Nå skal Mattilsynet avgjøre servalen Niños skjebne

2 hours ago 2



 Hallgeir Vågenes / VGTATT: Servalen Niño ble tatt av politiet onsdag. Nå er det Mattilsynet som passer på og avgjør den videre skjebnen. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Flere løsninger ligger på bordet – men hva Mattilsynet vil vurdere er høyst uklart.

onsdag 25. september kl. 14:48

Mattilsynet bekrefter at det er de som skal ta den endelige avgjørelsen om hva som skal skje med Niño.

– Hva som er alternativene videre, må vi komme tilbake til når vi har fått satt oss inn i saken og gjort nødvendige vurderinger, skriver Erik Ulvik, Mattilsynets seksjonssjef for seksjon planter og dyr i Bergen og omland, i en e-post til VG.

Bilde av Erik UlvikErik Ulvik

Mattilsynets seksjonssjef for seksjon planter og dyr i Bergen og omland

Servalen Niño ble landskjent i juni i fjor – da flere observerte ham gående gatelangs i Os. Kattedyret vendte hjem igjen – men eieren ble siktet for ulovlig å ha importert servalen og ha den som kjæledyr.

Servaler er en type kattedyr som opprinnelig finnes i Afrika. Det er ulovlig å holde dem som kjæledyr i Norge.

Ble pågrepet

Helt siden Niño vandret gatelangs i Os i juni i fjor har servalen og eieren levd i skjul – frem til tirsdag denne uken: Da pågrep politiet eieren og tok servalen i beslag.

Onsdag har politiadvokat André Jakobsen fattet et forvaringsvedtak og sendt det til Mattilsynet, bekrefter han til VG. Det betyr i praksis at det formelt sett er dem som nå skal avgjøre dyrets videre skjebne.

Mattilsynet har bistått med å ta vare på Niño siden tirsdag.

– Den er på plass og blir godt ivaretatt der den er nå, skriver seksjonssjef Ulvik i Mattilsynet til VG.

– Hvor lenge kan dere ha et dyr i forvaring før dere bestemmer hva som skal skje med det videre?

– Det kommer an på flere ting, blant annet oppstallingens egnethet og hvor kompleks saken er. Generelt må Mattilsynet sette seg inn i saker og gjøre nødvendige vurderinger før vi vil bestemme oss for veien videre, sier Ulvik i Mattilsynet.

 Hallgeir Vågenes / VGHOS VETERINÆREN: I fjor skulle Niño opereres for en bit av en tennisball. Det måtte skje i det skjulte - fordi eieren var redd for at politiet skulle oppdage dem. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Redningssenter eller dyrepark?

Selv om Mattilsynet holder tyst om hvilke veier de ser for Niño, skisseres flere løsninger fra andre hold:

  • Dyrevernsorganisasjonen NOAH har et tilbud om å omplassere servalen til et redningssenter i Sør-Afrika. Dette foreslo de også i fjor, men da ble forslaget avslått.
  • Servaleierens advokat, Roy Arteid, har bedt dyreparker som vil ta vare på servalen om å ta kontakt. Ingen har så langt meldt seg.
  • Dyreparken i Kristiansand, ved biolog Helene Axelsen, sier at de vil vurdere om de kan ta inn servalen dersom det kommer en henvendelse fra Mattilsynet eller Miljødirektoratet om dette.

VG har spurt Mattilsynet om NOAHs løsning er et reelt alternativ. Seksjonssjef Ulvik viser til at dette har blitt behandlet og avslått.

Bilde av Siri MartinsenSiri Martinsen

Faglig leder og veterinær i NOAH. Foto: Bente Isefjær

Siri Martinsen i NOAH mener saken står i et helt annet lys nå som de faktisk har servalen i forvaring, og at myndighetene må vurdere deres løsning på nytt.

– Avlivning er siste utvei, og vår løsning har de ikke vurdert enda, sier Martinsen.

VG har også spurt om Mattilsynet vil spørre Dyreparken om Niño kan få bo der.

– Som tidligere nevnt, så vet vi per nå ikke hva alternativene er. Dette må vi komme tilbake til når vi har fått satt oss inn i saken og gjort nødvendige vurderinger, skriver kommunikasjonsrådgiver Ane Ramskjær i en e-post.

Fikk du med deg denne? VG ble med da Niño – som levde i skjul – skulle opereres for bit av tennisball i tynntarmen

Read Entire Article