Narkotikahunder på skolene

1 month ago 18



Frp med nytt forslag:

Fremskrittspartiet vil gjeninnføre bruk av narkotikahunder i norske skoler.

 Kristoffer Søvik / TV2
NARKOHUNDER I SKOLENE: Partileder Sylvi Listhaug og leder i Justiskomiteen, Helge André Njåstad, vil gjeninnføre muligheten for at politiet kan gjennomføre narkorazzia med hund i norske skoler. Foto: Kristoffer Søvik / TV2

Publisert 03.09.2024 00:31

Frp-leder Sylvi Listhaug og partiets leder i Justiskomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad, vil gjeninnføre praksisen med at politiet kan bruke hunder i jakten på narkotika i norske skoler, fra barnetrinnet og helt opp til videregående. 

Skoler kunne bli gjennomsøkt med hund frem til 2021, da Politidirektoratet stanset praksisen. Hensynet til elevenes personvern, samt faren for mistenkeliggjøring og stigmatisering, var blant motargumentene mot narkohunder på skolene.

Listhaug fnyser av innvendingene. Hun viser til at det har vært en formidabel økning i bruk av enkelte sterke narkotiske stoffer blant unge de siste årene. Blant annet viste Ung i Oslo-undersøkelsen i fjor at hele åtte prosent av elevene på videregående skoler i Oslo hadde brukt kokain det siste året.

 Rodrigo Freitas / NTB
VOFF, VOFF: Her fra Blåfjell hundesenter i Mosjøen 2023. Senteret driver med opplæring og utdanning av bombehunder, narkotikahunder og søks- og redningshunder, samt av personell som skal jobbe med slike hunder. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Men Frp vil ikke begrense narko-søk til Oslo eller bare til videregående skoler. Partiet vil åpne for muligheten for hundesøk etter narkotika på alle skoler i hele landet, fra barnetrinnet og opp.

– Dopsentral

– Hvis det er et problem at disse hundene kommer inn, får man slutte å ha med seg eller selge narkotika på skolene. Dette vil være forebyggende og kunne avdekke ulovlig bruk og salg av narkotika. Frp aksepterer ikke at skolene skal være en dopsentral, sier Listhaug til TV 2.

Lederen i Elevorgansasjonen, Madelen Kloster, mener at dette er noe annet enn forebygging. 

 Kristoffer Søvik / TV2
IKKE FOREBYGGING: Lederen i Elevorganisasjonen, Madelen Kloster, går ut mot Frps forslag. Hun vil bedre støtteapparatet rundt elevene og forbedre undervisningen om narkotikaproblemet. Foto: Kristoffer Søvik / TV2

– Å innføre narkorazzia på skolene er ikke forebygging. Forebygging er å styrke støtteapparatet rundt elevene og forbedre rusundervisningen på skolen, sier Kloster.

Tydelig signal

Frps leder i Justiskomiteen, Helge André Njåstad, mener narkotikahunder også vil sende et tydelig signal om at narkotika er forbudt og straffbart. 

– Mange tror at narkotika er legalisert, noe det ikke er. Vi vil sende ut et signal om at det er forbudt, skadelig og skal bekjempes, og da må vi gi politiet de verktøyene de trenger, sier Njåstad.

Men i andre deler av opposisjonen møtes forslaget fra Frp med kritikk.

– Desperat forslag

Venstre-leder Guri Melby etterlyser tryggere rammer og tiltak rundt utsatt ungdom, ikke mer straff.

– Frps forslag lukter av desperasjon. Vi kan ikke glemme helt grunnleggende prinsipper som personvern og det å kunne føle seg trygg på skolen. Dette er å mistenkeliggjøre alle elever fordi noen ungdommer har utfordringer med rus, sier Melby.

MDG-leder Arild Hermstad kaller Frps forlag en vanvittig idé. 

– Det er totalt uverdig å gå inn i skolen på den måten. Det skaper store problemer for ungdommene som blir utsatt for det. Det gir straff og det gir stigma, og det hjelper ingen verdens ting mot de kyniske bakmennene som tjener penger på å selge narkotika til unge mennesker, sier Hermstad. 

Read Entire Article