Myndighetetens Ozempic-plan har strupet tilgangen for flere tusen pasienter

1 week ago 11



Myndighetens Ozempic-plan har strupt tilgangen til diabetesmedisinen for flere tusen pasienter. Selv for dem som kan ha sykdommen.

Randi Gunleikskås har diabetes type 2. Statens innstrammingsplan gjør likevel at hun ikke får tilgang til den populære diabetesmedisinen. Foto: Privat

Publisert: 30.09.2024 05:27

Kortversjonen

I over to år har Randi Gunleikskås (52) brukt medisinen Ozempic for sin diabetes type 2. Diabetesmedisinen har også en slankende effekt. Over 60.000 nordmenn fikk dekket på blå reseptblå reseptLegemidler en pasient får på blå resept, dekkes av staten. i fjor. Det er blitt dyrt for staten. I år har 1,5 milliarder offentlige kroner gått med.

Men nå er det slutt. Statens innstrammingsplan fører til at Gunleikskås og mange med henne ikke lenger får medisinen utskrevet på blå resept.

Nå må legene søke på vegne av pasientene. Da Gunleikskås’ fastlege søkte i en automatisk portal, fikk hun avslag.

Det er hun ikke alene om.

Må bruke medisin hun ikke tåler

Grunnen til avslaget er at hun ikke bruker det legemiddelet metformin i tillegg. Det er blodsukkersenkende. Og det er et krav for å få Ozempic på blå resept.

– Jeg syns det er en forferdelig håpløs situasjon. Den medisinen har hjulpet for så mye, holdt blodsukkeret jevnt og holdt kroppen stabil. Nå tar jeg en pille med en medisin som jeg blir syk av, sier Gunleikskås.

Hun opplever akutte mageproblemer jevnlig når hun går på metformin.

– Jeg må alltid være i nærheten av en do, og det er ikke ideelt, sier hun.

Hun føler nå at hun er tilbake til start.

Ozempic er en svært ettertraktet medisin. Foto: Jan T. Espedal

Tall som Aftenposten har fått fra HelfoHelfoEtat under Helsedirektoratet som blant annet håndterer refusjoner fra fastleger., viser at 34.060 pasienter har fått medisinen innvilget på blå resept.

Tidligere var det rundt 60.000 pasienter som brukte den.

Gunleikskås er én av 2089 pasienter som har søkt og fått nei fra myndighetene.

Det betyr at mange har innsett at det ikke har vært vits i å søke engang.

«Ozempic-planen» en suksess, mener myndighetene

I sommer kom helsemyndighetenes plan for å få kontroll på Ozempic-bruken.

For ikke bare ble det dyrt. Aftenposten har avdekket omfattende feilforskriving. Og mange har brukt medisinen til slanking.

Myndighetene ville sørge for at diabetikere som faktisk har rett på medisinen, skal få tak i den.

Avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet mener at innstrammingen har fungert.

Men den rammer ikke bare «slankere». Det merker apotekene.

Færre «slankere»

Salget av Ozempic har sunket jevnt de siste månedene. Det viser tall fra Apotekforeningen.

Det kommer ikke lenger mange på apoteket med resept for vektreduksjon.

Det gjør at tilgangen er bedret for dem som skal ha medisinen for diabetes type 2 og som også bruker andre legemidler mot diabetes, ifølge Hanne Andresen som er fagdirektør i Apotekforeningen.

Men apotekene får fremdeles mange henvendelser fra slike som Randi Gunleikskås. De har diabetes type 2, men ikke behov for de andre legemidlene som kreves.

Nå håper apotekene på en avklaring om også disse kan få Ozempic. De har bedt Direktoratet for medisinske produkter (DMP)Direktoratet for medisinske produkter (DMP)Het tidligere Statens legemiddelverk. DMP er myndighet for legemidler og medisinsk utstyr. se på saken.

Vil gjøre en vurdering

DMP sier at vilkårene for å skrive ut er de samme som tidligere.

– I tilfellene der pasientene nå får avslag, har de fått det på feil grunnlag tidligere. I disse tilfellene må legen sammen med pasienten finne annen behandling, sier områdedirektør Einar Andreassen.

De er klar over at både pasienter og leger etterspør monoterapi monoterapi Når en tilstand behandles med kun ett medikament.som alternativ. Men skal vilkårene endres, må en kost-nytte vurdering til. Dette har DMP ønsket å gjøre lenge, ifølge Andreassen.

– Har man sykdommen, bør man få den

Randi Gunleikskås har forståelse for at myndighetene må stramme inn.

– Det er nok noen som har fått medisinen for lett. Men når man har sykdommen, bør man få den.

For hennes del blir de neste åtte ukene en prøveperiode for å se om den nye medisinen klarer å stabilisere blodsukkeret.

– Jeg vurderer om jeg skal kutte hele metformin og heller da gå umedisinert. Da vil blodsukkeret stige mer. Men jeg kan jo ikke leve sånn at jeg ikke kommer meg ut av døren på grunn av medisinene.

Read Entire Article