-Bolga.
Det er Torghatten Nord som drifter sambandet i dag.
Fra tidligere er det kjent at Nordland fylkeskommune av økonomiske grunner kutter Støtt i nytt fergeanbud for Meløybassenget. Investeringskostnadene for å gjeninnføre Støtt ville kommet på nær 150 millioner kroner.
Ifølge anskaffelsesprotokollen var det fire rederier som la inn anbud på fergestrekningen, Torghatten Nord, Norled, Fjord1 og Sjøtind.
Sistnevntes tilbudssum lød på 49,8 millioner, mens de andre tilbudene lå på mellom 67 til nær 74 millioner kroner.
«Tilbudet fra Sjøtind oppnår det beste forholdet mellom pris og kvalitet og tildeles kontrakten», heter det fra Nordland fylkeskommune.
Det er ikke kjent hvilken ferge Sjøtind AS vil sette inn i sambandet, men fylkesråd for samferdsel, Marianne Dobak Kvensjø, sa i september at fylket senker alderskravet på fartøyet. Det betyr at Nordland fylkeskommune ikke stiller noe krav om hvor gammel ferga kan være.
Det er klagefrist på ti dager fra protokollen ble underskrevet. Det vil si at de øvrige selskapene har mulighet til å klage fram til 16. november.
Sjøtind AS er etablert i Ålesund og i Nordland, og i nord opererer de på rutene Mosjøen – Hundåla, Rødøy – Melfjordbotn og Meløyene – Ørnes.
-
Brann i bolighus på Sortland: – Vi har kontroll
Nødetatene rykket i ettermiddag ut til brann i et bolighus på Sortland.
Det brann kraftig i boligen da brannvesenet ankom stedet, ifølge vaktkommandør på 110-sentralen Tom Roger Olsen.
Det var svært mye vind i området, som gjorde slokkearbeidet krevende og som også førte til spredningsfare.
– Vi har ute alt av mannskap i Sortland, sa Olsen til NRK.
Morten Sørensen, operasjonsleder hos politiet i Nordland bekrefta til Bladet Vesterålen at det ikke var noen personer i boligen.
Politiet evakuerte tidlig en person fra et nabohus, på grunn av spredningsfaren.
– Det blåser kraftig på stedet, sa Sørensen til avisa.
Ut på fredags kveld sa innsatsleder i brannvesenet, Rune Kvannli til avisa de berørte personene er tatt vare på. Og at det er fortsatt beredskap ved nabohusene på grunn av spredningsfaren.
– Vi føler at vi har kontroll nå, men det blir en lang etterslukkingsfase på grunn av vinden. Vi blir nok værende her ei god stund, sier Kvannli til BLV.
-
Norwegian legger ned flyrute etter to måneder
Flyselskapet Norwegian har besluttet å legge ned ruten mellom Harstad/Narvik lufthavn Evenes og London.
Dette som følge av blant annet kostnader, forsinkelser i leveransen av fly fra Boeing og færre passasjerer enn beregnet, forteller pressevakt i Norwegian, Sara Neergaard, til NRK.
– Vi har ikke på nåværende tidspunkt plan om noen nye ruter (fra Evenes, journ.anm.), men det kan være det kommer noe på sommerprogrammet, sier Neergaard.
Flyselskapet hadde sin første flyvning på ruten 2. november. Siste flyvninger skjer 11. januar, opplyser Neergaard.
Det var Harstad Tidende som først omtalte saken.
-
Forhøyet vannstand ved demning i Bodø - folk frarådes å ferdes i området
På grunn av mye nedbør er vannstanden i Heggmovannet forhøyet.
Det skriver politiet i Nordland og kraftselskapet SKS i en pressemelding.
– Vannstanden nærmer seg nivåer som gjør at det kan bli behov for å treffe tiltak knyttet til ferdsel i området mellom Heggmoen – Vatn-Vatnet og Hopen, sier stabssjef i Nordland politidistrikt, Bent Are Eilertsen.
Det er ventet av vannstanden vil være på det høyeste omkring kl 0600, lørdag 9. november.
– Per nå er det ikke behov for å iverksette evakuering i området, men politiet i samarbeid med Bodø kommune og kraftselskapet SKS følger situasjonen nøye.
