Møter israelsk lag i europacupen – PST anbefaler tomme tribuner

4 hours ago 4



I helgen kunne DHK-spillerne glede seg over å ha slått italienske Pallamano Conservano, og videre avansement i europacupen. Men jubelropene stilnet raskt. I garderoben fikk spillerne vite at neste motstander er fra Israel.

– Jeg kan ikke legge skjul på at dette er noe jeg innerst inne ikke ønsker. Jeg er sterkt imot det israelerne holder på med i Midtøsten nå, forteller trener Kristian Kjelling på klubbens hjemmesider.

Også blant spillerne har nyheten om kampen mot det israelske laget vakt reaksjoner.

– Det er jo ikke slik at jeg ønsket oss en slik motstander, og at vi stiller opp til kamp mot dem betyr jo ikke at vi stiller oss bak det staten Israel holder på med i Midtøsten nå, sier Tobias Mehren Søberg.

DHK-trener Kristian Kjelling

DHK-trener Kristian Kjelling er ikke spesielt begeistret for å møte et israelsk lag i europacupen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Frykter voldelige demonstrasjoner

Det er avgjort at bortekampen ikke skal spilles i Israel, men på norsk jord. Drammensklubben har allerede vært i seks-syv møter med Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

De frykter lignende scener som da Israels G19-landslag gjestet Skien i slutten av mars, da flere hundre personer demonstrerte utenfor stadion.

Demonstranter kaster gjenstander mot politiet i Skien.

Foto: Daniel Larsen

– Varslede støtteerklæringer og demonstrasjoner fra organisasjoner som «Med Israel og fred» og «Hjerte for Palestina» gjorde at sikkerhetsoppbudet var høyt. Like vel ble det bråk, og det er lærdom fra dette arrangementet som legger listen for hva som kommer til å skje rundt de to kampene DHK skal spille mot Holon Yuvalim HC, skriver drammensklubben på sine nettsider.

Lærdommen fra den kampen sørger for at politiet og PST anbefaler tomme tribuner.

– Vi velger å følge de anbefalingene, sier Kristian Kjelling.

– Hvordan reagerer du på det faktum at dere må spille andre runde i en europacupkamp for tomme tribuner?

– Midt oppe i det som skjer andre steder i verden, er tomme tribuner det minste problemet, sier Kjelling.

Oppgjørene er ikke berammet, men skal spilles i oktober.

Risikerer klekkelig bot

DHK risikerer også en klekkelig bot, om de nekter å møte det israelske laget.

I 2022 valgte klubben å nekte å reise til Russland og returmøtet med russiske Krasnodar. Den gangen fryktet klubbledelsen for sikkerheten etter utbruddet av krigen i Ukraina, og valgte å følge Utenriksdepartementets anbefaling om ikke å reise.

Det var ikke det Det europeiske håndballforbundet enige i, og truet med bot og utestengelse dersom det skjer igjen.

Vi har ikke god økonomi. En bot som effektueres hvis ikke vi stiller til kamp, vil ikke være noe vi klarer økonomisk, sier styreleder Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning.

Hun mener at klubben i praksis ikke har noe annet valg enn å møte den israelske motstanderen.

– DHK har ingen mulighet til å boikotte Israel på egen hånd når det internasjonale samfunnet ikke gjør det. Hverken regjeringen, Norges idrettsforbund, eller Norges Håndballforbund har ilagt noe sanksjoner mot Israel. Da følger vi de bestemmelsene som de har lagt, sier Haaning.

Publisert 23.09.2024, kl. 12.43

Read Entire Article