Når lønner det seg å selge boligen?

4 weeks ago 13



Å selge bolig er en av de største økonomiske beslutningene mange av oss tar. Naturligvis ønsker alle en så høy salgspris som mulig. Kan tidspunktet du velger å selge ha innflytelse på prisen? Og i så fall – er det en fasit på når man bør selge?

Fire måneder i året peker seg ut som de beste å selge boligen i. Foto: Shutterstock

Tall fra Eiendom Norge antyder at det kan være lurt å velge riktig tidspunkt. Statistikken viser at januar, februar, mai og august er de mest lønnsomme månedene å selge bolig i. Det skyldes at boligprisene ofte faller litt i sommermånedene for deretter å stige igjen i august.

Tilbud og etterspørsel

Selv om statistikken gir en pekepinn, er det ingen garanti for at denne utviklingen gjentar seg hvert år.

– Jeg har aldri sett meg tilbake

Prisveksten er avhengig av både antallet boliger tilgjengelig markedet og antallet potensielle boligkjøpere. Mange selger den gamle boligen og kjøper en ny omtrent samtidig. Da vil kjøpe- og boligsalgsmarkedet i mange tilfeller være det samme. Er det for eksempel stor prisvekst når du selger i januar, og du får mye igjen for leiligheten din, vil du tilsvarende betale ekstra for leiligheten du kjøper i samme tidsrom.

Regionale forskjeller

Det er også viktig å huske på at boligmarkedet varierer fra region til region og fra boligtype til boligtype. For eksempel kan prisene stige i ett område, mens de faller i et annet.

Hanne Geelmuyden er fast spaltist i Abito. Hun jobber til daglig som eiendomsmegler og stabssjef/avdelingssjef Kristiansand i Sørmegleren AS. Foto: Sørmegleren

I større byer, som Kristiansand, kan det være høy etterspørsel etter leiligheter også midt på sommeren, spesielt når studenter jakter på bolig før studiestart. Dette kan skape et prispress som gir muligheter for en god salgspris.

Samtidig har vi sett at prispresset på små leiligheter har vært høyt gjennom hele 2024, mens det i Oslo er press på nærmest alt av boliger på grunn av lavt tilbud og høy etterspørsel.

Er sesongen over når våren er forbi?

Et vanlig spørsmål er om man bør vente til neste år hvis man ikke har fått solgt boligen sin på våren. Svaret er både ja og nei.

Selge, leie eller flytte inn?

Selv om visse perioder kan være gunstigere for enkelte boligtyper, selges det boliger til gode priser gjennom hele året. Eneboliger med hyggelige uteområder kan kanskje gjøre det bedre fra etter påske til høstferien, mens leiligheter ofte selger jevnt bra året rundt. Mindre leiligheter som er populære blant førstegangskjøpere og studenter, er spesielt ettertraktede på vårparten og i juli/august når studentene kommer tilbake til byen.

Tips for vinterhalvåret

Hvis du vurderer å legge eneboligen din ut for salg om vinteren, kan det være smart å starte salgsprosessen tidlig. Da får du muligheten til å ta bilder av boligen i sommerhalvåret, spesielt uteområder, og på den måten vise frem eiendommen fra sin beste side gjennom hele året. Det kan også være en fordel å kunne vise frem boligen i to forskjellige årstider i salgsprospektet.

Konklusjon: Boligkjøperne er der ute året rundt

Selv om det ikke finnes et eksakt svar på når du bør selge boligen din, er det viktig å vite at markedet for bruktboliger ikke stopper opp, selv om høsten kommer.

Det viktigste er å sørge for at boligen fremstår så attraktiv som mulig, uansett når på året du legger den ut for salg.

En god eiendomsmegler kan hjelpe deg med å forstå hvordan markedet ser ut for akkurat din bolig og gi råd om eventuelle oppgraderinger som kan øke salgsverdien. Start med å bestille en befaring og få en E-takst som gir deg et realistisk bilde av markedsverdien på boligen din. Uansett årstid, er det mange kjøpere der ute som bare venter på at den perfekte boligen skal komme på markedet.

Lykke til med boligsalget!

Read Entire Article