Når pappa kjøper pils til deg

1 month ago 12



Kanskje vi må ta det som et tegn når foreldre kjøper alkohol til barna sine.

 PrivatJeg fikk aldri alkohol hjemme før jeg ble 18 år, skriver Oda Oline Omdal i Unge Høyre. Hun mener fortsatt at aldersgrensen burde senkes. (Illustrasjon) Foto: Privat
torsdag 5. september kl. 16:06
Oda Oline Omdal

Oslo Unge Høyre

Flere foreldre gir barna sine alkohol enn før, skriver Aftenposten denne uken. Faktisk har andelen foreldre som kjøper alkohol til sine mindreårige barn, doblet seg på seks år.

Er det helt krise, eller burde vi ta det som et hint?

Jeg fikk aldri alkohol hjemme før jeg ble 18 år. Det er jeg glad for. Samtidig har jeg flere venninner som fikk det, og det har jo ikke gått dårlig med dem heller.

Men: Da jeg gikk på videregående ble det gjerne et skille mellom dem som fikk med seg alkohol av foreldrene sine, dem som møtte en småskummel fyr som kjøpte for dem – og dem som ikke ønsket å drikke alkohol.

 Marie Dreyer Bakken / VG(Illustrasjon) Foto: Marie Dreyer Bakken / VG

At foreldre kjøper alkohol til barnet sitt, kan jo handle om flere ting. Og vet du at barnet ditt kommer til å drikke, vil det kanskje føles tryggere at man som forelder kjøper det.

På den måten har de mer kontroll over hva barnet drikker, og det minsker sannsynligheten for at de får alkoholen fra noen andre.

En pærecider eller to er jo tryggere enn sprit, tross alt.

En annen forklaring kan være at fest ikke lengre bare er alkohol, men for mange også rus. Andelen som tester kokain, hasj eller piller på en fest øker.

Noen tenker kanskje at det er bedre å sende med 16-åringen fire øl, enn at de får et fremmed rusmiddel fordi de ikke klarte å skaffe seg alkohol slik vennene deres gjerne gjorde.

Det er ikke sikkert noen av disse teoriene stemmer, men om de gjør det så finnes det en åpenbar løsning:

Å senke aldersgrensen på alkohol opp til 4,7 prosent ned til 16 år.

Hva tenker du?Er det greit for en forelder å kjøpe øl eller cider til en som er under 18? aNei, helt uakseptabeltbIkke greit, men jeg forstår det noen gangercSynes det kan være innenfor

Selv om ikke alle liker å tenke på det, drikker svært mange ungdommer før de er 18 år, uavhengig av hva foreldre mener om det. Svært mange 16- og 17-åringer har lett tilgang på alkohol, noen gjennom eldre og andre via foreldre.

Det vil være tryggere for en 16-åring å kunne kjøpe tre-fire enheter på matbutikken, enn på bli langet smuglersprit.

En noe eldre norsk rapport, viser at 18-åringer som regel ikke drikker alkohol med 20-årsgrense.

Det vil antakelig også gjelde for de yngre; det er mer naturlig å kjøpe alkohol fremfor å få det langet.

For ikke å snakke om at det er bedre at ungdommers første møte med alkohol er lavholdige enheter fremfor sprit som potensielt er både smuglet og hjemmebrent.

 Amanda Pedersen Giske / NTB(Illustrasjon) Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Hadde alkohol blitt funnet opp i dag, hadde det neppe vært lovlig for noen av oss. Men gitt at det både er legalt og regulert, er det en bedre idé at ungdommer drikker øl, enn at de eksperimenterer med illegale rusmidler.

Noen vil nok påstå at å senke alderesgrensen fører til økt forbruk. Jeg er mer bekymret for at ungdommer med strenge foreldre ikke tør å dra hjem når de drikker for mye fordi de frykter konsekvensene.

Når det er enklere å skaffe noen gram hasj enn et par øl, så er det noe vesentlig galt med ruspolitikken.

Land vi ellers liker å sammenlikne oss med som Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Danmark, Liechtenstein, Sveits og Tyskland, har alle aldersgrense på 16 år for kjøp av øl, og cider.

Nå er det på tide at Norge følger etter.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article