Nå er mange syke. Hvordan skal du unngå å bli syk?

1 month ago 16



Mange har vært syke allerede. Hvordan skal du unngå å bli syk igjen?

Vaksinene mot korona og influensa er ikke bare for disse sykdommene. Korona og influensa kan også gi opphav til andre sykdommer som hjerte- og kar- sykdom og lungebetennelser. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Den siste rapporten fra FHI om uke 34 viser dette:

  • Korona (covid-19) øker etter å ha økt svakt gjennom sommeren. Det oppstår i stadig nye utgaver.

  • Mange har luftveisinfeksjon med mykoplasma.

  • Forekomsten av kikhoste holder seg.

  • Flere har vanlig forkjølelse med rhinovirus.

1. Hvorfor blir vi smittet igjen og igjen av korona?

– Det er fordi vi ikke har såkalt nøytraliserende antistoffer mot de ulike variantene av omikron, altså antistoffer som fullstendig kan blokkere binding av virus til cellene. Men vi har fortsatt andre antistoffer og T-celle-immunitet som gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier professor og vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo.

2. Men hvordan kan vi unngå å bli ofte syke?

– Munnbind er en mulighet for alle. Personer med økt risiko for alvorlig forløp av luftveisinfeksjon anbefales munnbind innendørs i perioder med mye smitte om det er vanskelig å holde avstand, sier overlege Trine Hessevik Paulsen ved FHI.

Og dessuten: Vasker man hendene, beskytter man både seg selv og andre. Man unngår smitte via slimhinner i øyne eller svelg.

3. Hvilke vaksiner bør folk ta?

I år anbefaler FHI for første gang å ta koronavaksine, influensavaksinen og pneumokokkvaksinen (mot lungebetennelse) samtidig for personer over 65 år.

– Er det ikke vel mye å ta tre forskjellige vaksiner i armene på samme dag?

– De tre vaksinene kan gis samtidig. Immunsystemet er vant til å reagere på mange stoffer samtidig. Bivirkningene ved disse vaksinene er godt kjent, sier professor Preben Aavitsland, fagdirektør for overvåking i FHI.

Det blir også enklere for mange eldre å måtte dra ut kun én gang for å få tatt vaksinene. Foreløpig har kun 1 av 3 eldre tatt vaksinen mot pneumokokker.

I tillegg anbefales det å ta kikhostevaksine for voksne som ikke har tatt den. Den vaksinen bør nemlig fylles på hvert 10. år.

– Vaksinene er ikke bare viktige fordi selve virussykdommene kan bli alvorlige. Korona og influensa kan også gi opphav til andre sykdommer og øker sannsynligheten for at man i etterkant kan få hjerte- og kar sykdommer. Influensavaksinen reduserer også sannsynligheten for å få en alvorlig bakterieinfeksjon, sier Gunnveig Grødeland.

I løpet av høsten kommer en ny og oppdatert koronavaksine.

4. Hvordan kan man vite om immunsystemet reagerer for sterkt på vaksiner?

Hvis det er mye bivirkninger hver gang du tar en vaksine, kan det være en indikasjon på det. Gjentatte doser øker jo sannsynligheten for bivirkninger. Men spesielt influensa- og pneumokokkvaksinene er jo egentlig veldig svake vaksiner som pleier å gi lite bivirkninger for de fleste.

Når koronavaksinen kun settes med rundt ett års mellomrom, er også påvirkningen der minimal fra tidligere doser, sier vaksineforskeren.

Read Entire Article