Nå kommer filmen: 10 spørsmål og svar om Vidkun Quisling.

1 month ago 17



Foto: Aftenposten

Nå er det klart for enda en norsk film om andre verdenskrig. Denne gang er hovedpersonen Vidkun Quisling. Navnet er blitt ensbetydende med en forræder. Men hvem var han egentlig?

Publisert: 12.09.2024 14:00

AFTENPOSTEN HISTORIE: «Jeg dømmes urettferdig og dør uskyldig.» Det var Vidkun Quislings siste ord. Øyeblikket etter smalt ti rifleskudd. Åtte av dem traff. Quisling sank død sammen foran en murvegg på Akershus festning.

Vidkun Quisling var død. Men navnet levde videre. Som betegnelsen på en landsforræder. Det samme gjorde mange av spørsmålene rundt personen Quisling.

Filmen «Quislings siste dager», som har premiere på kino 13. september, vil kanskje besvare noen av dem.

Uansett, Aftenposten Historie har tatt for seg noen av de viktigste spørsmålene omkring Quisling:

1. Hvem var Vidkun Quisling?

Vidkun Quisling var en norsk politiker, offiser, forfatter og partileder, født i Fyresdal i Telemark 18. juli 1887. Han utdannet seg som offiser på Krigsskolen og tjenestegjorde som militærattaché i Russland.

På 1920-tallet arbeidet han sammen med Fridtjof Nansen med nødhjelpsarbeid blant annet i Ukraina og blant armenske flytninger i Russland.

Før han ble selve symbolet på en forræder, kjempet Vidkun Quisling (bak t.h.) på de godes side. Sammen med nasjonalhelten Fridtjof Nansen (foran i midten) arbeidet Quisling for nødlidende ukrainere under en sultkatastrofe i Sovjetunionen, og – som på bildet – for armenske flyktninger i kjølvannet av første verdenskrig. Nansen var Folkeforbundets høykommissær for flyktninger, og Quisling fungerte som tolk og sekretær. Foto: Nasjonalbiblioteket

Quisling ble senere forsvarsminister i en regjering ledet av Bondepartiet (i dag Senterpartiet), men han var selv ikke medlem av partiet. Under de store arbeidskonfliktene på 1930-tallet sendte Quisling politi og soldater mot streikende arbeidere i Grenlandsområdet, noe som resulterte i det såkalte Menstadslaget i 1931.

Quislings politiske standpunkter ble stadig mer høyreorienterte og reaksjonære. I 1933 grunnla han partiet Nasjonal Samling (NS) som var inspirert av nazisme og fascisme.

2. Hva var Vidkun Quislings rolle under andre verdenskrig?

Under den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig ledet Quisling en regjering som samarbeidet med okkupantene. Mesteparten av makten lå hos tyskerne, og Quislings regjering var på mange måter en marionettregjering.

3. Hvordan kom Quisling til makten i Norge?

Les hele saken med abonnement

Read Entire Article