– Det er viktig å holde utløpet for vannet åpent og politiet ber derfor beboere i område om å sikre større løse gjenstander slik som båt, kajakk og lignende. Hyttefolk som har sikret sine store gjenstander, eller ikke har slike, bes om å holde seg ute av området.
Slik situasjonen er nå, er det ikke fare for vannforsyningen til Bodø-halvøya.
– Området mellom Hopen – Vatn-Vatnet og Heggmovannet er et yndet turområde, men slik situasjonen er nå, ber politiet om at alle som ikke må ferdes i området, om å ikke ferdes der.
I en pressemelding opplyser SKS at de etter en periode med store temperatursvingninger, mye nedbør og unormalt mye tilsig opplever store vannmengder til SKS' regulerte vassdrag i Salten-området.
SKS ber publikum på det sterkeste om å vise høy aktsomhet og holde seg unna områder med høy vannføring.
– På enkelte steder kan vannstanden stige relativt fort og ta seg forbi- og over naturlige elveløp.
-
Sandra Borch melder NRK inn til PFU
Sandra Borch skriver i et innlegg på Facebook at hun har bestemt seg for å melde NRK inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Årsaken, skriver hun, er at NRK ifølge Borch har drevet etnisk granskning av henne og familien.
Bakgrunnen for klagen er en artikkel om at Borch i 2013 ville inn på Sametinget, men ble klaget inn for å ikke være same. Borch ville ikke stille til intervju i saken, men svarte på e-post.
– Jeg mener NRK sin arbeidsmetode i denne saken er svært dårlig at og den statsfinansierte allmennkringkaster viser en total mangel på respekt for vår etnisitet og identitet, skriver hun.
-
Ti personer isolert etter at bru i Vassdalen måtte stenge
Brua over Vassdalselva på Sørsidevegen er stengt på begge sider. Også hele Elvemoveien innenfor brua er stengt, melder Narvik kommune på sine nettsider.
Årsaken er mye vann i elva, og som igjen kan skade brua.
Beredskapsleder i Narvik kommune, Ole Tobias Olsen sier at ti personer skal være isolert, som følge av at veien er stengt.
– Brua blir ikke åpnet i dag, og situasjonen blir fulgt nøye av oss, sier han.
– Er det fare for at brua stryker med?
– Det kan jeg ikke svare på, men det er det vi følger med på.
Han sier de har orientert AMK, politiet og Ofoten brann og redning om situasjonen.
– Vi er i dialog med dem, og vi følger situasjonen tett. Kriseledelsen i kommunen er også orientert om saken, sier han.
Ved behov for hjelp, ta kontakt med relevante nødtjenester, skriver Narvik kommune på sine nettsider.
-
Nekter straffskyld for å ha publisert intime detaljer om barnebarn på nett
NRK fortalte tidligere denne uken om en kvinne fra Salten som er tiltalt for brudd på straffeloven for å ha publisert intime detaljer på nett om sitt barnebarn og om barnets far og farfar.
Det er publisert 20 videoer hvor kvinnen gjennom både tekst og lydfiler ifølge tiltalen utleverer personlig informasjon om barnet, som påtalemyndigheten mener er i strid med loven.
Til NRK skriver kvinnens advokat at hans klient nekter straffskyld og er uenig i påtalemyndighetens fremstilling av saken.
– Videoene som har blitt publisert, handler først og fremst om å stille offentlige institusjoner til ansvar for deres håndtering av barn i sårbare situasjoner. Min klient opplever at hun har handlet i det hun oppfatter som en kritisk situasjon, skriver advokat Bjørn Winquist til NRK.
Kvinnen må møte i retten senere i vinter.
– Min klient erkjenner ikke straffskyld i saken og står fast ved at hennes motivasjon har vært omsorg overfor barn og et ønske om å stille offentlige instanser til ansvar, sier Winquist.
-
Ingen ferske farsdagskaker på Prix i Lødingen – vogntog med bakst veltet
Natt til fredag veltet et vogntog i Lødingen i Nordland. Dermed havnet et lass bakervarer i grøfta, skriver Vesterålen Online.
Sjåføren meldte ifølge politiet om kraftig vind på stedet. Sjåføren ble ikke skadet, men velten gikk ut over dagsferske brød og farsdagskaker som skulle leveres til Coop Prix Lødingen.
