Nå kommer snøen: – Kjør forsiktig

1 week ago 12



Hvis du skal kjøre over fjellet i helgen, må du kjøre forsiktig. Her skal det komme snø.

 Windy.com
HIT KOMMER SNØEN: Bildet viser all nysnø som skal komme fra midnatt til fredag og sent søndag kveld. Foto: Foto: Windy.com

Publisert 26.09.2024 21:41

Meteorologisk institutt har sendt ut et gul farevarsel for snø i Nordvest- Norge på fredag. Fjellområder som Trollheimen, Dovrefjell, Strynefjellet, Sognafjellet og Vikafjell er steder der det vil komme snø.

Det betyr også at vi kan forvente oss lavere temperaturer fremover. 

– Sterk nordvestvind treffer Midt-Norge rett i fleisen, så det blir surt. De som bor her, bør belage seg på en nedbørstung helg og vanskeligere kjøreforhold, sier vakthavende meteorolog Isak Slettebø i StormGeo.   

Men frykt ikke, om bilen plutselig sklir på isen eller kjører ut i snøfonna har bilberger Bjørn Lægreid ryggen din. 

– Jeg har heldigvis drevet med dette i over 30 år og er ikke redd for snøen, sier han. 

Glatte veier

Lægreid er også kjent fra TV-programmet «Vinterveiens helter» på National Geographic. Han er vant til veiene på Vestlandet, og er alltid beredt om noen trenger hjelp. 

 Penelope Alida Larsen / TV 2
ALLTID BEREDT: Bjørn Lægreid forteller at han alltid er klar om noen ringer og trenger berging på veien. Foto: Penelope Alida Larsen / TV 2

– Jeg er alltid rusta og alltid på stedet. Hvis noen ringer kommer jeg og drar dem opp av veien, og hvis de har klart seg bra så lar jeg dem kjøre videre, forklarer han. 

Han er ikke bekymret for snøen, men advarer likevel mot å kjøre for fort på veiene. 

– Det er allerede minusgrader om nettene og da kan det komme klink is på hovedveien. Bruk farten etter forholdene og været, og bytt til vinterdekk om du skal over fjellet.

– Det er jo ikke ofte det skjer ulykker, men det kan skje hvis man kjører for fort, så det er viktig å være forsiktig, legger han til.

– Opp mot 30–40 centimeter 

Flere steder rundt om i landet kommer til å måtte regne med en del snø, i tillegg til kaldere vær.

– Det er ventet opp mot 30–40 centimeter nysnø først i Midt-Norge og senere i Nordland og på Vestlandet. Da kan det komme snø helt ned til 500- meter i fjellet, sier meteorolog Slettebø.

 Varsom.no
MYE SNØ: Det er varslet opp mot 30-40 cm i fjellene i Midt-Norge. Foto: Varsom.no

Farevarselet gjelder i første omgang frem til lørdag kveld, men Slettebø sier det kan være det blir behov for et nytt farevarsel etter dette.

I tillegg må vi regne med en del skiftende og kaldere vær fremover. Likevel er det ikke overraskende for Slettebø at det kommer snøfall allerede nå.

– Nei, dette er ikke overraskende selv om det kanskje er litt tidligere enn vanlig uten at det er en spesiell grunn til det, forteller Slettebø. 

 Isac Skjevik Kvello / TV 2
BLIR IKKE LIGGENDE: Vakthavende meteorolog i StormGeo, Isak Slettebø, sier at det kan komme mer snø de nærmeste dagene, men tror ikke vinteren har kommet for fulgt ennå. Foto: Isac Skjevik Kvello / TV 2

Øker bemanningen

Det er ikke bare bilberger Lægreid som er klar for å bistå ved behov i det kommende snøværet. 

Svein Setrom, seniorrådgiver i Viking, forteller at de har satt inn ekstra ressurser for å være forberedt på det som kan komme.

 Robert Reinlund / TV 2
FORSIKTIG: Det kan bli glatt på veiene allerede nå. Viking redningsselskap ber derfor folk være forsiktige når de kjører bil. Foto: Robert Reinlund / TV 2

– Folk som bor her er vant til at det kan komme snø nå. Det er også våre stasjoner, men vi vil nok likevel merke en ekstra pågang og har satt inn litt ekstra folk, forteller han. 

Noe av grunnen til dette er fordi dette er årets første snøfall. 

– Det tar litt tid å tilvenne seg å kjøre på vinteren, da kan det skje flere ulykker. Det viktigste er å være forsiktig på alle måter, sier Setrom. 

Brøyter veiene fortløpende

De som starter høstferien sin fredag må altså sørge for at de er riktig skodd for været. 

– De må legge vinterdekk hvis de skal kjøre i de områdene det kommer snø, forteller Mette Brunæs trafikkoperatør i Statens vegvesen. 

Og fortsetter med å si at det er vanskelig å vite hvor mye snø som kommer til å komme denne helgen.

 – Vi har vært ute og saltet veiene, men utover det får vi ikke gjort så mye mer før snøen begynner å falle, sier Brunæs.

– Vi står klare med brøytebilene om det blir mye snø, legger hun til. 

Read Entire Article