Mye tyder på at en sukkeravgift kan bidra til å bedre folkehelsa. Vi skulle ønske det ikke var sant

1 month ago 22



AFTENBLADET MENER: Ikke-smittsomme sykdommer, som diabetes og fedme, øker. Eksperter mener høyere avgifter må til. Vi skulle ønske det ikke var sant.

Mye tyder på at en sukkeravgift vil bidra til å bedre folkehelsa. Foto: Emilie Holtet / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

De nye norske kostrådene fra Helsedirektoratet er her. De mye omdiskuterte rådene vi nokså nylig hørte om, var de nordiske. Og Helsedirektoratet skal ha for å prøve å gjøre disse nye norske sånn cirka mulige å huske og følge. Det er bare sju av dem. De ber oss spise variert, spise med glede, velge mest fra planteriket, ha frukt og grønnsaker til alle måltider, velge oftere fisk og sjømat enn rødt kjøtt, få i oss melk og meieriprodukter hver dag, drikke vann, og holde oss i skinnet når det gjelder snop og snacks. Ikke umulig.

Men det er ikke lett å nå en hel befolkning med samme råd. Og det er alltid lettest å nå de som alt kjenner seg hjemme i dem. Altså de som trenger dem minst.

Det er folkehelsen det står om, og da er det å treffe på befolkningsnivå som gjelder. For ikke-smittsomme sykdommer, som diabetes og fedme, fortsetter å øke. Det gir ikke bare dårlig helse og dårligere livskvalitet for dem det gjelder, det koster også samfunnet dyrt, både i sykemeldinger og helsehjelp.

Departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet Cathrine Lofthus tok denne uken til orde for å få finansministre i alle land til å ta i bruk avgiftspolitikk for å bedre folkehelsen. Hun sitter i den internasjonale ekspertgruppen Task Force for Fiscal Policy for Health.

I den første rapporten deres, tilbake i 2019, mener de at vi kan forebygge 50 millioner for tidlige dødsfall før fylte 70 år i de neste 50 årene dersom alle land innfører avgifter for å øke prisene på tobakk, alkohol og sukkerholdige drikker med 50 prosent. Den samme ekspertgruppen kommer også fram til at motargumentene som stanser dette, i stor grad kommer fra industrien som produserer de aktuelle varene.

I Norge har vi hatt sukkeravgift, men den ble fjernet i 2021, av Solberg-regjeringen. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil ikke innføre den igjen, han mener det er grenser for hva du skal legge avgifter på. Det synes også vi er et sympatisk standpunkt – la nå folk kose seg litt, la dem bestemme selv. Vi kan tenke selv. Og vi har avgifter på tobakk og alkohol.

Men Lofthus mener myndighetene i Norge har stagnert i forhold til andre land, særlig når det gjelder å ta eierskap til å fortelle oss hvorfor dette er bra og nødvendig. For får ikke politikerne velgerne med seg, blir det en tapersak.

Vi har skrevet om det før, og gjør det gjerne igjen – det er lite ved prispolitikken på matvarene i norske butikker som tyder på at man gjerne vil ha flest mulig av oss til å kunne velge den maten som er bra for helsa.

Og vi har et folkehelseproblem. Hvor mye vi enn skulle ønske å gi Vedum medhold i at det er nok avgifter nå.

Publisert:

Publisert: 16. august 2024 05:58

Read Entire Article