– Vi er fri for alt av dagsferske brød, farsdagskaker, boller, rundstykker og småvarer, forteller butikksjef Tedd Rokkan til VOL.no.
– Det blir ikke farsdagskaker på folk. Vi har noen frosne alternativer, men det varer ikke lenge, sier Rokkan, som har forsøkt å få en ny leveranse. Uten hell.
– De hadde ingenting å avse. Vi har en del frosne brød som vi kan by på i dag, men ingen dagsferske.
-
AN: Kommune i sjokk etter siktelse mot Mikkelsen
– Det gjør vondt for mange, sier ordfører i Hamarøy kommune, Britt Kristoffersen Løksa, til Avisa Nordland.
Onsdag kom nyheten om at tidligere sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen var pågrepet og siktet for besittelse av overgrepsmateriale mot barn.
Han har erkjent straffskyld, ifølge kjennelsen fra Salten og Lofoten tingrett.
Mikkselsen er fra Drag i Hamarøy kommune.
Ifølge ordfører Kristoffersen Løksa har Mikkelsens siktelse gått inn på mange lokalt.
– Vanligvis når man leser lignende nyheter, er de anonymiserte. I dette tilfellet er det ikke slik. Det gjør noe med hvordan man reagerer og derfor tenker jeg at det er viktig å legge til rette for møtepunkter lokalt, slik at de som ønsker kan være sammen og sette ord på de følelsene man har, sier hun til avisa.
-
Vold mot supportere til Glimts neste motstander i Bodø
10 israelere skal være skadet skadet etter at de ble angrepet i Amsterdam etter en kamp mellom Ajax og Maccabi Tel Aviv.
Det israelske forsvaret planlegger å sende fly for å hente supporterne, etter at de ble angrepet av propalestinske demonstranter.
57 personer har blitt pågrepet etter hendelsen.
Maccabi Tel Aviv er også Bodø/Glimts hjemmemotstander i Europaligaen i januar.
Tidligere har artist og medlem i Palestinakomiteen i Bodø, Thea Meyer, gått ut i Avisa Nordland og sagt at laget og deres supportere ikke er velkommen i Bodø.
– Vi vil vise at Bodø ikke støtter folkemord, sa Meyer til AN i september.
-
Varmerekord på Andøya
Aldri før er det målt høyere temperatur i november på Andøya.
Det bekrefter vakthavende meteorolog Matilda Hallerstig.
Natt til fredag ble det målt 14 grader på målestasjonen på Andøya flyplass.
Tidligere temperatur målt der i november var 12,5 grader.
– Det er ikke bare det at det er høyeste målt, den er en og en halv grad mer. Vanligvis når vi får ny høyeste måling så er det kanskje 0,1-0,2 grader mer. Så det er ganske så mye varmere.
-
Vogntog sklidd av veien i Lødingen
Et vogntog har sklidd av veien, veltet og ligger på siden i Sjøvegen i Lødingen, melder politiet i Nordland.
Ingen skal være skadd melder ambulanse. Sjåføren meldte om kraftig vind på stedet som kan være en årsak. Bilberger er bestilt.
Politiet har vært på stedet for å gjøre undersøkelser.
-
Mann tiltalt for grov vald og hatefulle ytringar
Mannen som slo ned ei ung kvinne i Ballangen i august er tiltalt og må møte i Midtre Hålogaland tingrett neste veke.
Mannen i 20-åra er tiltalt for grov kroppsskade, hatefulle ytringar, truslar og for å ha hindra ein offentleg tenesteperson i psykotisk tilstand.
Ifølge tiltalen sparka han den unge kvinna i overkroppen slik at ho fall bakover og slo hovudet i bakken. Det gav ho eit fem til seks centimterer langt kutt i hovudet. Deretter sparka han ho, og slo ho med ein trestokk. Han skal også ha ropt «jævla neger», og sagt at han skulle drepe ho.
Angrepet kom overraskande på og var motivert av den etniske bakgrunnen til kvinna, ifølge tiltalen.
Statsadvokat hos Statsadvokatane i Nordland, Hilde Stoltenberg skriv i tiltalen at dei vil legge ned påstand om tvungen psykisk helsevern.
Saka går for retten 14. og 15. november i Narvik.
Ti tonn med sprengstoff i lufta 00:51
Neste